Cleartype i Firefox 4 - jak to ustrojstwo wyłączyć ?

Forum Komputery
Odpowiedz
30.03.2011 05:04
Coy2K
1
odpowiedz
Coy2K
112
Veteran
Image

Cleartype i Firefox 4 - jak to ustrojstwo wyłączyć ?

obrazek powinien wszystko wyjaśnić.

Teoretycznie cleartype w FF 4 mam wyłączone, ale porównanie tego samego tekstu w IE 7 vs FF 4 dokladnie pokazuje ze niektore wyboldowane naglowki, ktore wykorzystują wygładzanie są zdecydowanie mniej czytelne w przeglądarce Mozilli.

Googlowałem i poustawiałem w zaawansowanych tak jak na screenie, ale nic to nie zmieniło, może jakąś konkretną wartość mam zmienić żeby przyniosło efekty ?

30.03.2011 07:06
Tal_Rascha
2
odpowiedz
Tal_Rascha
225
Valhalla calling me

Premium VIP

chyba zle wartosci w configu pozmieniales, trzeba zmienic;
gfx.direct2d na True i zresetowac przegladarke

30.03.2011 15:06
Coy2K
3
odpowiedz
Coy2K
112
Veteran

no nie bardzo...nic to nie zmieniło

05.04.2011 02:25
😁
4
odpowiedz
bartek
9
Legend

Coy2K, od pół roku pracuję nad poważnym projektem i dziś zauważyłem to samo. Udało się wszystko zoptymalizować pod IE6 a pod FF4 wygląda jak gówno.

I tak co druga WWW.

Po prostu epic fail :) Nawet jeśli idzie to zmienić, to mi to różnicy nie robi, bo wiem, że 80% użytkowników i tak tego nie robi. Do cholery, ludzie wciąż masowo używają IE7!

Polecieli po bandzie. Opera ostatnio mnie wkurzała, nawet myślałem nad częściową migracją na FF4, ale teraz nie mam złudzeń.

05.04.2011 03:23
Coy2K
5
odpowiedz
Coy2K
112
Veteran

wlasnie po tym wątku bardziej zgłebiłem temat i wychodzi na to, ze nawet beta wersja FF 4 miała problemy z cleartypem, jakoś koślawo to generowało, no trudno, nie będę już robił downgrade'u do wersji 3.6x bo też nie o to chodz, jakoś sie przemęczę bo nie udało mi sie znalesc rozwiązania :)

05.04.2011 16:21
😊
6
odpowiedz
bartek
9
Legend

Dokładnie, ale wiadomo, beta to beta... Chociaż od wczesnych wersji 4 czułem, że w finalu nic się nie zmieni. Sam fakt (domyślnego) wpływania na rendering stron w ten sposób jest śmieszny.

Osobiście w ogóle pod to nie developię. Jak ktoś lubi, niech się męczy.

Oprócz wyłączenia ClearType wielu ludziom pomaga reinstall czcionek, ale wątpię, żeby chciało Ci się w to bawić.

Pieprzony feature jest tak genialny, że nie tylko masakruje tekst, ale w ogóle wykrzywia canvasy :D :D :D

05.04.2011 16:37
maviozo
7
odpowiedz
maviozo
248
autor zdjęć

U mnie zwyczajnie pomogło wyłączenie "korzystaj z akceleracji sprzętowej".

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl