Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Brak widoczności dysku i możliwości uruchomienia komputera po użyciu Kaspersky rescue disk

08.10.2025 20:05
sonn
1
odpowiedz
sonn
87
Generał

Brak widoczności dysku i możliwości uruchomienia komputera po użyciu Kaspersky rescue disk

Komputer zaczął działać bardzo wolno. Nie był od dawna formatowany, nie ma zainstalowanego antywirusa, a sam sprzęt jest już dość stary jest to Laptop Lenovo.
Aby sprawdzić, czy przyczyną są wirusy, uruchomiłem Kaspersky Rescue Disk z bootowalnego nośnika i przeskanowałem system. Program nie znalazł żadnych zagrożeń, ale po zakończeniu skanowania pojawił się poważny problem.

Od tego momentu komputer przestał wykrywać dysk w BIOS-ie. W podsumowaniu sprzętu dysk jest widoczny, jednak na liście urządzeń rozruchowych (boot order) już nie. W efekcie nie można uruchomić systemu z dysku — BIOS zachowuje się tak, jakby dysku w ogóle nie było.

Uruchomiłem komputer z Hiren’s Boot CD i tam w Disk Managerze dysk jest widoczny. W eksploratorze Windows również mogę normalnie przeglądać jego zawartość.
Wygląda więc na to, że BIOS widzi dysk tylko częściowo, a system zewnętrzny potrafi z niego korzystać.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie, co mogło spowodować taki problem i jak to można naprawić?

08.10.2025 20:08
Narmo
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Narmo
35
nikt
Wideo

Bootloader się skasował. Jaki to konkretnie system?

W sumie jaki by nie był, to od czasów XP naprawia się praktycznie tak samo:
https://www.youtube.com/watch?v=cJ-o-79ge54

post wyedytowany przez Narmo 2025-10-08 20:12:12
08.10.2025 20:26
sonn
2.1
sonn
87
Generał

Windows 10

08.10.2025 20:48
maciell
3
odpowiedz
1 odpowiedź
maciell
132
Senator

Jak nie masz plyty ratunkowej windy. Uruchom instalke windy i wybierz napraw, a nie instalacje na nowo.

08.10.2025 21:29
sonn
3.1
sonn
87
Generał

Dziękuję. Tak zrobię

Forum: Brak widoczności dysku i możliwości uruchomienia komputera po użyciu Kaspersky rescue disk