hej. Mam pytanie odnosnie baterii w laptopie. Czy jesli podczas grania (i nie tylko) mam podłączony sprzęt do zasilacza to czy lepiej jest na ten czas wyciągnąć baterię? Słyszalem ze jesli jest podlączony do zasilania to bateria sie szybciej zuzywa, prawda to?
ja mam cały czas wyciągniętą baterie teraz i jade cały czas na kablu ... na początku bateria trzymała mi 3h a teraz 1h20m i to w dodatku jak nic nie robie nie wiem czemu tak się zuzyla ale wczesniej mialem caly czas kabel + bateria ...
...no wlasnie nie wiem, szwagier tak zawsze "działał' na kablu i mówi ze teraz bateria jak mu wytrzyma 30min to jest git :) Moze niech inni sie jeszcze wypowiedzą.
Oczywiście, że lepiej wyciągnąć a najlepiej wyciągnąć i schować do lodówki (to nie żart). Baterii poza samym rozładowywaniem i ładowaniem w dużym stopni szkodzi wysoka temperatura, każdej baterii, nie tylko z laptopa. Podczas grania laptop nagrzewa się co oczywiście przenosi się także na baterię, skutkiem czego skraca się jej żywotność. Osobiście baterię wyjmuję ale nie trzymam jej w lodówce. Metoda z lodówką jest dosyć popularna w środowisku fotografów gdzie baterie także są dosyć drogie.
Drugą sprawą już trochę mniej ważną jest doładowywanie baterii. Bateria samoczynnie się trochę rozładowuje. Gdy osiągnie zadany poziom (załóżmy 98%) zostanie doładowana do 100%. Bateria z laptopa to nie tylko ogniwa ale także elektronika, która pilnuje abyś po iluś cyklach ładowania baterii poszedł do sklepu i kupił nową. Dla baterii nie jest istotne czy ładowała się od 5% czy 95%, zlicza cykle.
Michlos - błąd, jeden cykl to naładowanie od 0 do 100%. Czyli jak naładujesz baterię 5 razy od poziomu 80% do 100%, to masz jeden cykl, nie pięć. Ja nie zauważyłem drastycznego spadku wydajności baterii po dwóch latach, a laptop większą część czasu chodzi na kablu, czasem trafiały się miesiące że nie korzystałem z baterii.
bez watpliwosci - baterie nalezy wyjac podczas pracy na kablu. Wplywa to na jej zywotnosc szalenie pozytywnie.
Jeśli chodzi o cykle to zapewne zależy to od samej baterii, od tego co jest tam włożone i jak zaprogramowane. Zwróć uwagę, że w niektórych laptopach, które masz podłączone do prądu nigdy nie zauważysz sytuacji 99% baterii i braku fazy ładowania a w niektórych to norma.
Natomiast nad szkodliwością temperatury nie ma co dywagować, tak jest i już. Jeśli nie wierzysz poszukaj, kiedyś trafiłem na całkiem ciekawy test na ten temat.
Właśnie słyszałem o tym żeby włozyc bterie do lodówki. Będę musiał wyciągać baterie na czas gry zeby nie skracać jej zywotnosci.
Dzięki wszystkim za komenty :)