Tydzień temu zgasła ostatnia nadzieja...
10 grudnia 2024 roku pojawiły się odświeżone gry z Razielem w roli głównej. Mowa o Legacy of Kain: Soul Reaver 1&2 Remastered. Mimo tego, iż remastery nie były wysokich lotów to cieszyłem się jak małe dziecko. Liczyłem, że tak jak w przypadku serii Tomb Raider, również i Legacy of Kain doczeka się kolejnych wznowień...
Tomb Raider I-III Remastered pojawiło się 14 lutego 2024 roku. Tomb Raider IV-VI Remastered dokładnie rok później. Dlatego liczyłem, iż Legacy of Kain: Blood Omen 1&2 Remastered zadebiutuje 10 grudnia 2025 roku. Nie czekałem na nową grę, bo po anulowaniu prac nad The Dark Prophecy oraz Dead Sun, tylko wariat mógłby w takie cuda uwierzyć.
Jednakże wierzyłem w bieda remastery. Szczególnie, że przygody Lary wychodziły w trójpakach. Tutaj mogliby kontynuować dwupak i ewentualnie za rok wydać ostatnią część serii. Niestety moje ulubione uniwersum nie ma nawet szans w tym przypadku...
Jedyne na co się zdecydowano to porty reszty odsłon z PlayStation oraz PlayStation 2 wydane w PS Plus. Porty, które wyglądają gorzej niż pecetowe odmiany wydane dwadzieścia parę lat temu... [*]
To boli tym bardziej, że Tomb Raider otrzyma nową część oraz kolejny remake jedynki. Seria, która posiada od groma odsłon. Seria, której ostatnia część nadal jest wystarczająco świeża...
Przecież to normalne że postawili na Tomb Raidera i Larę Croft, ten produkt i postać jest znana na całym świecie tak jak choćby Coca Cola czy Pepsi. I wiedzą że na tym zarobią, natomiast minimum połowa populacji nie wie co to jest uniwersum Legacy of Kain czy jakiś tam Raziel z Soul Reavera. Seria która zdobyła grono fanów będąc świetnymi grami, ale niestety zbyt długo zakopana i zapomniana nie odniesie takiego sukcesu jak Tomb Raider który szedł jak burza będąc gigantycznym przełomem w świecie gier wideo.
Gdyby potrafili dobrze zarządzać to pewnie byśmy wszystko dostali razem z nowym Deus Ex, ale z tego co wykupili tylko Tomb Raider jest dla nich pewniakiem.
Pozostaje mieć nadzieję że jeśli Lara znowu odniesie sukces i zarobi sporo pieniędzy to może wrócą do reaktywacji pozostałych produktów które nabyli.
Przecież anulowane projekty o których wspominasz zostały wyrzucone do kosza już lata temu i nie oddziałują kompletnie na teraźniejszość marki… Ja nie tracę nadziei na to że kiedyś doczekamy się (być może) porządnego remake’u. Weźmy pod uwagę to, że Crystal Dynamics ostatnimi czasy robiło dużo szumu wokół Legacy of Kain i nie chce mi się wierzyć że remastery, czy kampania na Kickstarter na ponad 1,5 mln $ miałyby być po nic. Prawda jest taka, że seria pozostawała w uśpieniu od ponad 20 lat i Crystal Dynamics musi podchodzić do tej sprawy bardzo delikatnie. Widzę dużo sensu w tym co napisał kolega WolfDale wyżej, że możliwe że sukces Tomb Raider’a przyczyni się do odrodzenia marek na które czekamy od lat. To jest czysty biznes i oczywistym jest, że wielka korporacja woli postawić na pewniak jakim jest seria o najsłynniejszej archeolożce świata, niż zaryzykuje grube miliony na grę o wampirach, które pamiętają tylko starzy wyjadacze. Cierpliwości.
Dodam jeszcze że Soul Reaver został wydany w 1999, a więc może symboliczna data 2029 będzie rokiem gdy Raziel powróci (tak jak w przypadku Lary Croft na jej trzydziestolecie).
Na teraźniejszość marki której nei ma. co sie dzialo przez ostatnie lata? Dead Sun, moze jakis komiks i Nosghot od ktorego zamkniecia minela prawie dekada.
Niestety, seria LoK nie jest tak popularna, jak TR. Pewnie jakby te słabe odświeżenia się dobrze sprzedały, to może wydawca by coś zapowiedział.
Odpowiedź dla Pana/Pani Child of Pain (nie mogę odpowiedzieć bezpośrednio bo jestem
”za słabym” użytkownikiem).
Jeśli te rzeczy które wymieniłam to za mało to jeszcze dodam: ankieta bodajże pod koniec 2022 roku (którą wypełniło ok. 100 tysięcy osób), nadchodząca encyklopedia, gra stołowa czy dokument na NoClip - przecież to jest ewidentne badanie zainteresowania przez Crystal Dynamics. Nikt nie wygrzebywał by od tak nagle bez powodu ponad dwudziestoletniej marki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć co czas pokaże, a do wątku Dead Sun czy Nosgoth bym w ogóle nie wracała bo to już było dawno i nie prawda - teraz Legacy of Kain jest w rękach innej korporacji więc te anulowane gry nie mają totalnie nic do tego.