Antywirus - jaka alternatywa dla Nortona?

Forum Komputery
Odpowiedz
05.02.2026 11:47
DarkStar
1
odpowiedz
DarkStar
180
magister inzynier

Antywirus - jaka alternatywa dla Nortona?

Kończy mi się subskrypcja Norton 360 i szukam alternatywy. Warunkiem koniecznym jest, żeby oprogramowanie było tworzone i rozwijane w Unii Europejskiej. Dodatkowo ma być jak najmniej inwazyjne, kto korzysta z Nortona ten wie ile razy dziennie wyskakują okienka o przedłużenie subskrypcji, wciskanie zbędnych funkcji, straszenie, że 10 hackerów w tym momencie próbuje dobrać się do moich sejwów z Fallout 2. Część da się wyłączyć, część nie, generalnie bardzo denerwujący program.

Oczywiście zrobiłem rozeznanie i wytypowałem Bitdefender (Pro lub Total Security) lub G DATA Total Security. W testach wyglądają bardzo fajnie, ale jak wygląda praca z nimi? Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi programami? Dzisiaj zamierzam zainstalować wersje trialowe na pc i lapku.

05.02.2026 12:01
2
odpowiedz
QrKo
168
Yarr!

Z jednej strony piszesz o sejwach do Fallouta, a z drugiej chcesz płacić za antywirusa. Od premiery Windowsa 10 nie zainstalowałem nikomu, ani w sumie nie znam nikogo kto by używał zewnętrznego AV. Odrobina zdrowego rozsądku + Defender i żadne pieniądze tego nie przebiją w branży home.

05.02.2026 12:08
DarkStar
3
odpowiedz
DarkStar
180
magister inzynier

Mój problem polega na tym, że nie mam zdrowego rozsądku i wchodzę na różne stronki. Dodatkowo dostaję mnóstwo spamu, w którym Norton potrafił znaleźć trojany, a Windows Defender nie.

Potrzebuję dobrego, płatnego rozwiązania, które po przygodach w sieci pozwoli mi bezpiecznie zalogować się do banku lub innych inwestycyjnych portali.

05.02.2026 13:01
mohenjodaro
4
odpowiedz
mohenjodaro
128
285 właściwy ranking

Jakkolwiek również nie operuję w świecie antywirusów (i nawet Windowsa), to podoba mi się proeuropejskie podejście. Czechosłowacki ESET lub rumuński Bitdefender chyba są odpowiedzią na Twój problem. G DATA jest w ogóle częściowo nakładką germańskich opraców na Bitdefendera.

05.02.2026 13:09
Lateralus
5
odpowiedz
Lateralus
153
Last Of The Wilds

Kasperski :))

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl