Celem zadania kilku niewinnych pytań związanych z tą profesją ;)
Jeśli ktoś wyżej wymieniony ma chęć i przede wszystkim cierpliwość do podzielenia się częścią swoich doświadczeń, zapraszam. Będę monitował ten wątek, dopóki moderatorzy go nie usuną. No a jeśli ktoś chce umieścić tutaj złośliwe lub żartobliwe wpisy, to też zapraszam, niektóre są dobre.
Dobra, dobra SKYNET, lepiej tu niczego nie monitoruj i daj spokojnie nolajfom sobie pogadać na ich ulubionym forum.
Dzięki Falcon, tak naprawdę nurtuje mnie tylko kilka kwestii... Pierwsza co do języka w jakim działają studia, oraz oprogramowania jakiego używają. Rozumiem, że UE jest dzisiaj powszechnie używanym środowiskiem lub oprogramowaniem, czy tak? Czymś w rodzaju Worda/Acrobata wśród edytorów albo Photoshopa/Corela w grafice?
Ale czy w takim razie sama umiejętność pisania w C++ jest konieczna - czy może UE ma taki bardziej graficzny typ interfejsu, że wystarczy kliknąć i działa, i nie trzeba każdego polecenia drobiazgowo dopracowywać żeby pasował w kodzie, tak jak w klasycznym kompilatorze sprzed lat?
Dotychczas działałem w VisualExpress i stąd to pytanie - jak źle lub dobrze wygląda przesiadka z jednego do drugiego... Bo z doświadczenia wiem, że na przykład Corel i Photoshop to dwa mocno przeciwstawne programy, bazujące na odmiennym podejściu. I trzeba wszystko ogarniać od nowa, rozumiesz...
Możesz pisać w C++ albo w BP gdzie masz takie takie jakby wizualne programowanie, trochę to wygląda jak schemat blokowy ale nie do końca
Pierwsza co do języka w jakim działają studia
Zależy od enginu. Unreal to C++, Unity C#, w wypadku gier mobilnym masz Jave, Objective C jak robisz natywnie, albo inne jak na jakimś enginie (unity jest dość popularne tutaj). No i wiele studiów ma swoje własne silniki. Najczęściej oparte o C++ lub C# ale znajdą się też takie oparte o inne języki.
Ale czy w takim razie sama umiejętność pisania w C++ jest konieczna
Zależy co robisz. Do wymodelowania mapy nie, do stworzenia animacji, oświetlenia itd. też nie. Ale potrzebujesz tez logiki, skryptów, customowych efektów itd. Dzięki UE nie każdy w zespole musi być programistom, ale ci dalej mają swoje miejsce. Dużo też zależy od tego jaką grę robisz itd. Jak robisz prosty projekt z tutorialem to praktycznie wszystko zbudujesz z gotowych klocków, jak coś bardziej złożonego to już nie.
Dotychczas działałem w VisualExpress
Masz na myśli Visual Studio Express? Czy co? Bo na szybko znaleźć nie mogę nic takiego.
Ps. sam w game developingu nie siedzę, bo to syf o ile nie robisz w małych projekcie lub nie jesteś na górze drabinki w dużym, ale znam osoby, które w tym siedzą i coś nieco hobbistycznie kojarzę.
Jako programista od 2017 to dawno powinieneś wiedzieć o tym, że programista mający lata za sobą takie informacje to wyszuka w krótkim czasie w internecie. Bez urazy.
#TerleckiFalcon
Zainstalowałem drania i będę próbował coś skleić ze swoich dotychczasowych projektów. Może coś się uda, zobaczymy - już widzę, że będę miał pierwszy mały kłopot z niektórymi bibliotekami, na przykład OpenGL na którym bazowałem... Tak czy siak dzięki za pomoc, dałeś mi nagłówek do zrobienia dalszego artykułu, że tak to ujmę - a to dużo. Co do tych tasków o których wspomniałeś możemy dalej rozmawiać , ale najpierw muszę ogarnąć i podrasować (jakoś) swoje projekty, żeby wczuć się w temat dzisiejszego devu do gier.
elathir
Dokładnie tak, poczciwe VS sprzed lat, w wersji Express... Widzę, że programowanie gier bazuje dziś na gotowych komponentach, w tym na dużych silnikach - trochę mi to nie leży, co do gier wolę bardziej indywidualne podejście, bardziej klasyczne, ale cóż - trzeba się dostosowywać...
michal25811
Tak, to prawda co napisałeś. Mogłem tak zrobić i oczywiście znalazłbym informację prędzej czy później, ale uznałem, że tym razem zapytam ot tak, na forum.
Wejdź sobie na stronę skillshot.pl gdzie są oferty pracy w gamedevie i popatrz po prostu jakie są wymagania dla kandydatów na różnych stanowiskach. Będziesz mniej więcej wiedział czego się musisz uczyć a w czym podciągnąć. Ogólnie to jest brudna i niewdzięczna praca.
Gry tworzone na Unreal Engine 5 to już chyba mało co tam się programuje w C++. Tu już wszystko idzie wyklikać. Co innego jakbyś pisał silnik gier od podstaw.
Gry mobilne chyba już się nie pisze od lat w czystej Javie, ale w jakimś Unity czy innym mobilnym UE5.
I tak tam teraz wszystko jest tworzone w Kotlinie i natywnym Dart/Flutter.