Aparat ortodontyczny - zdejmowanie

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
31.05.2011 01:45
Mad Meat PL
😐
1
odpowiedz
Mad Meat PL
38
Generał

Aparat ortodontyczny - zdejmowanie

Cześć Wam!
Jutro (a właściwie dzisiaj) mam mieć ściągane druty - a jako, że mam nadwrażliwe zęby, mam też dużego pietra. Moi kumple mówili, że to właśnie zdejmowanie tego całego ustrojstwa boli najbardziej - i chociaż efekt końcowy jest podobno warty całej 'przygody' ze stałym aparatem, nie wyrabiam ze strachu. Taki już jestem, że wszystkim się denerwuję, a do tego mam mocno... niedelikatną ortodontkę.

Miałem już przeklejanie jednego zamka, podważony cążkami ładnie odskoczył. Najbardziej jednak obawiam się tego, co zostaje na zębie, czyli cementu. Moje zęby są wrażliwe do tego stopnia, że zwykłe osuszanie zęba powietrzem sprawia mi ból. Pamiętam, że to, czego nie udało się zeskrobać, musiało zostać potraktowane wiertłem - i mimo, że ząb oczywiście nie był nawiercony, bolało jak c**j... a zębów do obróbki jest teraz duuużo więcej.

Przechodząc do sedna - aparat stalowy, 'na górze' i 'na dole', noszony od 5-ciu lat. Będzie bolało?

BTW trzymam teraz colę w ustach - słyszałem, że pomaga rozpuścić cement, łatwiej zejdzie.

31.05.2011 01:51
Gepard206
👍
2
odpowiedz
Gepard206
124
Final Fantasy 7

masz jedno rozwiązanie ... przy całej operacji, Twój wyraz twarzy niech wskazuje "zabije ...rwa , zabije, tylko stąd wyjdę"

31.05.2011 01:57
Janczes
😊
3
odpowiedz
Janczes
208
You'll never walk alone

nosiłes aparat 5 lat?
mozesz wrzucic zdjecie jak wygladalo to przed zabiegiem?

ps. zdejmowanie raczej nie boli.
i zmien denstystke na lagodniejsza :)

31.05.2011 02:01
Mad Meat PL
4
odpowiedz
Mad Meat PL
38
Generał

[2] -> W takim razie, możecie się jutro spodziewać moich rysopisów na antenie TVN24. ;)
Przeżyć przeżyję, ale trochę już w życiu przeszedłem i mam dosyć bycia pacjentem... hurr durr.

[3] -> Tak, miałem dość dużą wadę zgryzu, wrzucę jutro fotkę odlewu zrobionego przed zakładaniem.
Poza tym, miałem mieć wyrywane górne czwórki, ale się zaparłem i ciągle je mam. Byłem też na immuno-supresantach, więc było to trochę ryzykowne. Mimo wszystko, po kiego wyrywać zdrowe zęby? Nie muszę mieć super równego zgryzu, za to przydałyby się jakieś zęby na starość. ;)

31.05.2011 08:53
Awerik
5
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Matko kochana, nie rób z siebie takiej pizdy. Zdejmowanie aparatu nie boli. A jeżeli zwykłe osuszanie zęba powietrzem sprawia Ci ból to znaczy, że masz chore zęby.

31.05.2011 09:28
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany196616
47
Centurion

5 lat ;) nieźle ;))))

Co do 4- po co usuwać zdrowe zęby ? żeby reszta bez problemu zmieściła się w łuku - widocznie masz za małą buzię do za duzych zębów ;) Nie usunięcie przedtrzonowcow często skutkuje gorszą stabilnością nowego zgryzu a poza tym twarz wydaje się nieco "koniowata" :) bo trzeba upchnąć wszytskie zęby ;)

no ale teraz to juz za późno.

Jelsi chodzi o sciaganie aparatu- faktycznie resztki kleju trzeba zeszlifować. Jeśli masz nadwrażliwość to pewnie będzie CIę bolało, ale w końcu nie trwa to bardzo długo, więc napeno dasz radę :)

good luck !

31.05.2011 13:49
Mad Meat PL
😉
7
odpowiedz
Mad Meat PL
38
Generał

[5] -> Kolega odbywa staż w gabinecie dentystycznym? Skąd tak rozległa wiedza medyczna? Cóż za empatia...
Na kontrole do dentysty chodzę regularnie, zęby mam zdrowe.

[6] -> Doskonale wiem, po co wyrywa się zdrowe zęby, mimo wszystko wolę mieć ich więcej. ;) No i mogłem mieć powikłania, jak napisałem wyżej.

Zbliża się godzina zero... pora się zbierać. Dzięki za odpowiedzi!

31.05.2011 13:51
Obscure
8
odpowiedz
Obscure
134
ExcalibuR

Sam nosiłem aparat ponad 2 lata, rok temu w walentynki miałem zdejmowany i nic mnie nie bolało przy całym zabiegu. Nawet nie słyszałem ani razu żeby to bolało :) Więc głowa do góry kolego.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl