Cześć,
właśnie robię modernizację PC i zatrzymałem się na etapie RAM. Planuję 32 GB (nie tylko granie) i zastanawiam się w jaką konfigurację pójść. Plan jest taki, żeby kupić jak najwyżej binowane pamięci b-die i ustawić wszystko manualnie, czyli około 3800 MHz i CL 14 (można kupić takie pamięci G.Skill chodzące w XMP, ale cena trochę zabija).
Wiem, że ani Ryzen 9 5900X, ani płyta (TUF Gaming X570-PLUS) nie obsługują Quad-channel, więc na tym polu korzyści nie uzyskam. Wiem też, że topologia płyty lepiej radzi sobie z dwoma modułami, niż z czterema, ale znów 2x16 słabiej się kręcą i ciężko kupić wysoko taktowane kości za ludzkie pieniądze.
4x8 to znów wyższe obciążenie dla kontrolera... i tak dalej.
Ktoś ma jakieś przemyślenia, albo doświadczenie w temacie?
Kandydaci:
4x8 - dwa zestawy Patriot Viper Steel 4400 CL19 - najtańsza dostępna opcja i gdybym chciał 2x8 to nie byłoby tematu.
2x16 - Coś w okolicy 4000 CL19 od G.Skill - około 500 zł dopłaty względem Viper Steel, wyższe takty, albo niższe opóźnienia albo niedostępne w Polsce, albo za kosmiczne pieniądze.
Docelowa specyfikacja:
CPU: R9 5900X (już jest);
MB: Asus TUF Gaming X570-PLUS - uznałem, że przy jednym GPU nie warto dokładać do CROSSHAIR, ani ROG STRIX, które mają taką samą sekcję zasilania, ewentualnie CROSSHAIR może mieć inną topologię pamięci, ale nie jestem tego pewien;
RAM: ???
GPU: RTX 3080, 3080TI, 3080Super, zależy od rozwoju wypadków i dostępności;
Zasilacz: Corsair HX1200 (1200W 80 Plus Gold)
Chłodzenie AIO: Alphacool Eisbaer 360.
Zastosowanie, oprócz gier:
Obliczenia MES,
obliczenia na macierzach (Matlab),
projektowanie CAD,
rendering,
być może montaż wideo.
Do MES i montażu wideo pewnie lepiej byłoby jeszcze więcej RAMU, ale aż tak wymagające te projekty nie są.
Jakby ktoś miał jakieś rady to chętnie wysłucham.
Edit: W obu przypadkach mówimy o kościach dual rank.
Dla Twoich pół/profesjonalnych zastosowań to raczej powinieneś zainwestować w threadrippera i pamięć z ECC.
Kości B-Die raczej nie kupisz, a jak już coś trafisz to tanio nie będzie, bo jeśli dobrze pamiętam samsung przestał je produkować z rok temu :) Druga sprawa to czy jest sens aż tak żyłować sprzęt? Ja kupiłem pamięci na b-die z xmp 3200 kręcą się stabilnie na 4133, ale za 16 giga wtedy dałem bodajże 80% ceny 32 giga i powiem tylko że żałuje :) Mogłem dorzucić te 20% i kupić 32 giga :) Tak że jakbym sprzęt zmieniał to mając do wyboru drogie i wysoko kręcące się 32 giga wolałbym wolniejsze 64 giga :)
Akurat patrząc pod kątem gier szybkie 16 GB daje znacznie więcej niż wolne 32 GB, zwłaszcza jeśli chodzi o 1% i 0,1% low fps. W użytkach więcej RAM daje zauważalne różnice, zwłaszcza w montażu wideo 4K, ale to jest ostatnia rzecz na mojej liście. Jestem zdecydowany na szybkie 32 GB. I chyba wezmę te Vipery 4x8 i będę się bawił w ręczne ustawianie.