Upgrade laptka.

Forum Komputery
Odpowiedz
17.06.2011 21:08
1
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

Upgrade laptka.

Mam lapka HP Pavilion, ma on juz ponad 3 lata i troszke wolno smiga, zastanawiam sie czy wymiana dysku i pamieci pomoze. Teraz mam 250 GB 5400 obrotow dysk i 2 GB DDR2 i myslalem nad jakimes 500GB 7200 obrotow i 4 GB DDR 2, zeby jakos to szybciej wszystko smigalo, bo procek nawet nawet , Core 2 Duo 1.86 GHz , a grafika to GeForce 8400. Co o tym myslicie ? Jest sens ? Czy moze zamiast 500GB 7200, brac 1 TB 5.400 ? Nie potrzeba mi nic do gier, chcialbym przyspieszyc uruchamianie systemu jak i cala prace , to troche wolno sie wszystko uruchamia juz i dysk ma mala wydajnosc.

Chyba ze wystarczy tylko dysk wymienic, a pamieci nie ma sensu ?

Lapka uzywam do neta i ogladania filmow w fHD, oczywiscie lacze sie z plazma przez HDMI.

17.06.2011 21:11
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Sprawdź wymiary swojego obecnego dysku (zwłaszcza wysokość) a potem wymiary nowego dysku. W laptopach jest niestety tak, że czasami wyższe dyski po prostu nie pasują do obudowy laptopa. Ja osobiście w codziennym użytkowaniu nie widziałem różnicy w prędkości, pomiędzy dyskiem 5400 RPM, a 7200 RPM. Co do RAMu to sprawdź, ile wolnych slotów masz. Może się okazać, że są dwa, i to do tego oba zajęte przez kości po 1 GB.

17.06.2011 21:14
3
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

Tak, mam dwa po 1 GB, ale myslalem aby je wyjac i sprobowac sprzedac, a wsadzic 2x 2 GB. Bo kurcze roznicy jest 100 zl miedzy 500gb a 1 TB ,a chetnie bym wzial 1TB, bo filmy duzo zajmuja :) Tylko czy to pomoze ?

17.06.2011 21:16
4
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

W czym czy pomoże? W zwiększeniu dostępnego miejsca? Jak najbardziej. W zwiększeniu wydajności lapa? Dysk raczej nie. Pamięć? Zależy od systemu operacyjnego. Dla XP większej różnicy nie będzie. Dla Siódemki już może być.

17.06.2011 21:19
5
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

Mam viste, nie zainstaluje 7, bo nie bede jej kupowal, wole legalna viste, zreszta mialem 7 i mi nieodpowiada. Wiec zmiana dysku nie pomoze ,aby system sie ladowal szybciej i sprawniej smigal, otwieral programy, kopiowal dane ?

17.06.2011 21:20
KoSmIt
6
odpowiedz
KoSmIt
105
MPO Spec Ops

Wolisz Vistę od 7? 0.o

17.06.2011 21:21
7
odpowiedz
fatkos
71
Konsul

Dolozenie 2 gb pamieci przyspieszy sporo laptopa, wymiana dysku prawie wogole, zmiana systemu na win 7 tez sporo by przyspieszyla lapka, chociaz nawet sama reinstalacja visty sporo da - tylko na vista czysta z plyty, nie taka z recovery

17.06.2011 21:22
8
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

Tak wole Viste.

Tak Vista z plyty, pierwsze co zrobilem to zdobylem plytke z vista i czysta instalka z wywaleniem partycji z recovery.

Hmmm, bo ogolnie 400 zl by mnie ta operacja kosztowala, albo 500 jesli wiekszy dysk bym bral, no i moglbym sprzedac to co wyjme.

17.06.2011 21:28
9
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

myszoor jak chcesz kopa i nowe zycie wlapku to zmien dysk na ssd, a obecny dysk kup obudowe i przez usb uzywaj do przechowywania danych...
szybkosci duzo zyska.

17.06.2011 21:30
10
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

ssd za drogie, a dysk zew juz mam 1.5 tb

17.06.2011 21:32
AloneInTheDark
11
odpowiedz
AloneInTheDark
58
AITD

Pchanie się w 5400 1TB z "chciwości miejsca" to najgorsze co może być.

Jeśli obecnie posiadasz 250GB i Ci jakoś to wystarcza, to 500GB Ci wystarczy.

Lepiej 500GB 7200 niż 1TB 5400. 1TB będzie o wiele wolniejszy, bo ma zapewne dołożony drugi talerz - a dysk kilkutalerzowy jest wolniejszy od jednotalerzowego.

A co do filmów - ile z nich oglądasz więcej niż 1-2 razy, powiedzmy sobie szczerze? :) Przechowując setki GB filmów (których nie oglądasz zapewne zbyt często) robisz z dysku laptopa śmietnik. I dlatego też powoli on działa.

Jeśli już musisz te filmy koniecznie gromadzić, to kup dysk zewnętrzny. 1,5 TB to jakieś 200 zł:
http://allegro.pl/nowy-dysk-zewnetrzny-wd-1-5tb-fv-gwarancja-sklep-i1659076094.html

Edit: Aha. I dysk 1,5TB Ci nie wystarcza? ;o

Jak zapchasz dysk kolejnymi filmami to komputer będzie wolno chodził zawsze. Windows potrzebuje wolnego miejsca do sprawnego działania.

To przed "odtworzeniem" kopiuj na dysk laptopa. 5-10 minut i voila.

Zresztą, zrobisz jak zechcesz - ja Ci tylko mówię, że jak naładujesz na dysk 1TB kilkaset GB filmów to będzie on wolno chodził niezależnie od obrotów i wszystkiego innego. Tak to działa.

17.06.2011 21:36
12
odpowiedz
_MyszooR_
12
Legend

Mam zewnetrzny, ale wolalbym na dysku lapka, mniej kabli i film bez zaciecia by smigal, a z zewnetrznego czasem mi przycina

Nie starcza mi, bo mam cale plyty BD :P

17.06.2011 21:37
Dym14
13
odpowiedz
Dym14
109
Senator
Wideo

Pomoże ale czy na tyle żeby cię usatysfakcjonować to Ci nikt nie powie.

Obejrzyj sobie i nie traktuj tego jak wyrocznie bo w twojej sytuacji przyrost może być zarówno mniejszy, większy lub taki sam w zależności od wybranego dysku, jakości posiadanego dysku oraz od samego użytkownika - jak się rządzisz, jak dbasz o porządek w systemie i sprzęt itd..

http://www.youtube.com/watch?v=o9f8fKn40kk&feature=player_embedded
http://forum.pclab.pl/topic/427879-czy-zmiana-dysku-laptopa-z-5400-rpm-na-7200-rpm-da-du%C5%BCego-kopa/

17.06.2011 22:13
14
odpowiedz
Dessloch
267
Legend
Wideo

myszoor-> przemysl
http://www.youtube.com/watch?v=kiLSXvNaCME&feature=related

sdd 64gb. do trzymania danych te twoje dyski ci wystarcza, a ewentualnie mozesz kolejny dokupic.

ale wydajnosc jest niemilosiernie lepsza. przyjemnosc pracy rowniez. wiec zamiast ramy i dysk na 7200 upgradowac... spraw sobie ssd

17.06.2011 22:36
15
odpowiedz
Pichtowy
87
Senator

"Przechowując setki GB filmów (których nie oglądasz zapewne zbyt często) robisz z dysku laptopa śmietnik. I dlatego też powoli on działa. "

Większej bzdury dziś nie słyszałem.
Gdyby to były poinstalowane różne programy, które zapchały system to mógłby komp wolno działać, ale na pewno nie od przechowywanych plików z filmami.

17.06.2011 23:10
AloneInTheDark
😊
16
odpowiedz
AloneInTheDark
58
AITD

System Windows jest tak skonstruowany, że najlepiej działa wtedy, kiedy ma dużą ilość wolnego miejsca na dysku.

Programy ingerują w rejestr, co jest zupełnie inną sprawą - niepotrzebne setki/tysiące wpisów w rejestrze spowalniają komputer jeszcze bardziej, ale to jest inna kwestia (wynikająca z rejestru Windows, a nie z dysku).

Natomiast jeśli chodzi o dysk, to stopień zapełnienia ma wpływ na wydajność, szczególnie stopień zapełnienia partycji systemowej (na niej zawsze powinno być przynajmniej 20% wolnej przestrzeni).
Inne partycje - również mają wpływ, choć w mniejszym stopniu.

Dodatkowo - częste przenoszenie danych z partycji na partycję, instalowanie programów, przerzucanie danych... wpływa na fragmentację dysku. Nie , to nieprawda (urban legend tak zwane), że NTFS nie ulega fragmentacji. Ulega, jednak znacznie wolniej niż FAT32. A specjalistów takich, że "NTFS nie trzeba defragmentować" już też było swego czasu na forach pełno.

Dopiero dyski SSD nie wymagają defragmentacji. Pozdrawiam.

18.06.2011 02:38
17
odpowiedz
BuckRogersXXV
64
Konsul

"Dopiero dyski SSD nie wymagają defragmentacji. Pozdrawiam. "
Bzdura. Po prostu na SSD jest inna metoda zapisu danych na dysk, ze względu na ograniczoną trwałość komórek pamięci. Defragmentacja i częste przenoszenie/nadpisywanie danych po prostu zabija SSD. Dlatego nadpisywanie danych odbywa się kolejno w poszczególnych obszarach dysku SSD.

18.06.2011 07:42
18
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

buckrogers--> niekoeniecznie bzdura, bo dyskow ssd sie nie defragmentuje bo nie ma po co. Glowica fizycznie nie musi skakac z miejsca na miejsce. Nie ma zadnych negatywnych efektow sfragmentowanego mocno dysku ssd.
a ograniczona trwalosc komorek niby jest, ale jest to liczba tak duza, ze jest to raczej straszenie ludzi, niz prawdziwe zagrozenie.

alone-> ty rowniez sie mylisz, jesli jest wystarczajaco duzo miejsca na paging file, to nieistotne czy dysk pusty czy nie. Jedyny wplyw to fragmentacja dysku, ze im wiecej danych tym z reguly bardziej sfragmentowany dysk.
a samo wspomnienie o rejestrze, przy zalozeniu ze wiekszosc danych to filmy, a nie zainstalowane programy pokazuja, ze chyba jednak nie wiesz o czym mowisz.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl