Witam!
Mój sprzęt to:
Intel Celeron 2.8Ghz
1Gb RAM
Radeon HD2400Pro agp
MS-7060
LOGIC 500W
Mam problem z kartą graficzną. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki, a np. jak gram w jakąś grę 2-3godziny, to monitor mi się wyłącza. Wtedy restartuje a na monitorze są artefakty i nagle wszystko zatnie się i monitor się wyłącza. Karta wtedy nie jest mocno zgrzana tak około 42-46C. Później (parę godzin później) jak próbuje włączyć komputer to włącza mi się za którymś razem (pierwsze 2,3 uruchomienia monitor się nie włącza) Co mam z tym zrobić? Może zasilacz jest za słaby, choć nie powinien bo karta wymaga 400W lub więcej. Proszę o pomoc.
Sprawdź kartę u kolegi (albo na jakimś starym PC ze starą płytą z AGP). Jeśli nie masz kolegi, który ma kompa ze wejściem AGP (jakiegoś starego pc) na płycie to musisz oddać kartę do serwisu. Coś z nią musi być chyba nie tak.
Zobacz czy masz włączony wentylator w kompie bo trochę gorąca masz tą kartę. Sprawdź też monitor
Karta u kolegi działała dobrze, wentylator działa, może to przez to, że mam rozładowaną baterie na płycie głównej?
42-46 st. C to NIE jest nagrzana karta - w laptopie podczas gry w wymagające tytuły temperatura karty skacze mi do ponad 80stC i żadnych artefaktów nie ma - po prostu wiatraczki zaczynaja chodzić na maksa. Ponad 50 ma kilka minut po włączeniu komputera (oczywiście laptopy są zwykle cieplejsze, ale 46 stopni C to mało).
Na Twoim miejscu sprawdziłbym zasilacz - może się przegrzewa. Ponadto wyczyściłbym z kurzu wszystkie radiatory i wiatraczki.
Mój zasilacz dość szybko i mocno się grzeje.
Sprawdź czy wiatraczek w zasilaczu kręci się. Jak przyłożysz z tyłu ręke to powinno dmuchać ciepłym powietrzem.
Wiatrak kręci się w zasilaczu.A czy jest możliwe, że jak zasilacz jest nagrzany może nie dostarczać całej energii komputerowi?
"A czy jest możliwe, że jak zasilacz jest nagrzany może nie dostarczać całej energii komputerowi?"
Jeśli zasilacz jest przegrzany to nie tylko mozliwe, ale całkiem normalne zachowanie.
W niektórych zasilaczach zadziałają zabezpieczenia (np. dadzą sygnał do komputera "natychmiast zamknij/zahibernuj system"), w niektórych po prostu "jakość napięć" się pogorszy i komputer sie zwykle zawiesi.
Czy to zaczęło np. zdarzać sie od czasu gdy włączyli ogrzewanie? Czy komputer nie stoi obok grzejnika? Czy komputer nie przesunął się i np. ściana/firanka/mebel nie blokuje wlotu/wylotu powietrza? (nie odpowiadaj - SPRAWDŹ!)