Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Aktualizacja firmware w dysku ssd.

21.07.2021 16:47
1
zanonimizowany1362502
1
Junior

Aktualizacja firmware w dysku ssd.

Mam dysk SSD nie nvme, jak chce zaktualizowac bios pod windowsem wyskakuje komunikat, że nie jest to możliwe, i trzeba zrobić instalacyjnego pendrajwa, i uruchomić jak by się instalowało windowsa.
problem jest taki, że pod dosem wyskakuje okienko żeby zrobić backup wszystkich danych z dysku, bo możliwa jest utrata danych.
No i teraz pytanie- czy to jest normalne że traci się całą zawartość dysku przy upgradzie biosu, czy jest to ostrzeżenie " na wrazie czego" i nie straci się niczego. Jak było u was z aktualizacją biosu?
Dysk Kioxia jeśli to jest istotne.

21.07.2021 17:09
maciell
2
odpowiedz
maciell
129
Senator

Przy aktualizacji mozesz stracic cala zawartosc dysku. Przed update powinienes skopiowac wazne dane albo zrobic obraz tego dysku na innym dysku.

21.07.2021 17:40
3
odpowiedz
zanonimizowany1362502
1
Junior

Dzięki,czyli jedynym sensownym rozwiązaniem jest robienie aktualizacji biosu przed reinstalowaniem windowsa.

21.07.2021 22:47
WolfDale
4
odpowiedz
WolfDale
86
~sv_cheats 1

Ale do końca nie zrozumiałem tego postu. Chcesz aktualizować bios płyty głównej czy oprogramowanie dysku SSD?

Bo jeśli biosu to po raz pierwszy spotykam się z ostrzeżeniem utraty danych, tym bardziej że można taką operację przeprowadzić nawet bez dysku.

21.07.2021 22:51
Jeremy Clarkson
5
odpowiedz
Jeremy Clarkson
137
Prezenter

A musisz to koniecznie robić? Jeśli nie odczuwasz żadnych problemów, to ja bym tego nie ruszał.

Forum: Aktualizacja firmware w dysku ssd.