Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Antywirus - jaka alternatywa dla Nortona?

Forum Komputery
Odpowiedz
05.02.2026 11:47
DarkStar
1
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier

Antywirus - jaka alternatywa dla Nortona?

Kończy mi się subskrypcja Norton 360 i szukam alternatywy. Warunkiem koniecznym jest, żeby oprogramowanie było tworzone i rozwijane w Unii Europejskiej. Dodatkowo ma być jak najmniej inwazyjne, kto korzysta z Nortona ten wie ile razy dziennie wyskakują okienka o przedłużenie subskrypcji, wciskanie zbędnych funkcji, straszenie, że 10 hackerów w tym momencie próbuje dobrać się do moich sejwów z Fallout 2. Część da się wyłączyć, część nie, generalnie bardzo denerwujący program.

Oczywiście zrobiłem rozeznanie i wytypowałem Bitdefender (Pro lub Total Security) lub G DATA Total Security. W testach wyglądają bardzo fajnie, ale jak wygląda praca z nimi? Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi programami? Dzisiaj zamierzam zainstalować wersje trialowe na pc i lapku.

05.02.2026 12:01
QrKo
2
odpowiedz
QrKo
176
Yarr!

Z jednej strony piszesz o sejwach do Fallouta, a z drugiej chcesz płacić za antywirusa. Od premiery Windowsa 10 nie zainstalowałem nikomu, ani w sumie nie znam nikogo kto by używał zewnętrznego AV. Odrobina zdrowego rozsądku + Defender i żadne pieniądze tego nie przebiją w branży home.

05.02.2026 12:08
DarkStar
3
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier

Mój problem polega na tym, że nie mam zdrowego rozsądku i wchodzę na różne stronki. Dodatkowo dostaję mnóstwo spamu, w którym Norton potrafił znaleźć trojany, a Windows Defender nie.

Potrzebuję dobrego, płatnego rozwiązania, które po przygodach w sieci pozwoli mi bezpiecznie zalogować się do banku lub innych inwestycyjnych portali.

05.02.2026 13:01
Loon
4
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Loon
146
mohenjodaro
MAX

Jakkolwiek również nie operuję w świecie antywirusów (i nawet Windowsa), to podoba mi się proeuropejskie podejście. Czechosłowacki ESET lub rumuński Bitdefender chyba są odpowiedzią na Twój problem. G DATA jest w ogóle częściowo nakładką germańskich opraców na Bitdefendera.

05.02.2026 14:10
DarkStar
4.1
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier

Nie wiedziałem, dzięki za info.

05.02.2026 13:09
5
odpowiedz
1 odpowiedź
?-?-?-?
161
Last Of The Wilds

Kasperski :))

05.02.2026 14:22
DarkStar
5.1
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier

Lol:) Kacapia to nie Europa

05.02.2026 14:27
ziomuje
6
odpowiedz
ziomuje
38
START

ESET NOD32 Antivirus

polecam

05.02.2026 14:30
grish_em_all
7
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

ESET. Dziękuję, można się rozejść.

05.02.2026 14:34
8
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

Eset spełnia te warunki i super działa.

05.02.2026 14:41
DarkStar
9
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier

Siara, i wszystko jasne:) ESET oczywiście sprawdziłem, też topka w wykrywaniu ale trochę słabiej niż w wyżej wymienionych. Na plus rewelacyjny impact score (bazuję na testach AV-Comparatives).

Mój problem z nim polega na tym, że kiedyś dawno temu (czyli ze 20 lat:)) zainstalowałem darmową wersję i strasznie muliła. Nie mogłem jej usunąć i musiałem formatować. Tyle lat żywię urazę, ale może dam się przekonać, potrzebuję jednak jakiś argumentów:)

05.02.2026 14:50
grish_em_all
10
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

Jeżeli niechęć do programu opierasz na doświadczeniu sprzed 20 lat, to nie wiem czy jakiekolwiek argumenty pomogą :D

Ja i moi rodzice używamy Eseta od nie wiem ilu lat, zwyczajnie nie pamiętam. Nie obciąża systemu, pod względem wykrywalności zawsze plasował się w czołówce rankingów, cena też niewygórowana w przeliczeniu (odnawiamy licencję zawsze na 3 lata i 3 urządzenia, zawsze wychodziło nieznacznie ponad 100zł rocznie za komputer). Czego chcieć więcej :)

05.02.2026 15:03
11
odpowiedz
Halabarda Geralta
35
Generał

kto korzysta z Nortona ten wie ile razy dziennie wyskakują okienka o przedłużenie subskrypcji, wciskanie zbędnych funkcji, straszenie, że 10 hackerów w tym momencie próbuje dobrać się do moich sejwów z Fallout 2.

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Straszenie scam i żebranie o przedłużenie subskrypcji za możliwie najwyższą cenę do sześcianu. Ostatnio jednak wgniótł mnie w fotel gdy przy scanie chciał mi usunąć sterowniki od NV oceniając je jako oprogramowanie spowalniające komputer. Do tego permanentne międlenie dyskami HDD i wyskakujące okienka o konieczności defragmentacji dysków SSD.

Też muszę zmienić na inny gdyż Norton z roku na rok jest coraz gorszy.

09.10.2026 19:30
DarkStar
12
odpowiedz
DarkStar
182
magister inzynier
Image

Wątek stary, ale czuję się zobowiązany zakończyć temat, który zacząłem.

Przetestowałem Avast, Bitdefender i G Data.

Wszystkie wyżej wymienione mają bardzo dobre wyniki w oficjalnych testach, wybrałem trzy najlepsze.

Avast
Tak jak napisałem wcześniej, miałem z nim słabe doświadczenia. Podczas instalacji wersji testowej, wróciły wspomnienia z tamtych czasów. Na start, instalator próbował mi wcisnąć instalację avastowej przeglądarki w tradycyjny dla nich sposób, małymi literkami, malutki checkbox, prawie go przeoczyłem. Dalej nie było lepiej, bo do aktywacji wersji testowej poprosili o dane karty. Dla mnie to było za dużo, zrezygnowałem z dalszej instalacji.

Bitdefender
Problemem tego programu jest, według mnie, vibe Nortona. Interfejs bardzo przypomina amerykański produkt, powiadomienia i komunikaty marketingowe są rzadsze niż w Nortonie, ale występują. Wyłapywał wszystkie zagrożenia na stronach, na których spodziewałem się je znaleźć, podobnie w mailach. Dla mnie topka, ale ten interfejs, dashbordy itd. mocno mnie do niego zniechęciły (plus scam marketingowy). Testowany cały okres próbny.

G Data
Do tego programu byłem najmniej przekonany, z powodu komentarza w tym wątku o wykorzystywaniu funkcji opracowanych przez Bitdefender (swoją drogą bardzo ciekawy przykład jak jedna opinia może wpłynąć na nastawienie do produktu). Instalacja bez problemów. Prosty, czytelny, zawierający wszystkie potrzebne informacje na jednej zakładce interfejs. Brak jakichkolwiek treści reklamowych. Wyłapał wszystkie zagrożenia, tak samo jak Norton i Bitdefender. Ma dosłownie wszystko to, czego oczekiwałem. Ma też swoje minusy. Podczas instalacji również stara się zainstalować swoją przeglądarkę, ale robi to w sposób całkowicie jawny, w przeciwieństwie do Avasta. Drugą rzecz, jaką napotkałem dwa lub trzy razy w przeciągu kilku miesięcy, to ikona w tray potrafiąca pokazywać problem, którego po otworzeniu programu nie ma.

Wybrałem G Data, kupiłem licencje na wszystkie domowe urządzenia, pewnie zostanie ze mną na lata.

[edit] Teraz zauważyłem, że zapomniałem przetestować Eset:(

post wyedytowany przez DarkStar 2026-10-09 19:39:52
Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl