Świat Xboxa #158
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 58 mln
4. Xbox Series X|S - 28 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
Grasz solo? Swego czasu borderlandsy chodziły za mną, ale w coopie. W tym trybie praktycznie każda jedna gra wiele zyskuje
Solo;)
Pierwszy raz w grałem w jedynkę ponad 10 lat temu z kumplami w akademiku po lanie. Oj dobre czasy były, chlip;(
Gra zdecydowanie pod coopa ale solo z tego co piszą przeciwnicy są dużo słabsi więc nie ma aż takiego potwornego skrobania pasków życia a jak się trochę podleveluje i nie rzuca na zadania z zbyt wysokim levelem to jest fajnie.
Via Tenor
+/- o 17 meldujemy się na polu bitwy, z małą przerwą gdzieś po 19. Jakbyś miał czas i chęci to zapraszamy :)
Bede jednak, mialem z synem do chirurga isc na kontrolę, ale lekarza nie ma, mozna grac xD
Dzieki za gierki. Porobilem wyzwania tygodniowe pod te dodatkowa sciezke karnetu, ale meczarnia taki grind klasa, ktorej sie nie umie.
Ja jeszcze po 20 wróciłem, ale już was nie było, więc byłem zmuszony grać solo :D
Warto robić te wyzwania? Nigdy się na tym nie skupiałem, a jest tego sporo. Zazwyczaj robię te codzienne i to też nie za każdym razem
Również dzięki za grę, też wczoraj robiłem wyzwania pod tą nową ścieżkę i wpadły punkty, Snajperem miałem dużo wyzwań, na polach głowy siadały aż miło, 2 wyzwania mi zostaly. Za to na eastwood od 400 kuponów do końca znikły mi bronie, nie było widać nawet rąk, a tekstury gry były bardzo słabe, od połowy gry na punktach a i b robi mi się czarny ekran, series s nie daje rady na tej mapie.
Cswthomas93pl zalezy czy chcesz jakies kosmetyczne bajery z karnetu :D ja wyzwan dla expa nie robie, bo poziom nie ma znaczenia, ale dla kosmetyki robie, to sa te wyzwania tygodniowe z symbolem guzika, czy jak to okreslic. Tez mam same snajperskie w tym tygodniu, w tym 60 zabójstw karabinem wyborowym/pistoletem. Dziwne polaczenie, i dziwnie duzo fragow wymaga. Z reguly to sa wyzwania zamykajace sie kolo 10-15 fragow, a tu przywalili 60.
Matma u mnie czesto problem z dzwiekiem jest, bardzo czesto czołgi maja blad i jada bez dzwieku silnika, slychac sam szum gasienic.
Czasem znika celownik, czasem tekstury tez zaczynaja szalec i na ekranie leci czarna fala. Series s az dziwne, ze to w ogole obsluguje :P
Też mam to wyzwanie z karabinem wyborowym. Pewnie mamy te same zadania.
Z dźwiękiem też mam problem, nie słychać czołgu jak piszesz plus czasami brak dźwięku wjezdzania po linie.
Trochę warunki spartańskie, ale w ciężarówce na nic lepszego nie mam co liczyć :D
Nie wiedzialem, ze mozna wymieniać wyzwania, mialem durne 10 rund w wyzwaniach z battle royale, zmienilem sobie i wylosowalo zabojstwa ze strzelby, przy okazji dokonczylem sezonowe i dostalem jakas gowniana strzelbe. Nie ma jak grind po niepotrzebne badziewie :D zostal jeden weekend do zebrania zetonow na dokonczenie karnetu, moze sie uda, zostaly mi trzy rzeczy do zdobycia.
Grał ktoś w dying light the beast? Jak to wygląda? Słyszałem dobre opinie i że bardziej zbliżony do pierwszej części aniżeli do dwójki.
Pitplayer. Eeee, to nie to samo. Ściągnąłem z rok temu emu do switcha to jednak lipa. Są pewnie osoby którym to nie przeszkadza bo sam ciorałem GBA na kompie ale to było dawno temu i nie miałem nic w portfelu :P
Ja też się kiedyś bawiłem emulacją i nawet ukończyłem tak parę gier z PS2 i PSP, ale zamiast iść w to dalej po prostu kupiłem sobie konsole. Emulacja nie jest idealnym rozwiązaniem, bo są tak specyficzne gry, które nigdy nie będą działać tak dobrze jak na prawdziwej konsoli. Mam tu na myśli stabilność działania i brak artefaktów graficznych, których zwłaszcza podczas emulowania gier z PS2 jest mnóstwo.
No a emulacja PS3 to był wtedy taki dramat, że kupiłem sobie slimkę od kumpla mojego brata i przez jakiś czas była to moja główna platforma do grania.
Jedynym emulatorem, z którym nigdy nie miałem większych problemów jest PPSSPP, czyli emulator PSP. Jakbym miał wrócić do emulacji, to właśnie do tego emulatora.

Tak polecaliscie i na allegro była promocja za 8 dych w folii to wziąłem. Jedynkę jeszcze na game passie zrobiłem
Gigantyczna szkoda, że cała trylogia jest w 30 klatkach no ale trudno. Jeśli to przebolejesz to czeka się kupa świetnej zabawy ;)
Przeboleje bo ja to nawet lubię xD i wolę ustawić jakość w ustawieniach zamiast płynności
Zagralem wczoraj pierwszy raz swiadomie w szturm, ten tryb 12vs12 gdzie podklada sie bomby. I jest to calkiem spoko rozgrywka, chociaz to bardziej quake niz battlefield. Ale wyniki mozna krecic konkretne, pierwsza runda skonczona z kd 120/28. To juz wiem gdzie nabijaja tak swoje ratia ci z czolowek tabel xD
Nowy xbox najpredzej pod koniec 2027 lub nawet w 2028 wg pepełe. Pytanie czy w ogole wyjdzie. Ale duza dziura miedzy generacjami bedzie.
Czym pozniej tym lepiej i tak na obecnych konsolach jest tak malo fajnych gier, ze czlowiek ma poczucie iz wyebal hajs w błoto
Poza tym nowa generacja raczej nie sprawi, ze grafika pojdzie jakos znaczaco do gory (jezeli wgl)
Jak kupujesz dla exow, to fakt, nie ma zbytnio po co brac konsoli, a klocka to juz w ogole. Ale, dla mnie, pudlo to jedyny sprzet do grania, a series x juz niedomaga i nowe gry wygladaja tak se i chodzą tak se. Dlatego czekam na nowego klocka, a informacja, ze moze byc i za dwa lata, to informacja smutna.
2027 rok to nierealny termin przy obecnych cenach. Ja obstawian najwcześniej 2028 rok. Tak samo będzie pewnie z PS6 i steam machine.
Według mnie to też dobre informacje, bo żadna z obecnych konsol nie pokazała jeszcze swojego potencjału. Może dzięki temu przynajmniej częsć deweloperów ogarnie w końcu optymalizacje na unreal engine 5 i późniejsze gry na tym silniku nie będą takim technicznym barachłem.
a series x juz niedomaga i nowe gry wygladaja tak se i chodzą tak se
No nie wiem, wydawało mi sie ze jest naprawdę przyzwoicie
Z reszta malo ktora gra robi teraz graficznie jakies wow
Pepełe to puste ploty, jak zwykle. Zwykłe gdybanie. Realna premiera będzie zapowiedziana parę miesięcy przed wypuszczeniem. O ile w ogóle
Zalezy od gry. Przyzwoicie jest, to fakt, ale tez widac kompromisy na jakie poszli, zeby gry dzialaly.
