Cło z USA - jak to jest?
Zamówiłem sobie dzisiaj czapkę w sklepie z USA. Łączna kwota wraz z wysyłką to 70$. Dowalą mi cło, albo doliczą VAT do tego?
Pierwszy raz zamawiam coś z USA i jestem nie w temacie.
Według obowiązujących przepisów cleniu podlegają towary, których wartość celna przekracza 22 euro (ok. 90 złotych). Biorąc pod uwagę fakt, że wartość celna obejmuje również koszty przesyłki towaru i ubezpieczenia, kwota 22 euro jest śmiesznie niska.
Oficjalnie każda przesyłka spoza Unii Europejskiej o wartości przekraczającej 22 euro może zostać oclona. Na szczęście nie jest aż tak źle. Można skutecznie zminimalizować ryzyko celnej "wpadki".
Jeżeli będziemy mieli pecha przyjdzie nam zapłacić cło, które najczęściej nie przekracza kilku procent. Dodatkowo zapłacimy 22% podatku VAT oraz inne koszty. Najważniejszym czynnikiem, który decyduje o wyborze właściwej stawki celnej jest kraj pochodzenia towaru. Chodzi o kraj, w którym towar został wyprodukowany, a nie w którym mieści się sklep internetowy !!! Brak informacji o kraju pochodzenia towaru może skutkować naliczeniem cła według specjalnej, podwyższonej o 100% stawki celnej. Problemy mogą wystąpić także w przypadku niewłaściwie sporządzonej faktury przez sprzedawcę (np. niepodana waluta transakcji, data wystawienia faktury, itd.).
Według przepisów obowiązujących od 1 stycznia 2002 roku przesyłki o wartości celnej przekraczającej równowartość 22 EURO (ok. 90 PLN) podlegają ocleniu. Do końca grudnia 2001 granicę stanowiło 70 EURO. W przypadku prezentów od osób fizycznych - ocleniu podlegają przesyłki o wartości przekraczającej 45 EURO (wcześniej 100 EURO).
http://e-platnosci.23.pl/sklepy_internetowe.htm
>>> THe _Iceman
Nie wprowadzaj w blad. Obecnie, zwolnienie z cla nastepuje do 150Eur
http://www.infor.pl/prawo/artykuly/328230,paczki_do_150_euro_bez_cla.html
Piotrek pisze zgodnie z prawdą. Jednak jeśli zamawiamy z przesyłką kurierską to kurier może nam oclić towar w ramach usługi. Różnie bywa.
Tak sobie śledzę przesyłkę i trochę się zdziwiłem.
Paczka idzie USPS International Express (nie wiem, czy to lotnicza, czy morska) w poniedziałek wysłana, tracking pokazuje wypad we wtorek z NY, a tu nagle dzisiaj aktualizacja, że paczka dotarła do... Australii i leży tam na cle. (?!) To normalne, czy już mam zacząć się martwić?
Olej, czekaj tydzień - dwa i dopieor jak po tym czasie nie będzie w okolicach to możesz się zacząć martwić. jak powiedzieli wyżej do 150$ nie masz się co myśleć o cle. USPS - to normlana poczta stanów - United States Postal Service. Milion razy zamawiałem i nigdy nie oclili...raz zginęła :/// warto więc czasem ubezpieczyć ważniejsze rzeczy, kosztuje to grosze ale daje pewność. Paczka jest prawdopodobnie lotnicza. Na morską czekałbyś trochę dłużej. A nawet jeżeli mieliby Ci nałożyć cło...to ile?? nawet 10% z 70$ to 10$ to MAX PLN.