Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Problem z zawieszającym się komputerem

17.11.2012 22:00
eltexo
😊
1
eltexo
86
Idzie Grzes przez wies

Problem z zawieszającym się komputerem

Witajcie :)

Otóż mam taki problem, który objawia się w ten sposób, że mój laptop się "zawiesza".
Niestety jest to laptop HP, które jak powszechnie wiadomo mają problem z przegrzewaniem się.

Jednakże.. zawiesza się on jedynie wtedy, kiedy gram w Wolfensteina Enemy Territory (gra oparta o OpenGL - może tu jest problem?). W przypadku, gdy spędzam czas przed Falloutem New Vegas nic takiego nie występuje.

Jest to zwyczajna "zwiecha" całego systemu, która wymusza twardy reset. Laptop w ogóle nie reaguje, zaś ze słuchawek wydobywa się dziwny dźwięk (jakby jakiś niespełniony wiejski DJ próbował zabawić wiejską publikę w remizie).

System operacyjny to Windows 7 Ultimate Edition x64.
Ma ktoś z Was może jakieś sugestie od czego tu zacząć, co odinstalować?
Nie ukrywam, że tego typu problem jest naprawdę irytujący, gdyż występuje to zaledwie po 20-30 minutach gry i kiedy to uruchomię laptopa ponownie (chwilę po tym, jak go zresetuję) znów mogę grać przez podobny okres czasu.

Za pomysły i sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam!

17.11.2012 22:02
emil kuroń
2
odpowiedz
emil kuroń
68

jakby jakiś niespełniony wiejski DJ próbował zabawić wiejską publikę w remizie :D

Może to banalne, ale reinstalowałeś grę ?

18.11.2012 00:02
PanSmok
3
odpowiedz
PanSmok
263
Legend

jezeli zwiecha jest pochodna grzania to nic nie wymyslisz...

18.11.2012 00:21
eltexo
4
odpowiedz
eltexo
86
Idzie Grzes przez wies

[3] Tylko dlaczego w Fallout coś takiego nie występuje, a rzec można, że grzeje się podobnie? :)
Nie wydaje mi się, by gra mająca pewnie około 10 lat była bardziej zaawansowana graficznie i w ogóle.. ;p

Dlatego dopatruję się tutaj jakiegoś softwareowego problemu. Szczególnie, że kiedyś grałem na tym lapie i było ok (zdaje się, że jeszcze na Viście).

[2] Nie robiłem, choć osobiście mocno wątpię w to, że w tym leży problem. Jutro sprawdzę :)

19.11.2012 18:25
eltexo
5
odpowiedz
eltexo
86
Idzie Grzes przez wies

^Bump?

Forum: Problem z zawieszającym się komputerem