Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z laptopem - nie bootuje

16.01.2014 21:02
Gonsiur
1
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

Problem z laptopem - nie bootuje

Witam
znajomy podrzucił mi do obejrzenia laptopa (HP 530) ktorym bawi sie jego 4 letnia corka i cholera wie co sie stalo, ja nie mam w ogole pomyslu co z tym zrobic, a problem wyglada tak:
Laptop sie wlacza wzglednie normalnie tzn. wyswiatla sie startowy splash screen oraz mozna wejsc do biosu. Potem jednak wsio znika i zostaje sam czarny ekran z migajacym kursorem, komp nie bootuje z dysku, ani z zadnej plyty (a probowalem juz wszystko od xp'ka po 8'mke i Ubuntu). Zrobilem juz hard reset laptopa, ale nic nie dalo. Przeprowadzilem test pamieci w biosie, nie wykazal bledow, narazie jestem tez w trakcie testowania HDD.
Ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna i jak temu zaradzic?
Z gory dzieki za pomoc.

16.01.2014 21:05
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

A widzisz w biosie dysk i napęd?
Możesz przestawić opcje bootowania?
Jak wrzucasz płytę do napędu to słychać, że coś kręci, światełko miga?

Jak testujesz HDD?

16.01.2014 21:33
Gonsiur
3
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

HDD i naped sa widoczne w biosie. Opcje bootowania przestawialem juz na wszystkie mozliwe strony, po wrzuceniu plytki do napedu chwile nia pomieli i staje.
W zakladce Diagnostics jest jakas opcja HDD self-test to ja wlaczylem, pomielilo 40 min i nie wykrylo zadnych bledow.

16.01.2014 21:37
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

No to może być ciężko.

Załóżmy, że doszło do np zalania, wtedy mogą dziać się różne rzeczy, możliwe, że jakiś kontroler na płycie padł.

Tak naprawdę to czeka Was serwis bo w przypadku laptopa to możemy sobie strzelać.

16.01.2014 21:39
5
odpowiedz
..::capsel22::..
60
Konsul

laptop powinien miec boot menu pod ktoras F'ka, zazwyczaj F10 albo F12, chociaz tez moze byc pod F8. z tego menu mozna wymusic boot z innego uzadzenia.

sprobuj i daj znac.

mozna tez sprobowac sciagnac bios update i sprobowac zupdatowac jezeli laptop ma taka funkcje przez bios na USB.

16.01.2014 21:47
Gonsiur
6
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

[5]
To w sumie pierwsze czego probowalem ;).

[4]
Nie mam w sumie pojecia co ten lapciak przeszedl, bo jak pisalem obsluguje go 4 letnia corka znajomego, ale po jego wygladzie widac ze wiele ;).

16.01.2014 23:00
7
odpowiedz
zanonimizowany756363
38
Konsul

Masz w Biosie opcję Secure boot ?
Jeżeli AHCI to zmień na Comatible czy jak to tam będzie, a jak masz inaczej niż AHCI to zmień na nie i zobacz.

17.01.2014 10:12
Gonsiur
8
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

[7]
Nie ma czegos takiego.

Postanowilem zobaczyc co sie dzieje po wyjeciu dysku twardego. Wyswietla sie wtedy od razu error, ze nie ma dysku, da sie tez wtedy postawic Ubuntu z plyty, co bylo niemozliwe kiedy to HDD bylo podlaczone. Jaka jest najbardziej prawdopodobna diagnoza? Padniety dysk, czy jednak cos na plycie glownej?

17.01.2014 11:56
Bucha
9
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Ja w takiej sytuacji sprawdziłbym z innym dyskiem. Jeśli na innym pójdzie, jest to prawdopodobna przyczyna problemu. Możesz również sprawdzić ten dysk w innym komputerze lub laptopie. Test spod biosu może nie do końca być wiarygodny.

17.01.2014 13:07
Kyahn
10
odpowiedz
Kyahn
279
Rossonero

Na 99% stało się to:
http://katalogi.pl/205947-wygrzanie-chipa-na-p%C5%82ycie-g%C5%82ownej.html

Bardzo popularna usterka wśród laptopów, mojej żonie stało się to samo jakieś 2 miesiące temu.
Naprawa wyniosła mnie 150zł z tym, że nie dali żadnej gwarancji, że sprzęt nie popsuje się np za miesiąc czasu.
Robiłem ją na własne ryzyko.

Forum: Problem z laptopem - nie bootuje