Dlaczego księża i kościół tak często spotykają się z negatywną opinią?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
05.02.2026 12:13
1
odpowiedz
Themeth_NPC
1
Chorąży

Dlaczego księża i kościół tak często spotykają się z negatywną opinią?

Jak w temacie

05.02.2026 13:12
ziomuje
2
1
odpowiedz
ziomuje
35
START

bo jest dużo przypadków nadużyć. od księży powinno i trzeba wymagać zachowania ponadprzeciętnego, szlachetnego gdyż są w roli łączników między Bogiem, a wiernymi. i dlatego wszelakie, coraz częstsze afery bolą tak mocno, bo na takiej pozycji powinni być ludzie krystaliczni, dający przykład. jak jest, wiadomo. oczywiście sam kosciol katolicki to można wyliczać: łączenie stref sacrum i profanum (zbieranie tacy podczas mszy to jakiś skandal), branie w ogóle hajsu, wystawne i nieskromne wystroje kościołów oraz ubiór księży, przestarzałe zwyczaje, często durne i surowe zwyczaje wymyślone przez ludzi, nadinterpretacja biblii po swoją narrację, instytucjonalizowanie wiary itp

post wyedytowany przez ziomuje 2026-02-05 13:21:24
05.02.2026 13:12
ziomuje
3
odpowiedz
ziomuje
35
START

edit: sory za dubel

post wyedytowany przez ziomuje 2026-02-05 13:13:54
05.02.2026 13:26
NewGravedigger
4
8
odpowiedz
1 odpowiedź
NewGravedigger
205
spokooj grabarza

Dzbanuszek odpisuje sam sobie xd

05.02.2026 13:34
ziomuje
4.1
ziomuje
35
START

newgravedicker, teraz tobie odpisuje. już

05.02.2026 13:31
HETRIX22
5
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
HETRIX22
219
PLEBS

Bo ingerują w prawo i politykę. Ja tam lubię kościół, ale jak sobie siedzą w swoich pięknych kościołach i śpiewają o miłości do bliźniego, a nie jak biorą sobie kase za prowadzenie lekcji religii z budżetu państwa. Przez to wpychanie na siłę ich ludzie przestali lubić.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-02-05 13:34:30
05.02.2026 13:42
5.1
Themeth_NPC
1
Chorąży

Święta katolickie-państwowe i przykładowo właśnie takie lekcje religii w szkole, gdzie powinno się nauczać najpotrzebniejszych rzeczy w życiu to rzeczywiście jakiś absurd i skandal

05.02.2026 13:45
ziomuje
5.2
1
ziomuje
35
START

konkordat robi swoje

05.02.2026 19:45
5.3
1
damianyk
160
Nośnik Treblinek

Uczą w szkołach, bo większość społeczeństwa się tego domagała, poprosiła kościół o nauczanie dzieci w szkołach publicznych za publiczne pieniądze. Nic dziwnego że wypełniają tą umowę, choć powinno się zrewidować czy społeczeństwo nadal podtrzymuje zdanie.
Mnie wkurza że zamiast nauczać o miłości i szacunku nakłaniają do nienawiści.

05.02.2026 19:50
5.4
Themeth_NPC
1
Chorąży

A to nie było tak, że całą tę większość stanowili chrześcijanie KK?

Mnie wkurza że zamiast nauczać o miłości i szacunku nakłaniają do nienawiści.

Jak najbardziej może być i tak chociaż nie wiem co konkretnie miałeś na myśli.

post wyedytowany przez Themeth_NPC 2026-02-05 19:52:15
05.02.2026 21:40
5.5
damianyk
160
Nośnik Treblinek

Miałem na myśli dysonans między tym co napisane jest w ewangeliach a podejściem kościoła do innych odłamów religijnych, innych ideologii, innych perspektyw spoglądania na świat. Przyznaję, że czasami jest to indywidualna inicjatywa księży, ale niekiedy bardzo wpływowych.

05.02.2026 13:47
6
3
odpowiedz
Sebcza_k
41
Konsul

Bo sami na siebie bata kręcą swoimi wybrykami pedofilskimi, gejowskimi i nnymi. Dodatkowo są zwolenieni podatkowo i jak święte krowy dostają super działki. Do tego jeszcze wpychają ludzią do głowy głupoty i deprawują młodzież.

05.02.2026 14:09
grish_em_all
7
3
odpowiedz
1 odpowiedź
grish_em_all
261
Grish

Sami sobie na tą negatywną opinię pracują. Tak jak już ziomuje i Sebcza_k wypunktowali, Kościół powinien być wzorem do naśladowania, autorytetem religijnym i moralnym, a tymczasem poziom zepsucia, hipokryzji i moralnej upadłości dawno temu już wyskoczył poza skalę. Ja zostałem wychowany w bardzo katolickiej rodzinie (ale bez przesady, moi rodzice nie są i nigdy nie byli ultrakatolami), sam byłem wierzący i praktykujący, ale na ten moment nie chcę mieć z tą zgniłą instytucją absolutnie nic do czynienia. Mogę się wszystkimi kończynami podpisać pod poniższym cytatem, który kiedyś znalazłem w tzw. internetach i uwielbiam go do dziś: do szefa na górze absolutnie nic nie mam, ale strasznie wkurwia mnie personel naziemny"

05.02.2026 15:04
papież Flo IV
😈
7.1
papież Flo IV
106
Kardynał

do szefa na górze absolutnie nic nie mam, ale strasznie wkurwia mnie personel naziemny
Wychodzi więc na to, że to chyba jedyna firma na świecie, gdzie to właśnie CEO jest spoko, zazwyczaj to zwykli pracownicy dbają o dobrą reputację przedsiębiorstwa.
Chociaż tak do końca bym nie powiedział, w Starym Testamencie nieraz cierpliwość mu się kończyła i zsyłał ludziom powodzie i inne klęski. Na szczęście syn przejął część udziałów i na współę jakoś próbują ogarnąć to towarzystwo, niestety kierownictwo niższego szczebla niezbyt im w tym pomaga.

05.02.2026 14:38
Wrzesień
8
1
odpowiedz
Wrzesień
78
Idiot Doom Spiral

Bo są twarzą mrocznej, ponurej religii, opartej na feudalnym systemie zależności człowieka od bóstwa.

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl