Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Asassin Creed Revelations - Gra nie chodzi płynnie

Forum Gry Akcji
Odpowiedz
09.08.2026 16:15
1
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Asassin Creed Revelations - Gra nie chodzi płynnie

Hej, kupiłem sobie asassyn creed revelations, niestety podczas gry gra wyraźnie gubi klatki i obraz nie jest płynny. Sprawdziłem na mniejszej rozdzielczości bo myślałem że to problem mojego słabego kompa, niestety jest tak samo, dodam że spokojnie spełniam wymagania gry rekomendowane

Mój komp

Procesor Intel Core i5-6400 2.70 GHz
8 GB RAM
Karta grafiki GTX 950

Natomiast wymagania rekomendowane gry to:
Core 2 Duo 2.6 GHz, 1.5 GB RAM (2 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 GT lub lepsza), 12 GB HDD

W zakładce gry na GOLU piszę coś takiego:
Problemy techniczne: Wiele osób zgłasza częste awarie, błędy i problemy z płynnością działania gry, szczególnie na nowoczesnych komputerach.

Czyli to jakiś problem z optymalizacją gry? Dodam że poprzednia cześć brootherhood śmigała na wysokich aż miło, a przecież ta część nie jest jakoś dużo nowsza. Będę wdzięczny za jakieś rady

09.08.2026 16:54
mir.ko
2
odpowiedz
mir.ko
97
amd platform

Wrzuć problem rwania obrazu w Google AI. Fajne daje podpowiedzi.

Jedno z nich, co radzi Ubi - usunięcie jednego z plików systemdetection.dll

Włączenie v-sync, Włączenie trybu zgodności ze starszym systemem

post wyedytowany przez mir.ko 2026-08-09 16:57:45
09.08.2026 17:20
3
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Ale mi nie rwie obrazu, tylko poprostu gra nie chodzi płynnie, poza tym nie mam tego pliku już, V-Sync mam włączony, tryb zgodności nie sprawdzałem, no ale w tak nowej grze chyba nic nie da...

09.08.2026 18:02
maciell
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
maciell
144
Senator

In-game stuttering, freezing issues • Link

When using Vsync, the game places most of its processing load on the first CPU core only (typically 99%), which may cause stuttering and occasional framerate dips on some systems while traversing through the map.[10]

This affinity fix also fixes the same issue with AC2, ACR and AC3 when using Vsync.

Making affinity changes permanent (setting affinity in task manager only lasts until you exit the game):

Edit your preferred shortcut for launching the game (desktop and/or start menu)
In the target field, set the following (just put the default contents in double quotes and prepend cmd.exe /C ...):

For a 4/4 (core/thread) CPU cmd.exe /C start "" /affinity e "<path-to-game>\ACRSP.exe" dla twojego procka.
For a 4/8 and 8/8 (core/thread) CPU cmd.exe /C start "" /affinity fe "<path-to-game>\ACRSP.exe"
For a 6/6 (core/thread) CPU cmd.exe /C start "" /affinity 3e "<path-to-game>\ACRSP.exe"
For a 6/12 (core/thread) CPU cmd.exe /C start "" /affinity ffe "<path-to-game>\ACRSP.exe"
For a 8/16 (core/thread) CPU and higher cmd.exe /C start "" /affinity fffe "<path-to-game>\ACRSP.exe"

Verify correct affinity by launching the game and checking affinity in task manager (see beginning).

To be used in Steam launch options, to launch the game directly from Steam, it must be a little different:

Ex. for a 8/16 (core/thread) CPU and higher C:\Windows\System32\cmd.exe /C start "" /affinity FFFE "<path-to-game>\ACRSP.exe" %command%

albo recznie co odpalenie gry

How to Change CPU Affinity in Windows
Open Task Manager with Ctrl + Shift + Esc.
Click the Details tab on the left menu.
Find your running program or game in the list.
Right-click the process name.
Click Set affinity.
Check or uncheck the specific CPU cores you want to use, then click OK

mozna tez uzyc programu Process Lasso

post wyedytowany przez maciell 2026-08-09 18:16:07
10.08.2026 04:08
4.1
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

maciell Napisałeś tak że w ogóle nie wiem co mam zrobić 😐 Jak mógłbyś jakoś prościej napisac, co mam zrobić to byłbym wdzięczny

10.08.2026 05:07
maciell
4.2
odpowiedz
maciell
144
Senator

boy3 Jpkm... Nie umiesz uzywac googla ,albo goolge tlumacz jak nie znasz angielskiego ?

Opisze 3 metode bo jest najlatwiejsza i lasso jest po polsku. Myk z AC Revelations polega na tym, ze chodzi na 1 rdzeniu procka przez co laguje. Musiz wymusic prace na 4 rdzeniach i 4 watkach, ktory ma twoj procek. Opisalem ci 3 metody :
1. zrobic skrot i w element docelowy dodac te wpisy.
2. Wlanczyc gre, wejsc do menadzera zadan, kliknac proces gry i wybrac 4 rdzenie w zakladce afinity.
3. Sciagnac lasso z https://bitsum.com/ wybierz darmowa wersje. On jest po polsku. Uruchamiasz lasso i minimalizujesz, uruchamiasz gre. Klikasz na procesie gry prawy klikiem (nie mam zaistalowanej, ale napewano bedzie sie nazywac assasin cos tam albo Acrsp.exe) wybierasz zakladke koligacja cpu->wybierasz zawsze ustawiaj->wybierz koligacje cpu->wybierasz wszystkie rdzenie procka cpu1,cpu2,cpu3,cpu4-> kliknij zapisz nazwana koligacja i nazwij sobie jak chcesz. Lasso zapamieta i jak nie wylaczysz z uruchamianiem z winda to zapamieta i zawsze bedzie przypisywac 4 rdzenie do procesu/gry. A jak nie chcesz lasso miec zawsze to uruchamiaj przed gra.

ps. Wylancz tez smt i hyperthreading to wymusi uzywanie prawdziwych rdzeni procka, a nie wirtualnych. Mozesz tez ustawiac prioryte cpu na wysoki. Nie ustawiaj na najwyzszy (czas rzeczywisty) bo kompa ci zawiesi. Tez niektorzy pisza, ze poamga zalanczenie tylko 2 rdzeni. Poeksperymentuj. Ja jak gralem w ACR to wchodzilem w menadzera i tam ustawialem procki i gralem bez lagow. No, ale ja to robilem z 10 lat temu.

post wyedytowany przez maciell 2026-08-10 05:21:57
10.08.2026 07:12
5
odpowiedz
1 odpowiedź
boy3
152
Legend
MAX

Wróciłem z pracy, potestowałem i totalna dupa xD Priorytet w menadżeże zadań ustawiony jest na wysoki domyślnie, ściągnąłem ten program lasso i okazało się że mam zaznaczone 4 rdzenie, nie mam pojecia jakim cudem, ja się poddaje, nie będę się męczył z tą grą, tylko szkoda że ta gra to takie dziadowsko, dzięki maciell za chęci pomocy mimo wszystko, pozdro

10.08.2026 17:02
maciell
5.1
odpowiedz
maciell
144
Senator

boy3 niektorym pomaga przelaczenie na 2.

Forum Forum Gry Akcji
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl