Hej,
Jakiś czas temu dorzuciłem drugi dysk SSD (Samsung 860 evo 500gb) do obecnie już istniejącego (na którym jest windows) samsung 850 evo. Po dodaniu go i aktywacji w managerze komputera w trayu ciągle jest ikonka Bezpieczne usuwanie sprzętu i wysuwanie nośników, sama ikonka nie robi mi różnicy, natomiast wydaje mi się, że przez to co jakieś 4-5 dni dysk "znika" muszę go odpiąć z zasilania, podpiąć ponownie, wtedy znowu pojawia się, jest dostępny i mogę z niego korzystać. Sytuacja powtarza się cyklicznie, może to coś z ustawieniami samego dysku, może to bezpieczne usuwanie co jakiś czas go "usuwa" ?
Zacznij od rtfm mobo i sprawdź w biosie czy nie masz włączonego "Hot Plug" dla Sata.
To jest odpowiedzialne za pojawianie się ikonki "Bezpieczne usuwanie sprzętu i wysuwanie nośników" dla dysków sata w trayu. Może to być przyczyną, że ci dysk "znika" ale nie musi.
Dzięki za pomoc, wyłączyłem hot pluga, zobaczymy za kilka dni :) Usuwanie faktycznie zniknęło
No to znaczy, że coś innego powoduje znikanie dysku. Ustaw w Windowsie w planie zasilania '"wyłącz dysk twardy po" na 0. Zmienił bym też kabel sata i zasilania do dysku.