Dark Messiah - ustawienia głośników
Witam
Nie byłem pewien czy wrzucić do kategorii akcji czy RPG, niech już tak zostanie...
Otóż mam problem z dźwiękiem w Dark Messiah of Might and Magic. Zależy mi, żeby zagrać na słuchawkach, niestety za każdym razem kiedy w opcjach dźwięku zmieniam na słuchawki, po zatwierdzeniu zmian i wyjściu z ekranu opcji gra automatycznie resetuje mi z powrotem na 5.1. Dodam, że w panelu Cretive mam już ustawione słuchawki, nie głośniki.
Kasowałem, instalowałem grę na nowo, weryfikowałem pliki w steamie, to chyba nie wina gry. Gram na Windows 7 Ultimate, ostatnim razem przechodziłem na XPku, ale to było jakiś rok temu i nie pamiętam czy miałem podobny problem, chociaż zapewne nie, skoro nic takiego mi się nie przypomina.
Ktoś ma jakiś pomysł? Wygooglowałem podobne problemy na innych forach - ludzie tak jak ja chcieli bezskutecznie zmienić ustawienia głośników, z tym że chodziło o zmianę na 5.1 właśnie, a resetowało ich do 2.1. Niestety, odpowiedzi nie otrzymali.
Dodam, że w innych grach takiego problemu nie mam.
Sprzęt: Creative SoundBlaster Audigy 24-bit, Windows 7 Ultimate 32-bit.
Do windows 7 Creative SoundBlaster Audigy ma firmowe sterowniki? Kiedyś był z tym problem.
Z tymi starszymi kartami Creative'a to słusznie zauważyłeś, ale tak, mam, wszystko działa. Musiałem się z tym swojego czasu namęczyć - jakimś cudem udało mi się działające sterowniki zainstalować - z tego co pamiętam, chociaż pewny nie jestem (nie robiłem od tamtego czasu formata, to było dość dawno), znalazłem odpowiednie dla mnie sterowniki na stronie producenta, a później użyłem autoupdate z płyty (wiem, że rozwiązanie wydaje się dziwne, ale działa). Nie instalowałem żadnych zamienników. Karta jest wykrywana przez system, w panelu Creative mogę wszystko skutecznie ustawiać, Windows przy próbie uaktualnienia powiadamia, że oprogramowanie jest aktualne, w pozostałych grach też nie ma problemu z ustawianiem dźwięku, nie leci ze zintegrowanej.