Powietrze w Polsce jest zdrowe - trzeba tylko dobrze pogryźć!

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
28.11.2025 16:59
Kasrkin
1
odpowiedz
Kasrkin
11
Konsul
Image

Powietrze w Polsce jest zdrowe - trzeba tylko dobrze pogryźć!

Trochę śmiech przez łzy. Zaczęliśmy jakiś czas temu sezon grzewczy a więc zaczynamy równocześnie doroczne zawody w truciu się!

Cóż widać na naszej mapie zapytacie? Losowo wybrałem sobie miejsce w Polsce z większym stężeniem syfu w powietrzu i padło na Żwyiec. Celowałem w Rybnik, ale okazało się, że tam powietrze jest "jedynie" niezdrowe. W Żywcu jest już niebezpieczne dla zdrowia i życia. Ale to tylko przykład, bo poza pojedyńczymi miejscami cały kraj świeci się w kolorach od pomarańczowego (źle) do fioletowego (niebezpiecznie).

Co roku, tylko z powodu smogu, znika w Polsce małe miasto - ok. 40 tys. Polaków co roku umiera przedwcześnie z powodu narażenia na zanieczyszczone powietrze.

Słowem komentarza. Jest to dla mnie sytuacja wręcz kuriozalna. Problem jest rozeznany, przyczyny zidentyfikowane, jednak praktycznie nie podejmujemy walki z ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia. Nawet jeżeli nikt z nas nie znajdzie się w pechowej puli owych 40 tys. Polaków, to dalej mamy duże szanse na borykanie się z chorobami spowodowanymi smogiem. A mimo to co roku odkładamy na później starania o czyste powietrze w kraju. Trochę to smutne.

No nic, idę po wiadro, może nabiorę trochę powietrza na rano, żeby posypać wyjazd.

28.11.2025 17:37
1.1
FrankerZ
100
Generał

sytaucja z roku na rok się poprawia, co ty byś chciał żeby za pomocą magicznej różdzki wszystkie kopiuchy zniknęły a samochody zmnieły się w elektryczne?

28.11.2025 17:07
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Asmodeus
49
Senator

Chinczyk truje mocniej, wiec chetnie umre wczesniej ale nawykow nie zmienie111

28.11.2025 17:31
Kasrkin
😉
2.1
Kasrkin
11
Konsul

A każdy kto chce wymusić zmianę nawyków i czyste powietrze to "łoesukomunis"! ;)

28.11.2025 17:12
raziel88ck
3
2
odpowiedz
raziel88ck
215
Reaver is the Key!

To dlatego piwa z Grupy Żywiec są takie ch**owe...

Nic dziwnego, że piwa Namysłów po wykupieniu przez wyżej wymieniony koncern nie da się pić. A to był bardzo przyjemny browarek.

post wyedytowany przez raziel88ck 2025-11-28 17:13:41
28.11.2025 17:17
norfik
4
odpowiedz
1 odpowiedź
norfik
3
Chorąży

No Śląsk jest bardzo zanieczyszczony. Głupotę zrobiłeś, żeby tam zamieszkać. Wiem tam dużo jest roboty ale np Poznań też z robotą nie jest źle a przynajmniej masz swierze powietrze. Albo Gdańsk czy Szczecin. Ale Ty wybrałeś Rybnik. To masz co masz. Pozdrawiam

28.11.2025 17:28
Kasrkin
4.1
Kasrkin
11
Konsul

Nie mieszkam ani w Rybniku ani w Żywcu, skąd takie założenie?

Z resztą Poznań już też na pomarańczowo, Gdańsk to samo. Chodzi o ogólnokrajowy poziom jakości powietrza, te dwa miasta to był przecież tylko przykład z mojej strony.

post wyedytowany przez Kasrkin 2025-11-28 17:30:12
28.11.2025 18:07
5
odpowiedz
sabaru
30
Senator

Trochę prawdy w tym jest. Wystarczy że ktoś w mieście w piecu zapali to już ciężko jest oddychać w promieniu tego komina.

post wyedytowany przez sabaru 2025-11-28 18:08:15
28.11.2025 18:26
6
odpowiedz
damianyk
156
Nośnik Treblinek

Dziwne, Lubelszczyzna, ze stężeniem passatów z powycinanymi dpf-ami przekraczającym stężenie pieców z palącymi się gumofilcami jest zaskakująco czysta.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl