Aster a Vectra
Kto ma porównanie - w praktyce - między ofertą Aster a Vectra? Wczoraj był u mnie domokrążca namawiający na Vectrę. Astera mam od paru lat i właściwie narzekać nie mogę, przez ten czas awaria internetu była może ze 3 razy. Cenowo Vectra wychodzi połowę tego, co Aster dając szybszy internet, ale jak z tym jest praktycznie? Warto zamienić?
Mam internet, telefon i TV z Vectry od paru lat i nigdy nie było większych problemów. Ponadto ceny mają konkurencyjne.
Ostatnio dostałem maila od UPC (patrz [2]), że postanowili przyśpieszyć mi Internet z 5MB/s na 25MB/s :) więc na razie lepiej wstrzymaj się z przesiadaniem się na Vectre :)
QamilekQ - ja zaczynałem od 5MB i w ciągu 2 lat za free przyspieszyli mi stopniowo najpierw do 10, później do 25, a teraz mam 50...
Internet przyspieszają sukcesywnie. Zaczynałem od 1 czy 2 mbit a teraz mam 20. Szczerze mówiąc na moje potrzeby to i tak za dużo, więc czy to będzie 20, 30 czy 50 nie ma znaczenia. Nie ściągam gier na PS3 ani filmów Blu-Ray a nawet jeśli, to przy 20 mbit spokojnie daje radę.
Wiem, że się połączyli z UPC ale u mnie jeszcze jest Aster. Dzwoniłem do utrzymania klienta i generalnie oferta porównywalna zawartościowo z Vectrą kosztuje 29 zł więcej miesięcznie. Nie rozumiem tylko, czemu lepszą ofertę mają dla osób fizycznych niż dla firm bo im przecież powinno być wszystko jedno, jaką fakturę wystawiają.
Ja bym brał Astrę, Vectra bardzo podobna, ale droższa i do tego więcej pali.