witam
mam takie pytanie posiadam gtx 1060 firmy gigabyte jak będzie trzeba podam cala specyfikacje problem jest taki podczas gdy wlaczam gpu-z i program obciążeniowy core clock mam początkowo 1999.5 lecz gdy osiągnie kolo 50stopni i wlaczaja się wentylatory wartość core clock spada do 1987 a potem do 1974 i poniżej wlacza się "Vrel" o co chodzi i robi się niebieski pasek czy cos z zasilaczem karta plyta czy to normalne ?
czy cos po prostu pozmieniałem w msi afterburner możliwe ze to przez to ??
to normalne, że taktowania spadają wraz z temperaturą/obciążeniem karty
pytanie o co chodzi z "Vrel" bo nie rozumiem i jaki niebieski pasek? jaki masz zasilacz?
EDIT: program obciążeniowy? a po co? chcesz uszkodzić kartę? :) nie masz na niej raczej chłodzenia wodnego więc nie baw się w obciążenia karty na 101% bez powodu
w gpu-z jest taka rubryka perf cap reason i gdy robi się obciążenie wlacza się vrel i spada core clock wydawalo mi się ze wcześniej miałem stala wartość 1999.5 ale mogę się mylic mój zasilacz to silentiumpc vero l1 500w
Vrel oznacza, że aktualnie dawane napięcie nie pozwala karcie na dalszy boost taktowań a wręcz pozwala na spadek by chronić kartę przed przegrzaniem/przeciążeniem a uwierz na słowo żadna gra nie obciąży ci karty tak jak stress testy, nie ma po co ich robić szczerze mówiąc bez wodnego chłodzenia gdy chcesz wycisnąć każdy jeden MHz przy podkrecaniu karty i sprawdzić stabilność
PS. czemu Gigabyte?