Substancje słodzące w niektórych produktach spożywczych

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
17.08.2011 13:49
Imak
1
odpowiedz
Imak
128
Senator

Substancje słodzące w niektórych produktach spożywczych

Witajcie.
Dziś rano siedzac na kiblu przeczytałem etykietę na wiaderku po musztardzie stołowej Roleskiego.
Zwróciłem uwagę na możliwość dwóch substancji słodzących: A - cukru, B - syropu glukozo-fruktozowego. Nie zdziwiłem się tym gdyż widziłem coś takiego wielokrotnie, ale dopiero dziś wpadłem na pomysł, by zasięgnąć informacji od was.
Wstęp zakończony, więc pytam: Dlaczego stosuje się zamiennie te substancje? Czemu producenci żywności nie wybiora jednej?

17.08.2011 13:51
maviozo
😃
2
odpowiedz
maviozo
244
autor zdjęć

Wiesz, użycie zwykłego cukru nie pozwoli producentowi napisać "bez cukru". Cukier wiadomo, szkodliwy i w ogóle zły, zamiast tego zastosują słodziki, które są jeszcze gorsze, ale produkt jest bez cukru.

17.08.2011 13:52
3
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Akurat zawartosc cukru w musztardzie nie jest marketingowym numerem 1.

Myslę, że chodzi o dostępność i cenę danej substancji. Dzięki temu że nadrukowują tylko kod z inną cyfrą, nie muszą zmieniać etykiety przy każdej zmianie składu.

17.08.2011 13:53
Browar Drinker
😱
4
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

ch...j z cukrem...
ale żeby musztardę na kiblu?

17.08.2011 14:05
5
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

fruktoza, lub syrop glukozo-fruktozowy jest po prostu tanszy zamiennik cukru.
w wielu produktach jest wlasnie to zaznaczone

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl