2GB ram i WinXP
Jak mam 2 Gb ramu i WinXp to jest sens dokupywania ramu. Chciałem sobie powiększyć ram, ale na razie zostanę (może kiedyś zmienię) przy XP bo nie mam za co kupić siódemki (a jeśli bym uzbierał to 2gb to za mało).
A więc, czy da coś powieszenie o 2gb na tym systemie, czy mija to się z celem? Gry będą lepiej chodzić ?
Mozesz podwoic ilośc ramu. Jest tani, przyrost mocy w wiekszosci gier w zasadzie nieznaczacy, ale niektóre będa działac lepiej. Natomiast przekraczanie 4 GB jeśli XP jest 32bitowy nie ma sensu.
dzięki.
A i jeszcze jedno. Czy kość ramu, którą dokupię musi być taka sama jaką mam aktualnie na płycie głównej ? Bo jeśli tak to nie wiem czy nie lepiej kupić jedną kość 4GB zamiast dokupować 2gb do tej, bo ciężko będzie znaleźć.
Przepraszam, że tak natarczywie, ale od razu spytam. Jak sprawdzić, jakie ramy (że tak się wyrażę) obsługuje dana płyta główna. Tzn. skąd mam wiedzieć, czy gdy kupię pamięć Ram to będzie ona na pewno działała prawidłowo z płytą główną ?
Sprawdzic to mozesz w specyfikacjach plyty glownej, najprosciej znalezc je na stronie producenta.
nazwe płyty głównej możesz sprawdzić wchodząc w start->uruchom->dxdiag
Ok, dzięki. Znalazłem informacje na stronie z tą płytą.
nazwe płyty głównej możesz sprawdzić wchodząc w start->uruchom->dxdiag
dzięki.
Dzięki wszystkim za pomoc.
nie ma sensu zebys kupowal wiecej niz 2 GB - xp i tak nie zobaczy wiecej niz 3.5GB - a czasem widzi tylko 3 GB. Wazne jest zebys kupil kosc z takim samym taktowaniem - i najlepiej z takimi samymi opoznieniami ale to juz nie jest regula. W zasadzie nie ma sensu kupowac "na zapas" - jak za rok dwa bedziesz mial troche kasy - to i tak wymienisz caly sprzet...
Ja osobiscie jestem ze szkoly dokladania TAKICH SAMYCH kosci do juz istniejacych - ale to moje zboczenie firmowe.