Cycu no wiadomo ze ploty, czasem jednak sie potem okazuje, ze zrodlo bylo dobre i mowilo prawde. Pogdybac mozna:p
Obawiam się, że nowy xbox będzie klapą i będę zmuszony zmienić obóz
Nie ma się czego bać. MS i tak wydaje wszystkie swoje gry na PS5, a jeśli zapragniesz powrotu do ekosystemu Xboxa, to wystarczy pecet. W sumie to nowy Xbox i tak będzie pecetem, więc ma jedno wychodzi :D
Ja cały czas myślę o zakupie ps5, miałem wcześniej ale mało grałem, kupiłem series x i sprzedałem. Wcześniej było ps4 które było główna platforma do rozgrywki. Nie ograłem spidermanow, the last of us 2, żadnego good of war, a bym w to z chęcią zagrał. Kupil bym jako druga konsolę, ale pewnie i tak nie będzie tyle czasu na granie. Premiera Wieśka 4 zadecyduje pewnie jaka konsolę wybiorę.
Mnie z exów interesują jedynie unchartedy, pająki i ewentualnie days gone. W tlou grałem jak miałem ps4, bez szału, gow nie do końca mój gust. I sam ekosystem jakoś bardziej leżał mi w 4, na 5 regularnie mam okazję grać, ale jednak xbox to xbox :) tak jak pisał wyżej mutant - konsola to mój jedyny i domyślny sprzęt do grania, więc tytuły multiplatformowe odgrywają tutaj ważną rolę, zobaczymy co przyniesie czas
Pamiętam przy kupnie series x był trochę problem z dostępnością i ceną.
Days gone jedna z lepszych produkcji w jakie grałem, bardzo ubolewam ze nie wydali kontynuacji, wpadła nawet platyna. Uncharted też super, ograłem ciągiem wszystkie 5 części.
Kingdom Come: Deliverance w gp bedzie. Dobrze ze nie kupilem, bo co kupie, to zaraz do gp trafia. Robocop, avatar, star warsy, the crew.

Ja to jak się na coś uprę to jestem niereformowalny. Borderlands 2 w trybie zza pleców ma okropny problem z latającymi do tyłu kulami. Jedynka miała z tym dużo mniejszy problem. Gdy się zoomuje padem to się i tak chrzani ale zauważyłem że gdy sie zoomuje prawym przyciskiem myszy to jest ok, bo gra na czas zooma przechodzi do FPP. Drugi dzień próbowałem zamienić pada w połączenie klawy i myszy ale gra i tak traktowała pada jako pada i za cholerę nie mogłem ustawić choćby lewego triggera na PPM.
I wtedy mnie olśniło że do padów Xboxa jest apka na której można ustawiać przyciski, odpalam i JEST! Da się wszystkie przyciski w tym tylne łopatki przestawić na klawę, lewego analoga na WSAD, a prawego na mysz.
Co jak co ale jednak Mikromiętcy w pady umieją.

Najlepsza ekipa. Dzięki za grę.

Trafiony zatopiony
Dzieki za rundki.
Polecamy się częściej :)
Jak zwykle najlepsi xD przemęczyłem sie z inzynierem, tygodniowki porobione, ten minikarnet ukończony, mozna wrocic do medyka.
A w ogole, mam ponad 300h juz w tym bfie, a dopiero wczoraj sie zorientowalem, ze sa podklasy w tej grze. I dopiero wczoraj odkrylem, ze jest podklasa inzyniera, ktora pozwala na naprawę pojazdu w którym się siedzi bez konieczności wychodzenia z niego.

Ja w święta trochę odpuściłem z zadaniami ale w czwartek już wszystko porobiłem. Ostatnio patrzyłem miałem 276 h, muszę sprawdzić ile teraz dokładnie mam, plus w betę z 40h grałem.
Mówisz o tej naprawię gdzie zdrowie nisko spadnie i można krzyżykiem częściowo podleczyć?
Nie, to jest perk czolgu, ja mówię o specjalizacjach klas. Inzynier ma dwie: przeciwpancerny z 5 rakietami, i inzynier bojowy, ktory wlasnie naprawia pojazdy z poziomu kierowcy, pod warunkiem ze zdrowie tego pojazdu nie jest krytyczne. Ale wtedy leczysz sie krzyzaczkiem z perka i zaraz zaczyna dzialac specka inżyniera i pojazd naprawia sie sam do okolo 95%.
