Problem z Windows7 w nowym laptopie

Forum Komputery
Odpowiedz
01.08.2012 19:52
mautrix
1
odpowiedz
mautrix
83
Foo Fighter

Problem z Windows7 w nowym laptopie

Witam!

Trzy tygodnie temu kupiłem nowego laptopa SAMSUNG (core i3, 4gb ddr3, 500gb SATA, grafika zintegrowana Intel HD + Win7 Home Premium x64), przez dwa tygodnie działał on bez zarzutów lecz tydzień temu bez powodu wyłączył się i to się zmieniło. Kilka razy zawieszał się przy próbach włączenia w różnych momentach(ekran ładowania, ekran powitalny i zaraz po wyświetleniu pulpitu) a po tych kilku razach jego stan się "ustabilizował" i wygląda tak że włącza się, wydaje się że już się włączył ale ale działa tak jakby miał 1kb ramu(żeby włączyć przeglądarkę potrzeba około 20min, drugie tyle żeby wpisać adres strony, jeszcze raz tyle żeby się załadowała itd.). Próbowałem przywracania systemu ale nic to nie dało. Czy ktoś ma pomysł co może mu dolegać i jak mogę to naprawić?
Jest to strasznie kłopotliwe bo działam aktualnie na trybie awaryjnym, w którym nie działa dźwięk a to dla muzykofila jest jak powolne konanie.
Nie mogę zrobić formata ponieważ stracę gwarancję a z niej nie mogę skorzystać ponieważ papiery, paragon i karton zostawiłem w domu rodzinnym a przebywam w mieszkaniu z dala od niego gdzie pracuję(nie ma też nikogo kto by mógł mi to dostarczyć). Tak więc muszę wytrzymać jeszcze jakieś 2-3 tygodnie także wolałbym to rozwiązać zanim moje zmysły wywiną się drugą stronę z braku dźwięków...

01.08.2012 19:54
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Zrob przywracanie systemu do momentu sprzed klopotow. Choc jesli to fizyczne uszkodzenie (np chipsetu), to nic nie poradzisz.

01.08.2012 20:02
mautrix
3
odpowiedz
mautrix
83
Foo Fighter

Przywracałem już do 2 momentów(więcej nie było) sprzed problemu i nic to nie dało. Z tym że tryb awaryjny z obsługą sieci działa bez zarzutów(poza brakiem dźwięku) więc wątpię(i mam nadzieję że się nie mylę) w uszkodzenie mechaniczne

01.08.2012 23:45
Watzap
4
odpowiedz
Watzap
191
Fredmen

Pierwszy raz słyszę że się traci gwarancję na produkt po jego sformatowaniu, pewnie kupiłeś laptopa który już miał wgrany system a oni pewnie jak go instalują to nie patrzą co instalują tylko jak leci, czyli wszystko to się później nie dziwić że system chodzi tragicznie i wszystko wolno chodzi, radziłbym wgrać system od nowa, zainstalować z płyty tylko te sterowniki które potrzeba i wyłączyć procesy których się nie używa, na stronach na pewno znajdziesz instrukcję jak tego dokonać a z formatem myślę że sobie poradzisz a przy okazji zrobisz sobie więcej partycji i wszystko sobie uporządkujesz :)

01.08.2012 23:49
Paudyn
5
odpowiedz
Paudyn
242
Kwisatz Haderach

A nr seryjny systemu na odwrocie obudowy nie jest przypadkiem m.in. po to, żeby sobie przy ewentualnych problemach zrobić format i postawić ponownie legalną windę?

02.08.2012 14:35
mautrix
6
odpowiedz
mautrix
83
Foo Fighter

Bawiłem się już msconfig i wyłączałem wszystkie możliwe procesy, czyściłem rejestr i próbowałem odzyskiwania startując z płyty. Niestety nie mam w Poznaniu karty gwarancyjnej więc nie mam pewności czy stracę gwarancję czy nie a wole nie ryzykować bo, z całym szacunkiem dla Was, w razie kłopotów nie będę argumentował moich błędów "bo na forum mi powiedzieli". Wydaje mi się że to raczej nie hardware. Może to jakiś wirus? Niby skanowałem Kasperskym ale w trybie awaryjnym nie wszystkie jego elementy działają...

09.08.2012 19:33
R two D two
7
odpowiedz
R two D two
22
Pretorianin

Po pierwsze reinstalacja systemu nie powoduje utraty gwarancji:

http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=33678&st=0&p=345888&#entry345888

A po drugie, zawsze twoi bliscy mogą wysłać Ci te papiery kurierem.

09.08.2012 19:57
legrooch
8
odpowiedz
legrooch
242
MPO Squad Member

Nie wiem czemu akurat dotyczy to często Samsungów i Toshib, ale sprawdź, czy nie masz badblocków.
Bardzo dużo sprzętu wraca do serwisu z powodu dysku twardego.

09.08.2012 20:06
PanSmok
9
odpowiedz
PanSmok
268
Legend

zgadzam sie z [8] - koszmarne czasy wczytywania sie systemu lubia byc powodowane sypiacym sie dyskiem.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl