Cześć wszystkim! W najbliższych dniach przesiadam się na nowy komputer, zaczynam przygodę z win 11 i stąd pytanie do Was: podobno win 10/11 mają na tyle rozbudowanego i dobrego defendera, że antywirus jest zbędny... To prawda? A jeśli nie, bylibyście mi w stanie polecić jakiegoś dobrego darmowego AV? Oprócz tego, są jakieś rzeczy które powinienem zrobić jako pierwsze na nowym sprzęcie czy jakieś inne aplikacje/programy must have? I jeszcze jedno pytanie, czy program yt-dlp jest bezpieczny w użytku? Dzięki Wam bardzo za pomoc i udanego weekendu wszystkim!
czy program yt-dlp jest bezpieczny w użytku?
Zakładając że ściągnąłeś z githuba a nie jakiejś szemranej strony to jest, ma 1500 contributorów (ludzi którzy nad nim pracują) i w pełni dostępny kod źródłowy, więc jakby ktoś próbował przemycić tam coś złośliwego to byłoby to błyskawicznie wyłapane. Także z punktu widzenia "cybersecurity" powinien być bezpieczny. Czy jest bezpieczny z punktu widzenia YouTube terms of service? Tego nie wiem.
I tak, Windows Defender jest OK, brakuje mu niektórych funkcjonalności względem płatnych konkurentów (np. password managera czy VPN) ale w testach bezpieczeństwa wypada przyzwoicie. Jak nie ściągasz tony plików z dziwacznych źródeł to będzie wystarczający.
Te bezpłatne antywirusy częściej przypominają mi działaniem zawirusowanie komputera niż same wirusy. Od lat sam Defender i o ile się nie robi dziwnych rzeczy to powinno być git.
Grunt to robic cykliczne backupy. Minimum na 3 nosnikach - dysk twardy (talerzowiec najlepiej)/chmura/dysk dvd .Wtedy zadne wirusy nie straszne.