Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy technika i wynalazki sa jak DNA?

05.03.2012 10:52
1
TBag
84
Konsul

Czy technika i wynalazki sa jak DNA?

Czy możliwe jest, że jakieś tajne placówki USA miały dokładnie taki sam sprzęt jak my teraz ale 10 lat temu? Czy można wyprzedzić ewolucję i wymyśleć coś identycznego a potem nieświadomie to powtórzyć?

Chodzi mi o coś takiego jak sieci LAN w latach 50tych, komórki w latach 70tych, komputer z procesorem o wydajności naszego Pentium 3 w latach 80tych?

Czy każdy wynalazek jest unikalny jak DNA? Czy historia mogłaby się powtórzyć? Czy na podobnej planecie jak Ziemia i identycznym procesie ewolucyjnym jak na Ziemii mogłoby powstać dokładnie takie samo życie... i te same wynalazki?

O Boże? Wpadłem na pomysł! A jakby tak stworzyć Mini Ziemię na Ziemi? Identyczne komórki, atomy itd tylko w pomniejszeniu!!! O Boże, przecież potrafimy klonować to stwórzmy warunki na rozwój takiego samego życia od zera!! Od bakterii!! Co za problem stworzyć takie warunki, możemy wszystko odwzorować na obecnym etapie!

05.03.2012 11:00
szymon_majewski
2
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Juz w chwili obecnej wojsko USA ma technologie o ktorych moglbys pomarzyc.

Mysle ze to nie do konca tak jak mowisz. Wiele bylo wynalazkow bardzo prostych, ktore powstawaly stosunkowo pozno. Przykladowo rzymianie, ktorzy tworzyli wspaniale jak na ich mozliwosci drogi, powozy, uprzeze, a nie wpadli na banalny pomysl podkow dla konia, dzieki czemu kon mogl biegac szybciej. Podkowy pojawily sie w sredniowieczu.

A propos drugiej czesci pytania, to wydaje mi sie, ze mozna to rozpatrywac z punktu czysto teoretycznego, bo jak do tej pory nie znalezli zycia we wrzechswiecie.
Ogolnie to wbrew pozorom wynalazki, ktore sa ogolnodostepne nie maja w wiekszosci az tak skomplikowanej budowy, wiec chyba odtworzenie ich byloby jak najbardziej mozliwe.

05.03.2012 11:05
Raistand
3
odpowiedz
Raistand
182
Legend

Chodzi mi o coś takiego jak sieci LAN w latach 50tych, komórki w latach 70tych, komputer z procesorem o wydajności naszego Pentium 3 w latach 80tych?

W pewnym sensie IMHO tak było.

Czy każdy wynalazek jest unikalny jak DNA? Czy historia mogłaby się powtórzyć? Czy na podobnej planecie jak Ziemia i identycznym procesie ewolucyjnym jak na Ziemii mogłoby powstać dokładnie takie samo życie... i te same wynalazki?

Wynalazki nie są unikalne ale odpowiedzi na pozostałe pytania to już czyste gdybanie.

O Boże? Wpadłem na pomysł! A jakby tak stworzyć Mini Ziemię na Ziemi? Identyczne komórki, atomy itd tylko w pomniejszeniu!!! O Boże, przecież potrafimy klonować to stwórzmy warunki na rozwój takiego samego życia od zera!! Od bakterii!! Co za problem stworzyć takie warunki, możemy wszystko odwzorować na obecnym etapie!

To znaczy tak... Nie da się zrobić atomu w pomniejszeniu. :) A stworzyć życie tez już próbowano. ZTCP to tworzono warunki jak dawno, dawno temu na Ziemi i czekano.... Efekt wiadomy.

Acha. Piszesz, ze potrafimy klonować. W pewnym stopniu umiemy. Ale obcego z komórek krwi Ripley to byśmy nie umieli zrobić. :)

05.03.2012 20:45
4
odpowiedz
TBag
84
Konsul

Podałem przełomowy pomysł na super projekt i jeszcze USA nie stoi u mych drzwi? Tylko 2 odpowiedzi na forum? Ludzie nie wiecie, że to coś na skalę światową?

Forum: Czy technika i wynalazki sa jak DNA?