Ja nie wiedzialem, ze sa te specjalizacje w ogole xD
Druga fajna umiejętnością tego inzyniera bojowego jest o 50% wolniejsze przegrzewanie lkm i ckm pojazdu.
Wszystko jasne, nie wiedziałem o tym bo cały czas gram przeciwpancernym, jednak 5 rakiet to 5 rakiet :D. Ale chyba warto jednego inżyniera ustawić na bojowego, będzie w sam raz do czołgu.
To jest taka trudna decyzja, siedzac sobie w czolgu to super sprawa, daje to konkretna przewage, dzis to sprawdzilem :D ale jednoczesnie juz nic nie zdzialasz solo na piechote, bo czasem i 5 rakiet to malo na rozwalenie czolgu, a trzema to mozna sobie selfkilla zrobic, zeby sie zrespic po nowy czolg :P
Dlatego staram się często rozstawiać miny, chociaż i tak zapominam. A czołg próbuje jak sie da zniszczyć od tyłu bo najwięcej zabiera hp, nieraz 2 rakiety i po czołgu:D
Te hitboxy sa zwalone w czolgach. Głupie jest imo to, ze spawarka szybciej rozwalisz czolg niz rakieta :D
Te zadania też bym sobie porobił gdyby nie zmuszali do grania innych trybów :) wylosować zawsze można, ale losy są ograniczone.
O tych podklasach wiedziałem, ale nie zmieniałem nigdy, może warto byłoby się im bliżej przyjrzeć. A co do godzin, na pewno z was mam ich najmniej :)
Tryby z redseca sa dupiate, tam graja koxy po 2000 lvl, szkoda mi nerwow na granie tam. Battleroyale zreszta dla mnie sa niezrozumiale przez ten loot itd.
Btw dlaczego nie mam przy twoim nicku ikonki znajomego? Przy Matmie mam dwoch ludków, a ciebie
Zagrałem kiedyś parę razy w warzone, a nawet i fortnite, po czym stwierdziłem że tryb br nie jest dla mnie, zdecydowanie wolę klasyczne pojedynki gdzie po śmierci następuje respawn
Btw dlaczego nie mam przy twoim nicku ikonki znajomego?
Hmm, ale chodzi Ci o znajomych w grze? Przez tą całą wtyczkę ea?
Tak o znajomego w grze. Niby mam cie na liscie znajomych, a jak gramy razem, to nie ma ikonki ziomka.
Te zadania też bym sobie porobił gdyby nie zmuszali do grania innych trybów - where problem? Od tego w końcu jest opcja ponownego losowania. Owszem, szkoda, że można 4 razy losować nowe zadania, ale w mojej ocenie wystarczy, bo samych zadań związanych z BR i Gauntletem jest może 2-3 zadania. Resztę można wykorzystać do wylosowania nowych zadań, jeśli nie lubisz/nie czujesz się na siłach zrobić np. 50 headshotów karabinem wyborowym. Jak masz na myśli inne tryby w multiku, to zazwyczaj zadania "wymuszające" granie w inne tryby robi się stosunkowo szybko, chyba że wylosowało Ci misję z trybem Sabotaż - dla mnie to już z automatu jest ponownie losowanie.
Losowania na poprzednie tygodnie niestety mi przepadły, mam w nich masę grania w innych trybach, w tym bardzo często 2x grę w br. Rozumiem że w ten sposób chcą zachęcić do grania także w inne, ale u mnie battlefield to zawsze był tylko podbój, poza tym i tak spora część ciekawych dla mnie rzeczy jest ukryta za paywallem.
Mutant - u mnie też tak jest, przy matmie ikonka jest, a przy Tobie już nie. Na początku myślałem że to przez to, że nie jesteśmy znajomymi na ea connect, ale z matmą też nie jestem, więc nie wiem
U mnie za to przy Tomku nie mam tych ludków a przy mutancie mam, nie wiem o co z tym chodzi.
