czyszczenie, przyśpieszenie komputera
Witam, jestem ciekaw w jaki sposób czyscicie zapchane, zawirusowane komputery? Wiadomo jakieś przeskanowanie antywirusem Ale co jeszcze? Oczywiście pomijając format.
Formatowanie dysku powinno być stosowane tylko w ostateczności.
Nie muszę chyba pisać, jaki kłopotliwy jest format i związane z nim przygotowanie systemu do stanu używalności. Trzeba po instalacji systemu i formacie dysku instalować sterowniki, dziesiątki potrzebnych programów, podzielić dysk na partycje... wszystko.
Przy nowym dysku wypadałoby podzielić ale tu chodzi o format wiec już pewnie podzielony.
Co jest bardziej "kłopotliwe" zainstalowanie windowsa (przy ssd góra kilkanaście minut) + programy i sterowniki (dajmy na to 0,5h - 1 h).
Czy:
wyczyszczenie systemu z wirusów - pełne skanowanie komputera antywirusem, seria restartów, może uruchamianie w trybie awaryjnym, może stworzenie botowalnego pendriva.
Później przeinstalowanie programów w których wirusy namieszały a antywirus pousówał wykonywalne pliki.
Później naprawa rejestru - stron startowych, auto uruchamiania, zapory windowsa.
Żeby się okazało, że wiruch coś namieszał w samym windowsie co powoduje zawiechy i inne przyjemności.
Najlepsze czyszczenie komputera to kompresor, raz na rok przedmuchuje go i jest jak nowy ze sklepu. Nie trzeba się męczyć z wymywaniem wszystkiego po kolei. Do sprzedaży też najlepiej zrobić mu taką operację, chwila roboty a komputer jakby co dopiero był świeżo złożony z nowych części.
Trzeba tylko pamiętać o zablokowaniu wentylatorów (np. wykałaczkami lub bagietkami które się dobrze trzymają), bo po pierwsze można je spalić i uszkodzić inne podzespoły, oraz łopatki się dobrze z kurzu nie wyczyszczą przy kręceniu. I oczywiście ciśnienie z umiarem, bo jak się przesadzi to można coś urwać.
PS wiem wiem, nie o tym jest temat. Lecz czyszczenie to czyszczenie!