Na nowym komputerze niestety dzieją się rzeczy wymienione w tytule.
testowane gry:
Battlefield 3 - błyski kolorowych świateł i migające tekstury, potem (im wyższe ustawienia tym szybciej) gra crashuje i wyskakuje dokładnie ten błąd http://answers.ea.com/t5/Battlefield-4/DirectX-function-GetDeviceRemovedReason-failed-with-dxgi-error/td-p/1634343
Planetside 2 - dziwne filtry, black screen -> zmiana ustawień-> normalnie przez 5-15s->powtórz
Legue of Legends- tu było najgorzej, ale samo się naprawiło i gra chodzi płynnie na najwyższych detalach
Left 4 Dead 2- artefakty przy włączonym AA, im wyżej tym gorzej, ale samo się naprawiło O.o
Czego próbowałem:
Naprawa gry przez steam/origin - to nic nie dało, a origin nie wykrywa błędnych plików
zmiana sterowników na starsze- nope, nic
podkręcenie/obniżenie core clock GPU- nic nie dało
Temperatury są idealne bo sprawdzałem dwoma programami oba pokazują <60°
Specyfikacja:
Gigabyte GTX 760
AsRock B75 Pro3
Intel Core I5-3350P
8GB
OCZ MODXSTREAM PRO 600W
Windows 8.0 64bit
Na 99% jestem pewien, że to wadliwa karta graficzna, ale chcę się jeszcze dopytać, bo może znajdzie się magiczny guzik do naprawy wszystkiego? Z góry dziękuję za pomoc.
spoiler start
wiem że napisałem 80% więcej niż trzeba ale wolałem to machnąć w takiej formie niż odpisywać co chwilę
spoiler stop
Ja bym jednak obstawial problem ze sterownikami.
Proponuje zebys zainstalowal je recznie bez uzywania instalatora od Nvidii. Musisz tylko rozpakowac paczke ktora zawiera sterowniki, panel nv i reszte. W srodku znajdziesz pliki inf\sys, ktore wskazujesz podczas instalacji w menadzerze urzadzen. Przed instalacja usun wszystkie aktualnie sterowniki i programy powiazane z Nvidia.
dodatkowe kable zasilacace karte sa podpiete?
Sprobuj wyciagnac karte i wcisnac ja ponownie.
Dzięki za poradę ze sterownikami, zaraz spróbuję.
Komputer był składany przez sklep i są na nim plomby więc raczej nie będę próbował poprawiać karty, ale o tym też myślałem.