Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy oglądanie filmów bez lektora to dobra metoda nauki Angielskiego?

09.08.2025 19:18
😁
1
hinson
143
Generał
Wideo

Czy oglądanie filmów bez lektora to dobra metoda nauki Angielskiego?

Poznalem takiego kolesia w UK ktory twierdzi ze nauczyl sie angielskiego glownie ogladajac filmy.
Filmy ogladal bez lektora i nawet bez polskich napisow i korzystal tylko z napisow angielskich.
To bylo w czasach 2001-2005 kiedy DVD stawalo sie popularne a w sieci krazyly ''kopie zapasowe'' filmow w formacie Divx-Xvid.
Jak nie rozumial jakiegos slowa czy zdania to korzystal ze slownika zeby je sobie przetlumaczyc.
W szkole mial lekcje angielskiego ale ta szkolna nauka, zwlaszcza gramatyka nie wchodzila mu az tak dobrze do glowy bo byla zbyt nudna ale to tez mu sie przydalo bo znajac przynajmniej te podstawy gramatyki latwiej mu bylo rozumiec zdania.
Jezeli mu to pomogla to ja tez zdecydowalem ze obejrze sobie jakis film klasy B z czasow dziecinstwa zeby na sobie przetestowac czy to zadziala.

Uwazam ze moj angielski jest na poziomie Intermediate. Jakies podstawy gramatyki znam chociaz najwiecej problemu sprawia mi czas Present Perfect i Present Perfect Continuous i czasowniki frazalne czyli tzw Phrasal Verbs bo w roznych zdaniach moga miec inne znaczenie.

Zawsze ogladalem filmy z lektorem albo z polskimi napisami ale z oryginalnymi napisami lub nawet bez jest lepiej.
No i co w tym jest. Odpalilem sobie kopany film klasy B bo uznalem ze slownictwo tam uzyte nie powinno byc zbyt skomplikowane i zaczalem notowac slowa ktorych nie znam i krotkie zdania zawierajace czasowniki frazalne no i to sobie oczywiscie tlumaczyc.
Faktycznie mozna nauczyc sie nawet calych zdan ktore moga byc przydatne w prawdziwym zyciu i uzycia czasownikow frazalnych we wlasnych zdaniach.

Oto przyklady tylko z tego filmu:

My guests will be arriving soon.
If you need the job done right, you gotta do it yourself.
I was really expecting much more from you.
I guess heroes aren't it what they used to be.
This information is valuable.
You surprised me, I didn't think you were this good.
You surprised me, I didn't know you could think.
Welcome back to reality.
Everybody evacuate the building is gonna blow.

Zdania z Phrasal Verbs:

Let's get out of here.
Come on get out.
I'll take care of him
I'll check it out
You put in on your head
Let's go to clean it up

Jest to metoda dosc upierdliwa dla tych co slabo znaja angielski bo trzeba non stop zatrzymywac film ale jak ktos przynajmniej jest na poziomie Pre-Intermediate to taka nauka moze byc skuteczna.

No i film Expect No Mercy
https://www.youtube.com/watch?v=FhZpoIpSp-o

09.08.2025 19:27
2
odpowiedz
NightGeisha
6
Generał

Tak, włącz sobie jeszcze napisy angielskie, będziesz miał i wymowę i pisownię.

10.08.2025 08:56
Kasrkin
3
1
odpowiedz
Kasrkin
8
Konsul

Nauczyć się pewnie nauczysz. Jest jedno duże "ALE". Jak sam napisałeś, bez solidnych podstaw gramatyki nigdy nie będziesz dobry w danym języku. I ja wiem, że gramatyka zazwyczaj jest nudna, ale daje ogromne podstawy pod dany język. Oglądając filmy nauczysz się czegoś ad-hoc, ale nie zrozumiesz dlaczego mówi się tak albo inaczej i nie będziesz w stanie zbudować zdania mającego ten sam sens, ale używając innych słow lub (rzadko) czasów. Widziałem to po sobie, ponieważ zanim zacząłem naukę angielskiego w szkole "uczyłem się" go z PC. I dopiero kiedy zacząłem się go uczyć w szkole (i na kursach) to zrozumiałem, że tak naprawdę nie umiem angielskiego i nigdy bym się go dobrze i poprawnie nie nauczył korzystając z samych gier/programów. Tak samo będzie z filmami, czegoś się nauczysz, ale to nie będzie "to".

Żyjemy w akurat w okresie, kiedy do głosu dorwali się, niestety, ignoranci którzy uwielbiają krytykować i deprecjonować naukę sama w sobie jak i stosowną edukację. I o ile zgadzam się, że nauka szkolna nie jest do końca efektywna i sporo jest do poprawy w zakresie szkolnictwa, to w żadnym wypadku rozwiązaniem nie jest odejście od szkoły/nauki jako takiej. Siłą rzeczy w samej szkole nie nauczysz się angielskiego na poziomie C2, ale szkoła da ci solidne i pewne podstawy na których możesz rozwijać umiejętność. I tak jest z każdym przedmiotem.

Sam uczyłem się 3 języków - angielskiego, niemieckiego i czeskiego. W żadnym nie byłbym dobry, gdybym nie poświęcił czasu na gramatykę i podstawy. Zawsze jest ta pokusa, żeby uczyć się słówek i składać w końcu jakieś zdania w wybranym języku, ale to trochę mija się z celem bez gramatyki. Nawet w języku czeskim, który ma (częściowo) podobną gramatykę co polski, za przeproszeniem, gówno bym umiał gdybym nie przyłożył się do tej "nudnej" części. A miałem jeszcze dobry handicap, ponieważ mówię również w języku śląskim, i te dwa języki są mocno zbliżone, ze względu na historię. Śląsk był dłużej księstwem czeskim niż cała jego "polska" historia.

post wyedytowany przez Kasrkin 2025-08-10 09:00:20
Forum: Czy oglądanie filmów bez lektora to dobra metoda nauki Angielskiego?