Czy uzywacie firewalla.
W sumie domyslam sie, ze wiekszosc bedzie uzywac to co windows daje jako default.
Przeszedlem w sumie przez sporo roznych, poczawszy od visnetic firewalla w latach 90 przez tragicznego comodo i zone, mialem potem cos jeszcze, maly ale dosc mocny jednak z win10 przestal sie lubic i zaczal mocno spowalniac system, skonczylem na SimpleWallu (to juz raczej GUI na WFP) no i teraz po wstrzymaniu supportu przeskoczylem na Fort Firewall ktory mi sie naprawde podoba (tez GUI dla wfp)
Czy macie jakies swoje wybory/preferencje a takze opinie co do bezpieczenstwa?
VPN-y VPN-ami ale ja potrzebuje firewalla do zablokowania niektorych procesow ktore mnie denerwuja albo ograniczaja uzycie softu i nie pisze tu o piractwie, raczej o wymuszaniu przez firmy zakupu dwoch kopii softu jezeli pracujesz z domu i wchodzisz na swoj biurowy komp zdalnie i za kazdym razem musisz przeklikiwac sie przez idiotyczne re-licensingi.
Tak, na VM z Windowsem też używam Fort Firewall. Teoretycznie wiele rzeczy można skonfigurować z poziomu ustawień zaawansowanych firewalla wbudowanego w Windows, ale nie kojarzę, aby ten systemowy miał możliwość dynamicznego, interaktywnego blokowania połączeń wychodzących, dlatego korzystam z FF.
po simplewallu ktory byl chyba zbyt prosty, fort jest dla mnie jak spelnienie mokrych snow :D
wildcardsy, zony, zajebiscie wygodne zarzadzanie polaczeniami,