Życie po Disco Elysium

Forum Gry RPG
Odpowiedz
30.03.2026 09:01
1
odpowiedz
Mortanius
98
Pretorianin

Życie po Disco Elysium

Odkryłem po latach diament, jakim jest DE i przepadłem na 60 h. Dawno nic mnie tak nie wciągnęło. Macie do polecenia coś podobnego? Chodzi mi właśnie o takiego "czytanego" erpega bez walki, który opiera się na eksploracji i dialogach. Pytam, bo na co dzień zupełnie nie siedzę w temacie - Disco Elysium to mój pierwszy kontakt z grami tego rodzaju.

30.03.2026 09:05
Silvaren
1.1
Silvaren
8
Konsul

Może Gamedec jest podobny, ale sam nie grałem. Zostają też dwa Tormenty i 3 Shadowruny, ale tam mimo wszystko walka jest w różnych proporcjach, w Numenerze w większości skipowalna.

DE chyba najbliżej jest do starych tekstowych przygodówek niż do cRPG.

30.03.2026 09:27
Soulcatcher
1.2
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Mortanius
Zero Parades: For Dead Spies
jeszcze jej nie ma ale będzie w tym roku, to produkcja od tego samego studia w tym samym stylu ci DE, tylko inny świat i tematyka.
https://www.gry-online.pl/gry/zero-parades/z06cbe

30.03.2026 10:19
1.3
katai-iwa
65
Legend

Planescape Torment jest tego typu RPG, polecam.

30.03.2026 10:36
2
odpowiedz
Mortanius
98
Pretorianin

Dzięki wszystkim, na razie spróbuję Gamedec, potem może nadrobię klasykę w postaci Tormenta. Będę też wyczekiwał Zero Parades (super, że mimo zawirowań twórcy działają z nowym projektem).

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl