Avowed, The Outer Worlds i No Man's Sky - warto?

Forum Gry RPG
Odpowiedz
12.02.2026 14:46
mohenjodaro
1
odpowiedz
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

Avowed, The Outer Worlds i No Man's Sky - warto?

Ominęły mnie te dwie gry, bo myślałem, że są niewypałami, a teraz jak czytam recenzje, to mam wrażenie, że to bardzo dobre gry, które się na dodatek dobrze starzeją/rozwijają.

Tylko czy one mi się spodobają? No Man's Sky to coś w stylu jakiegoś Minecrafta i Stardew Valley? Ja bardzo lubię kosmos i intryguje mnie ta idea eksploracji, ale obawiam się czy ja dam radę się tutaj zaangażować, mając też ograniczony czas do grania. Krótko mówiąc, czy jeśli nie lubię za specjalnie kwestii craftingowych i budowania bazy, to i tak dam radę znaleźć dla siebie przygodę w tym świecie? Bardzo mnie ta gre intryguje, także wizualnie.

Drugą grą, która mnie obecnie intryguje, jest pierwsza część The Outer Worlds. Ja ją szybko przekreśliłem, bo miała złe recenzje i sprzedawano ją jako shootera. Ale po latach widzę, że graczom się podoba, a sama z shooterem nie ma wcale więcej wspólnego, niż Fallout New Vegas (prawda to)? Czy to dobra gra dla miłośnika cRPG? Nie lubię też rozlazłych światów Bethesdy, wolę coś nieco bardziej spójnego.

Poza konkursem, bo zagram w to, tylko kwestia czy w 2027 czy 2029, jest jeszcze Avowed. Naprawdę jest tak źle? Ja nie potrzebuję mieć czegoś co przebije wiedźmina. Lubię ten świat, Pillarsy mają genialne lore, naprawdę w dupie mam czy chłop idzie ścinać drzewo, gdy z nim nie gadam, czy stoi i się gapi na ścianę, jeśli reszta daje radę. Czy to dobra gra, jeśli ktoś nie nastawia się na pogromcę Cyberpunka?

12.02.2026 17:33
Iselor
1.1
1
Iselor
46
Senator

The Outer Worlds nie jest tak rozległe jak TESy a klimat ma wg mnie ciekawszy niż fallouty wszelakie. Mi się mega podobało.

12.02.2026 22:54
mohenjodaro
1.2
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

No wlasnie, nie ukrywam, ze po Twojej rekomendacji wziąłem grę na swój radar ;-)

12.02.2026 17:37
2
1
odpowiedz
Asmodeus
53
Senator

NMS jest spoko na krotkie partie. Wejdziesz, pobiegasz po planecie, pokopiesz mineraly, zbudujesz nowy laser, odkryjesz jakis zlom w zapomnianej fabryce, odczytasz kilka steli - razem 30-60 minut, mozesz zapisac gre i odstawic na nastepny dzien. Nie ma tu questow ktore by wymagaly godzin ciaglego grania bo inaczej "zapomnisz co robiles".

TOW - przeszedlem, platynka, srednio lezalo. Za duzo humoru dla nastolatkow w stylu "hehe jestę taki sarkastyczny", z ktorego wyroslem chyba gdzies pod koniec liceum... Gameplayowo podobne do nowych falloutow, ale no New Vegas nie ma nawet startu.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-02-12 19:40:27
12.02.2026 18:43
Silvaren
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Silvaren
8
Konsul

O podstawce The Outer Worlds i pierwszym dodatku pisałem kiedyś na blogu, drugi dodatek jest nawet lepszy:
https://silvaren-rpg.blogspot.com/2023/08/the.html
https://silvaren-rpg.blogspot.com/2023/08/subiektywnie-the-outer-worlds-peril-on-gorgon-dlc.html

W No Man's Sky nie grałem, ale siostra nabiła prawie 400h, więc pewnie gra może się podobać. Teraz był trailer, że jakąś nową aktualizację ma dostać, więc wciąż jest rozwijana. Ale to na pewno zupełnie inna gra niż TOW.

O Avowed kiedyś napisałem/nagrałem pierwsze wrażenia:
https://silvaren-rpg.blogspot.com/2025/03/avowed-pierwsze-wrazenia-po-ukonczeniu.html
Analizę ulepszania ekwipunku i optymalizowania tego aspektu rozgrywki:
https://silvaren-rpg.blogspot.com/2025/04/avowed-ulepszanie-przedmiotow.html
I co nieco o grze w podsumowaniu całorocznym:
https://silvaren-rpg.blogspot.com/2026/01/podsumowanie-2025-roku.html

Prawie 300h nabiłem w Avowed i jak 17 lutego wjedzie aktualizacja, to zacznę nową postacią.

post wyedytowany przez Silvaren 2026-02-12 18:50:47
12.02.2026 22:55
mohenjodaro
3.1
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

Dzięki, fajny blog. Nie chciało mi się czytać linków, które wysłałeś, ale wciągnąłem się w teksty o grach, w które grałem :P (chyba z reguły tak jest)

13.02.2026 08:44
grish_em_all
4
odpowiedz
1 odpowiedź
grish_em_all
261
Grish

Mogę się wypowiedzieć tylko na temat The Outer Worlds - opadu szczęki ani urwania żadnej części ciała nie wywołuje, ale grało mi się dobrze. Moim zdaniem gra padła ofiarą ogromnie nakręconego hype-u, w końcu to RPG od Obsidian, więc ludzie się spodziewali perełki na miarę New Vegas, ale to jednak nie ten poziom. Najgłupsze jest to, że nie jestem nawet za bardzo w stanie wymienić ani największych plusów, ani największych minusów gry, po prostu wszystkie składowe wyszły średnio: lokacje, bronie, perki, towarzysze - ani zbyt mocno nie można się przyczepić do żadnego z tych elementów, ale z drugiej strony żaden z nich się szczególnie nie wyróżnia. Chyba jedyne rzeczy na które faktycznie mogę zwrócić uwagę, to na plus zasługuje możliwość wykonania sporej części misji na kilka sposobów, w zależności od buildu postaci - np. przy odpowiednio rozwiniętych umiejętnościach technicznych można wywołać alarm w budynku, dzięki czemu wrogowie dają nogę, w przeciwnym razie trzeba z nimi walczyć. Na minus natomiast jednak mała różnorodność assetów - relatywnie mało rodzajów broni, wrogów, budynków, etc. Z tym drugim można się ewentualnie "kłócić", ktoś może powiedzieć że to uzasadnione fabularnie, bo cała kolonia została stworzona teoretycznie przez jedną grupę korporacji, zbyt długo o tym gadać. No ale to mimo wszystko nie tłumaczy moim zdaniem małej różnorodności fauny i flory, że tak to nazwę. Za pełną cenę pewnie bym nie kupił, ale był moment że była na promce za 30zł, nie żałuję ani grosza.

13.02.2026 16:19
4.1
Asmodeus
53
Senator

Za pełną cenę pewnie bym nie kupił, ale był moment że była na promce za 30zł, nie żałuję ani grosza.

"Wycena" gry to chyba najlepszy sposob na ocene czy jest ona dobra czy nie. I mam podobne odczucia - 150+ czy nawet 100+plnow bym nie dal. ~50 (~10 funciakow)? Bylo ok, do ogrania i zapomnienia.

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl