Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy nałożenie pasty termoprzewodzącej jest trudne?

25.07.2015 17:30
SilentFisher v2
1
SilentFisher v2
53
ManWithNightVision

Czy nałożenie pasty termoprzewodzącej jest trudne?

Zamierzam zmienić chłodzenie CPU, nigdy tego nie robiłem. Pytanie jak w temacie do Was.

25.07.2015 17:36
2
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Bardzo. Bez ukończonych studiów informatycznych i wieloletniego doświadczenia z komputerami nie zabierałbym się nawet za to. Polega mniej więcej na tym że

spoiler start

Bierzesz paste i nakładasz.

spoiler stop

25.07.2015 17:41
raziel88ck
3
odpowiedz
raziel88ck
211
Reaver is the Key!

Jeśli masz dwie lewe ręce to lepiej zleć to innej osobie.

25.07.2015 17:42
4
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Zobacz pierwszy z brzegu film na youtube jak się to robi i będziesz wiedział. Ogólnie jest to banalne, o ile pamiętasz o kilku zasadach:

1. Pastę rozprowadź równomiernie.
2. Nie przesadź z ilością, radiator dość mocno będzie przylegał, więc całość się rozejdzie na boki.
3. Jak zakładasz radiator, to musisz zrobić to za pierwszym razem, by pasta została równo rozprowadzona i nie powstały puste miejsca.

Jak zrobisz to niedokładnie to najwyżej będziesz miał problemy z temperaturami i nałożysz pastę raz jeszcze. Ja swego czasu miałem taki problem, że stara pasta mi się wysuszyła i na kilka dni nałożyłem pastę do zębów, zanim z allegro dotarła dobra pasta. Jakoś tam działało na CPU bez OC:)

25.07.2015 17:43
DanuelX
5
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

W zależności od wiatraka - "bardzo łatwe" do "takie sobie". Oczywiście z montażem chłodzenia, samo "nałożenie pasty" to nałożenie kropki pasty na procku/gpu.

25.07.2015 17:46
SilentFisher v2
6
odpowiedz
SilentFisher v2
53
ManWithNightVision

A właśnie, nałożyć "kropkę" czy rozsmarować pastę po procesorze?

25.07.2015 17:47
DanuelX
7
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Ja zawsze nakładam krople na sam środek powierzchni - pod wpływem nacisku pasta rozchodzi się sama równomiernie.

Forum: Czy nałożenie pasty termoprzewodzącej jest trudne?