Chyba sie skonczy gp za 50zl, microsoft planuje zmiany w abonamencie, co pewnie spowoduje zmiane nazwy i w ogole nowe otwarcie, co pozwoli pozbyc sie tych starych placacych majacych stara cene.
W oficjalnym komunikacie napisali że zmiana ceny u stałych klientów będzie poprzedzona informacją na 60 dni przed. Tak więc nawet jeśli jakieś zmiany będą to mamy spokój do kwietnia.
O, John zyjesz :P
Jezeli to bedzie nowy abonament, to umowa o 60 dniach nie bedzie obowiązywać. Moze dojsc do tego, ze trzeba bedzie podejmować subskrypcje na nowo na nowych warunkach.
Żyję żyję, po prostu mało czasu na siedzenie na forum, nawet na gaming często go brakuje.
Co do abonamentu to masz rację ale byłby to PRowy strzał w stopę, nie sądzę żeby opłacało im się w taki sposób rozwiązać tą sprawę.
Już raz to zrobili z Goldem tylko wtedy jakoś dało się transferować i łączyć żeby starzy nie byli stratni. Oni w stopę to sobie strzelają cały czas z automatu xD
Skraszowalo mi avowed na series x w czwartej krainie, wlaczam ponownie, a tam autozapisow nie ma, i 90 minut dzisiejszej gry w dupe :/
Jak nie ma autozapisów? Ja zapisywałem grę raz, przy wyjściu z gry. Po za tym bazowałem na tym co mi gra zapisała.
No wlasnie wszystkie autosave skasowało, zostaly reczne, nie wiem co sie stalo.
Chciałem kupić to Avowed na plejaka jak już wyjdzie, ale po waszych postach o tym jakie ta gra ma problemy na xboxie, to nawet nie chcę wiedzieć jak to będzie wyglądało i chodziło na ps5 :/
Poza lepszym klatkarzem na PS5 Pro pewnie będzie działać tak samo źle.
Ja w ogóle myślałem, że psujące się zapisy, to już przeszłość i moje częste zapisywanie na wielu slotach w każdej grze, która to umożliwia, to już dzisiaj przesada, ale jak widać nadal warto to robić xD
Z tymi zapisami stalo sie cos niezrozumialego, bo akurat pod tym wzgledem microsoft jest wzorem do nasladowania. Od razu leca w chmure i ich strata jest w zasadzie niemozliwa przeciez. A mimo to zniknely z dysku i chmury. Dobrze, ze reczne zapisywanie nie zniknelo.
Ponad 40h i gra sie wywalila pierwszy raz. Moze to byc wina quick resume. Poza tym bledow nie ma, zarzuty mam co do jakosci grafiki i plynnosci, ktorej imo nie ma w tej grze. Ale w tym odczuciu jestem odosobniony tutaj :P
Jeżeli macie problemy żołądkowe to nowy cod ma darmowy weekend. Wypróżnicie się odrazu

Zmieniłem ostatnio neta na szybszego i zrobiłem miejsce na dysku dla Cyberpunk 2077. Gra jest bardzo ładna, ale wymagania ma tak duże jak Alan Wake 2.
Można rzec, że oba tytuły działają na RTX 5080 niemal tak samo. W obu przypadkach mam 62-80 fpsów w ustawieniach 4K, full Path Tracing, full detale, DLSS jakość, MFG x2. Bez MFG klatkarz spada do 35-48 fpsów. Natomiast z MFG x4 rośnie do okolic 117. Ostatnio nVidia poprawiła swoją technologię w najnowszej wersji sterowników i przyznaję, że jest naprawdę nieźle. Lepiej niż mógłbym się spodziewać.
A jak dodatek? Mam pudełko, do CP robiłem dwa bezskuteczne podejścia, ale dam sobie kiedyś czas i podejdę trzeci raz, tym razem skutecznie. Gra jest na tyle duża, że musiałbym poświęcić jej więcej godzin, a podejrzewam, że warto się skupić na czymś więcej, niż tylko główny wątek fabularny