Dzień dobry. Znowu ja.
Jeszcze nie zdecydowałem wybrać CPU, a potrzebuję tylko wiedzy. Otóż załóżmy, że kupię przykładowa płyta MSI PRO Z690-A i 13 gen. Intel CPU Raptor Lake (o ile jeśli cena będzie rozsądna), to czy da się zaktualizować BIOS do najnowsze wersji bez pomocą 12 gen. CPU? Czy nie będą zakłócenie na przestarzałe wersji BIOS bez poprawne kompatybilność podczas pierwsze uruchomienie?
Chodzi o to, że zakupione płyty główne mogą mieć starsze wersji BIOS, co nie zawierają kompatybilność z nadchodzące 13 gen. Intel CPU i trzeba pobrać najnowsze wersji BIOS. Czy potrzebny jest posiadania 12 gen. Intel CPU do dokonanie niezbędne aktualizacji?
Drugie pytanie. Czy płyty główne 1700 z serii 600 mogą wyciągnąć 100% mocy 13 gen. Intel? Czy nie będą "wąskie gardło"? Czy lepiej jest czekać na nowsze chipsety dla Socket 1700 (nowe płyty główne z myślą o 13 gen. Intel)?
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie z poprzednie generacji np. Socket 1200 z starsze wersji BIOS i i5-11500k zamiast i5-10500k? Czy nie było problemu? Jak to jest?
Nie chcę sytuacji, gdzie nie uruchomię PC, bo płyta nie umie obsługiwać nowszy CPU. Wiem, że Socket 1700 jest kompatybilny z 13 gen. Intel, ale BIOS to inna sprawa.
Za odpowiedź i wiedzy dziękuję.
Ta płyta, którą podałeś ma Flash BIOS Button, więc powinna pozwolić na upgrade Biosu nawet bez zainstalowanego procesora w gnieździe.
Na stronie producenta masz kompatybilność procesorów i jak na razie ta płyta obsługuje tylko 12Gen. Prawdopodobnie w okolicach premiery nowych procesorów lub niedługo po tym ta płyta dostanie aktualizacje biosu.
Jeżeli chcesz wyciągnąć absolutne maksimum wydajności to niestety musisz wybrać płytę i pamięci z DDR5, chipset nie jest tu problemem, bo od dawna odpowiada on tylko za I/O (Sata, PCI-E, etc.). Ważne, żebyś miał dobre chłodzenie. Natomiast będąc na DDR4 nie tracisz dużo wydajności, a w grach to i tak są różnice marginalne. Płyty z myślą o 13 gen to głównie wsparcie dla PCI-E 5.0 i prawdopodobnie brak płyt z obsługą DDR4.
Bardzo Ci dziękuję za taki odpowiedź. Łap plusik.
Właśnie dlatego myślałem o MSI PRO Z690-A, bo też wspiera DDR5 (alternatywna wersja płyta wspiera tylko DDR4), PCIe 5.0 i ma chipset Z690, co nie powinno mieć problemu dla nadchodzące 13 gen. Intel.
Ważne, żebyś miał dobre chłodzenie.
To jakie chłodzenie proponujesz i to minimalnie? Byle nie za drogie. 2 przykładowe modele - 1 wersja wentylatora i 1 wersja wodna, oczywiście.
Do i5 to i Fera 5 powinna wystarczyć, ewentualnie w wersji Dual Fan. Co do AiO, w sumie dowolne 240mm powinno wystarczyć, pamiętaj tylko o kompatybilności z LGA 1700.
Czy nadaje się to dla wersji i5?
SilentiumPC Fortis 5 140mm
https://www.x-kom.pl/p/702535-chlodzenie-procesora-silentiumpc-fortis-5-140mm.html
Edit. Za powyższy odpowiedź bardzo dziękuję.
Sam mam tą dmuchawę (Fortis 5 dual). Jest bardzo cicha i wydajna. Poza tym w zestawie jest kilka różnych akcesoriów, pozwalajacych na instalację zarówno na intelach i procach AMD.
Max TDP na procesorach, do których jest to chłodzenie dedykowane to chyba 210W więc spokojnie da radę na i5.
Dzięki! :)