Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Błędy graficzne, crashe gier

13.01.2014 19:55
Haitaish
📄
1
Haitaish
38
Night Hunter

Błędy graficzne, crashe gier

Na nowym komputerze niestety dzieją się rzeczy wymienione w tytule.
testowane gry:
Battlefield 3 - błyski kolorowych świateł i migające tekstury, potem (im wyższe ustawienia tym szybciej) gra crashuje i wyskakuje dokładnie ten błąd http://answers.ea.com/t5/Battlefield-4/DirectX-function-GetDeviceRemovedReason-failed-with-dxgi-error/td-p/1634343
Planetside 2 - dziwne filtry, black screen -> zmiana ustawień-> normalnie przez 5-15s->powtórz
Legue of Legends- tu było najgorzej, ale samo się naprawiło i gra chodzi płynnie na najwyższych detalach
Left 4 Dead 2- artefakty przy włączonym AA, im wyżej tym gorzej, ale samo się naprawiło O.o

Czego próbowałem:
Naprawa gry przez steam/origin - to nic nie dało, a origin nie wykrywa błędnych plików
zmiana sterowników na starsze- nope, nic
podkręcenie/obniżenie core clock GPU- nic nie dało

Temperatury są idealne bo sprawdzałem dwoma programami oba pokazują <60°

Specyfikacja:
Gigabyte GTX 760
AsRock B75 Pro3
Intel Core I5-3350P
8GB
OCZ MODXSTREAM PRO 600W
Windows 8.0 64bit

Na 99% jestem pewien, że to wadliwa karta graficzna, ale chcę się jeszcze dopytać, bo może znajdzie się magiczny guzik do naprawy wszystkiego? Z góry dziękuję za pomoc.

spoiler start

wiem że napisałem 80% więcej niż trzeba ale wolałem to machnąć w takiej formie niż odpisywać co chwilę

spoiler stop

13.01.2014 23:56
Haitaish
2
odpowiedz
Haitaish
38
Night Hunter

up, wracam jutro po południu

14.01.2014 14:09
3
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Ja bym jednak obstawial problem ze sterownikami.

Proponuje zebys zainstalowal je recznie bez uzywania instalatora od Nvidii. Musisz tylko rozpakowac paczke ktora zawiera sterowniki, panel nv i reszte. W srodku znajdziesz pliki inf\sys, ktore wskazujesz podczas instalacji w menadzerze urzadzen. Przed instalacja usun wszystkie aktualnie sterowniki i programy powiazane z Nvidia.

14.01.2014 14:15
4
odpowiedz
..::capsel22::..
60
Konsul

dodatkowe kable zasilacace karte sa podpiete?
Sprobuj wyciagnac karte i wcisnac ja ponownie.

14.01.2014 15:55
Haitaish
5
odpowiedz
Haitaish
38
Night Hunter

Dzięki za poradę ze sterownikami, zaraz spróbuję.

Komputer był składany przez sklep i są na nim plomby więc raczej nie będę próbował poprawiać karty, ale o tym też myślałem.

14.01.2014 21:00
Haitaish
6
odpowiedz
Haitaish
38
Night Hunter

Ręczna instalacja nic nie dała.
Czyli zanieść kompa do sklepu z reklamacją?

Forum: Błędy graficzne, crashe gier