Aktualizacja biosu
Witam, buduje komputer więc przychodze z pytaniem, czy aktualizować od razu bios płyty głównej czy może nie ryzykować i zrobić to tylko w razie problemów ze stabilnością (płyta gigabyte b650 eagle)
Według mnie warto aktualizować szczególnie w przypadku nowych procesorów.
Biosy w płytach są zazwyczaj przestarzałe. Jednak jeżeli nie masz wiedzy na ten temat to ten temat proponuje zlecić jakiemuś zaufanemu serwisowy komputerowemu bo na aktualizacji biosu można się przejechać.
W dzisiejszych czasach raczej nie idzie pomylic pliku biosu. Co nie zmienia faktu, ze mozna plyte uceglic wiec warto sie upewnic czy to na 100% do naszej plyty. No, ale warto flashowac bios bo czesto usuwa problemy z obsluga pamieci,dyskow ssd, prockami.Dlatego zalecane jest flashowanie urzadzenia gdy mamy UPSa. W razie zaniku pradu UPS podtrzyma prad i flashowanie dojdzie do skutku. Zanim ktos napisze, ze to sie rzadko zdarza to mi wylaczyli prad w trakcie aktualizacji i flashowania PS5. Na szczescie byla na gwarancji. No, ale teraz nauczony nauczka podlaczam przez UPSa.Tak samo z kindlem mialem. Pelna bateria i puscilem update. Po restarcie stanal na kodzie bledu. Amazon stwierdzil, ze nic sie nie da zrobic i laskawie dali mi znizke 60% na zakup nowego. Na allegro sprzedalem na czesci i bylem nawet do przodu, ale teraz po gwarancji juz nie aktualizuje Kindla.
Tylko kto w domu ma UPSa. Nieliczni. Pozostaje trzymać kciuki. Trwa to z 5-10 minut.
Uszkodzenie Bios to też nie wielka drama bo wystarczy nieautoryzowany serwis i pan Andrzej wrzuci aktualny Bios na wyjętej kości [byłem na to skazany teraz na nowej płycie przez konflikt z Ram].
Jest to w zasadzie nie widoczne po lutach i nie powinno nawet wpływać na gwarancję.