220v -> 110v - bedzie dzialac?
pytanie jest nastepujace - czy male urzadzenia na ktorych mam napisane 223-230v beda dzialac na 110v? czyli tak jak jest w USA?
mam sporo urzadzen z USA i one dzialaja u nas, ale tam jest napisane 112-230v, wiec to co innego, nie wiem za to jak z tymi, ktore 110 nie maja napisane np na zasilaczu czy ladowarce
czytalem gdzies, ze male urzadzenia jak np telefon czy ipad sie naladuja,a le bedzie to dluzej trwalo, podczas gdy duze, jak np zelazko w ogole nie rusza
czy ktos to iwie/sprawdzal i moze sie wypowiedziec?
jezeli jest napisane ze tylko 110V bez zadnego przedzialu to ja bym jednak nie ryzykowal bo moze byc spiecie
Wetkniecie urzadzenia "110V only" do gniazdka w Europie skonczy sie najpewniej jego spaleniem.
ale ja pisze o odwrotnej sytuacji
chce wlaczyc urzadzneie z napisem 220 do 110 i zastanawiam sie czy zadziala czy nie
tak jak napisalem, czytalem ze male zadziala, a np zelazko nie a nie wiem czy to prawda:)
Niższe napięcie nie powoduje żadnych uszkodzeń w przeciwieństwie do napięcia zbyt wysokiego w stosunku do podanego na tabliczce znamionowej.
z elektrody
takze chyba zadnych zlych skutkow byc nie powinno
[3] potwierdzam, spaliłem tak xboxa pierwszego.
Rzeczy z zasilaczem - nie powinno byc problemu.
Bez - czajnik bedzie ci gotowal wode 20 minut, zelazko nagrzewac sie tez dlugo.
po prostu wszystko bedzie sie dluzej ladowac/dluzej ladowac, w zaleznosci od rodzaju sprzetu