Czy trudno się gra w strategie turowe takie jak Cywilizacja? Nigdy nie grałem w żadną strategie turową(jedyną strategią w jaką grałem dłużej to był Warcraft 3) i nie wiem czy ogarne to wszystko, czy to nie jest za trudna gra. I która część jest lepsza? IV czy V?
A może polecicie jakieś inne strategie w których budujemy swoje imperium, zawieramy sojusze, prowadzimy wojny etc?
Staary, odpuść sobie. Ja co prawda zaczynałem grać w liceum, ale wtedy młodzież była inteligentniejsza, a ty masz dopiero 20 lat ;P
I nie bierz Civ V, bo jest żenująco uproszczona, IV jest o wiele lepsza.
Dasz sobie radę. Te gry zawierają bardzo przyjemny samouczek, który prowadzi za rękę. Co do wyboru - polecałbym czwórkę :]
W IV nie grałem, ale V jest super i nie za trudna do ogarnięcia.
Poza tym, polecam serię Age of Empires, nie jest to do końca tak jak chcesz, ale świetna strategia.
Jak chcesz budujemy swoje imperium, zawieramy sojusze, prowadzimy wojny etc to polecam serie Empire Earth ;)
Jak chcesz budujemy swoje imperium, zawieramy sojusze, prowadzimy wojny etc to polecam Total War: Medieval II.
Cywilizacja natomiast jest dość prostą grą i wystarczy tylko przed samą rozgrywką poznać podstawy zapisane w instrukcji.
Heh, tak jakby Medieval II to nie była prosta gra :P A Civilization to ogólnie fajne i nie aż takie trudne do ogarnięcia gierki, więc w gorę serca nie lękaj się i graj.
Polecam czwóreczkę, o ile masz dużo czasu. Wiesz jak grać po mniej więcej 10-15 minutach, czyli ukończeniu samouczka.
Lepsza jest V bo ma heksy i bardziej intuicyjną mechanikę :P
Cywilizacje to, jak wszystkie gry od Sida Meiera, najbardziej przystępne dla nowicjuszy gry strategiczne, po nich można przejść do Totalwarów, które w sumie też są banalne, potem jakieś starsze ekonomiczne, następnie super-strategie Paradoxu, a jak się ma całkowite skrzywienie militarne to gry Matrixa albo taktyczne(combat mission).
Ponadto właściwie każda seria strategiczna ma mody, które robią gry pięć razy lepsze i zwykle trudniejsze.
A pierwsze częsci (1-3) da radę ogarnąć?
Szczerze ? "V" jest bardzo łatwa. Nieporównywalnie łatwiejsza niż "III". W piątce złoto samo wskakuje do skarbca ect. Co nie zmienia faktu że to dobra gra. Na Twoim miejscu nie przejmował bym się trudnością :) Po jakimś czasie i tak nauczysz się grać ;) Imo trójka jest jednak najlepszą częścią serii - ciekawsza i ofc trudniejsza od piątki.