Dużo zwiedzam dlatego też postanowiłem opisywać muzea w których miałem okazję przebywać.
W minionym tygodniu byłem na Podkarpaciu, przejeżdżając przez małą mieścinę Leżajsk zauważyłem że mają Muzeum. Oczywiście jako explorer miejskich zakątków postanowiłem zajrzeć do wnętrza. Ku mojemu zdziwieniu nie było to zwykłe muzeum do jakich przywykłem. Ich ekspozycja browarnictwa była naszpikowana multimediami a na koniec zostałem uraczony kuflem zimnego piwa (o dziwo bardzo mi smakowało pomimo tego że nie przepadam za tego typu trunkami). Poniżej przesyłam linka do strony i facebooka jeżeli chodzi o facebooka to zapraszam do lajkowania ponieważ jest na nim ogromna ilość ciekawostek związanych z piwem.
www.muzeum-lezajsk.pl
https://www.facebook.com/muzeumziemilezajskiej
Nie no, te ok. 14 000 to dość typowy wynik jak na miasto powiatowe. Mała, ale czy mieścina? Miasto już. :D
Nie wiem, skąd jesteś, ale Leżajsk to taki główny regionalny browar Podkarpacia. :) Coś jak Bosman dla Pomorza Zachodniego i Piast dla Dolnego Śląska. Słyną z tego. :)
Z tego co się dowiedziałem Leżajsk ma aktualnie 9000 mieszkańców reszta na emigracji a pochodzę z Podkarpacia ale z okolic Leżajska.
Coś jak Bosman dla Pomorza Zachodniego i Piast dla Dolnego Śląska. Słyną z tego. :)
Piasta już na Dolnym Śląsku nie ma więc poprawniej by było słynął.