Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Znajdzie się tutaj jakiś mechanik samochodowy albo ktoś kto coś ogarnia w autach?

05.01.2014 22:13
Lateralus
1
Lateralus
147
Last Of The Wilds

Znajdzie się tutaj jakiś mechanik samochodowy albo ktoś kto coś ogarnia w autach?

j.w bo jest problem z autkiem.

05.01.2014 22:20
cswthomas93pl
😉
2
odpowiedz
cswthomas93pl
150
Legend

Kilku jest, opisz problem na pewno ktoś pomoże.

05.01.2014 22:30
Lateralus
😐
3
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

No więc tak.

Może to jest jeden problem albo i dwa, kto wie mniej więcej o co kaman niech się odezwie.

Kiedyś, z tydzień temu, zatankowałem auto prawie do pełna , zrobiłem jakieś 20 km, po czym zaczęło autem rwać, na jedynce dwójce była masakra chwilami dało się wrzucić na czwórkę, ale jak obroty były większe już większe niż 3tyś, rwało i pedał gazu tak jak by odbijał i więcej nie dało się jechać. Z 4 km to na dwójce dało sie jechać max. Ujechałem jeszcze później z 10 km i puściło i jechało normalnie. I teraz sytuacja która miała miejsce niedawno po tym całym rwaniu i dziś. Nie chciało odpalić auto, rozrusznik chodził, ssanie paliwa było słychać że coś bierze, za którymś razem odpaliło ale na sekund i gasło, i tak 20 razy i załapało i auto jedzie. Dziś byłem zatankować autko, po czym już nie mogłem odpalić. To samo co było, i za którymś tam razem załapało. Nie wiem w czym leży wina, na pewno to nie cewka zapłonowa, kostka, stacyjka bo to było wymieniane rok temu.
I to się dzieje przy samochodzie VW Polo 97r. 1.0

W czym leży problem? Złe paliwo? Filtr paliwa? Wężyk od paliwa?
Ja nie mam bladego pojęcia, bo chciał bym to zrobić, bo już to jest denerwujące jak jedziesz w dłuższą trasę, zgasisz auto po czym chcesz odpalić i nie zapali.

05.01.2014 23:11
4
odpowiedz
koma944
58
Nights watch

Sprawdzałeś świece i przewody od cewki?

05.01.2014 23:13
Lateralus
5
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

Świec akurat nie sprawdzałem, a przewody powinny być w porządku. Ale dziwne raz na jakiś czas nie zapali akurat. To już nie powinno wcale.

05.01.2014 23:46
6
odpowiedz
Zax_Na_Max
116
Bo Emeryt Znał Karate

Może coś zapchało przewody paliwowe, bądź filtr paliwa.

05.01.2014 23:48
Lateralus
7
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

Być może, albo zapowietrzyło? Jak to sprawdzić dokładnie? ciężko to określić. wiadomo jakiś syf w paliwie mógł by być. Mechanik ze mnie słaby, wiec ktoś mądrzejszy w temacie się wypowie.

05.01.2014 23:50
👍
8
odpowiedz
Zax_Na_Max
116
Bo Emeryt Znał Karate

Przez forum i tak Ci nikt tego nie naprawi. Objawy masz na szybko dwie możliwości - zapłon albo paliwo. Najprościej jest wymienić filtr paliwa. Jeżeli nie robiłeś tego dawno to i tak warto to zrobić a koszty takiego filtra są groszowe na pewno.

Na allegro znalazłem za 19złotych. A jego konstrukcja pozwala mi wierzyć, że wymieni go każdy kto znajdzie chęci :P

05.01.2014 23:52
bisfhcrew
9
odpowiedz
bisfhcrew
173
oversteer

Teraz silnik pracuje równo, masz tylko problemy z odpalaniem?

05.01.2014 23:52
Lateralus
10
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

Filtr był tam wymieniany spokojnie z 4 lata temu, kosz tego to z 60 pln pewnie. Tydzień temu juz sie nad tym zastanawiałem by wymienić. Ale to jak nie to będzie to też wesoło nie będzie.

[9] śmiga równo, tylko z tym paleniem to teraz tak jest, chyba z 10 minut paliłem i odpaliło. Początkowo coś myślałem że s prądami, ale tam jest ok.

Ale raz na jakiś czas czuć przy przyśpieszeniu auta że tak rwie troszku, jak by to było z tym filtrem coś. I gdy po odpaleniu samochodu, na luzie, damy lekko na gaz to tak jak by miało zaraz auto sie zgasić ale chwile pochodzi przygazuje sie mocniej i jest ok.

06.01.2014 00:01
Paudyn
11
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Zacząłbym sprawdzanie od świec i przewodów wysokiego napięcia. U mnie pomogło, nie obiecuję, że tak samo będzie u Ciebie ;-)

06.01.2014 10:28
12
odpowiedz
Bazylisheq
103
Konsul

miałem podobne objawy - sonda lambda zdychała

06.01.2014 11:15
Lateralus
13
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

To możliwości jest troche co do tego problemu. I jak być pewnym że to jest to, jak sie wymieni część a tu będzie dalej to samo robiło. Ale dziwne od czego to zależy że przez coś na jakiś czas przez chwile auto nie idzie odpalić.

06.01.2014 11:19
14
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Swiecie i przewody wn, chociaz ja bym stawial na swiecie. Kup i wymien swiecie, powinno pomoc. Dodatkowo tez wymien przewody wn jak dawno ich nie wymieniales, groszowe sprawy

07.01.2014 22:26
Lateralus
15
odpowiedz
Lateralus
147
Last Of The Wilds

Więc powód tego był taki. Pompka paliwa jest już za słaba i auto odpali po dłuższym postoju za 10-20 razem. Także pompka paliwa z pływakiem.

Forum: Znajdzie się tutaj jakiś mechanik samochodowy albo ktoś kto coś ogarnia w autach?