Pierwszy i drugi małżonek zamiast kobiety i mężczyzny w akcje małżeństwa.

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
19.01.2026 10:01
1
1
odpowiedz
sabaru
32
Senator

Pierwszy i drugi małżonek zamiast kobiety i mężczyzny w akcje małżeństwa.

Myślałem że to jakiś pic na wodę kiedy o tym pierwszy raz usłyszałem ale dzisiaj w wiadomościach o tym mówili i Polski rząd chce prowadzić ustawę, która nakazywała by w akacie małżeństwa zmianę że zamiast kobieta i mężczyzna pisało by się że ślub wzięli pierwszy i drugi małżonek. Jak mówili to są wytyczne Brukseli i że je trzeba wprowadzić. Robi się to pod kątem żeby małżeństwa jedno płociowe były uznawane w Polsce. W wspominali też że wiedzą że prezydent tego nie podpisze więc kobinują jakby to ominąć. Z pominięciem również konstytucji i innych ustawach.

19.01.2026 10:03
😉
2
odpowiedz
NightGeisha
6
Generał

A co na to małżonka? Przecież obecnie feminizmy w modzie.

19.01.2026 10:15
MarkcusFetysz
3
odpowiedz
1 odpowiedź
MarkcusFetysz
4
Legionista

Ja poszedłbym dalej i pozmieniał nazwy książek, bo ktoś może czuć się urażony. Np. „Osoba Wołodyjowska”

19.01.2026 10:52
3.1
damianyk
158
Nośnik Treblinek

Ale "osoba" to rodzaj żeński.

19.01.2026 10:19
Amadeoosh
4
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Amadeoosh
17
Generał

Podpisywałem takie coś raz w życiu i w porównaniu do innych zmartwień powiązanych z małżeństwem (ogarnięcie sali, DJa, zaproszenie gości, organizacja, hotel, transport, jakie żarcie, jakie picie itd itp) miałem KOMPLETNIE w dupie czy pisze tam "mąż" czy "małżonek", i jestem przekonany że każdy normalny człowiek też będzie miał to w dupie, bo to zupełnie bez znaczenia i w żadnym, nawet najmniejszym stopniu nie wpłynęło na moje życie.

Dla tych najbardziej krzyczących i najbardziej konserwatywnych (jak np. Ordo Iuris i podobne ugrupowania) proponuję natomiast formularz gdzie jest małżonek #3, wtedy nie będzie dramy jak wydymasz komuś żonę (a przepraszam: małżonka).

Kuniec świata, powiadam.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-01-19 10:25:55
19.01.2026 10:27
4.1
sabaru
32
Senator

Dla mnie ma to znaczenie i to bardzo duże. Po za tym zamiast próbować usilnie zmieniać wszystko pod LGBT+ i tym podobne tematy mogli by dodać kolejną rubrykę i po prostu jak z takich osób chciała być tak tytułowana to mogła by sobie wybrać. Ale nie oni wolą wszystkich wsadzać do jednego wora bo tamci mogli by się o to obrazić. Co ciekawe ja już nie mogę się obrazić że nie będę mógł mieć w akcje małżeństwa napisane kobieta i mężczyzna. Dlaczego oni to pod takie osoby wszystko próbują zmienić tego nie mogę zrozumieć.

19.01.2026 10:28
Amadeoosh
4.2
5
Amadeoosh
17
Generał

W jaki sposób wpłynęłoby to na Twoje życie (ale mówimy tak realnie, co by się zmieniło?), gdybyś podpisał swój akt według nowego szablonu, zamiast według starego?

19.01.2026 10:30
Megera_
4.3
5
Megera_
157
Furia

Jak to co, nie miałby bólu dupy i wymyślonego powodu do narzekania.

19.01.2026 10:55
4.4
damianyk
158
Nośnik Treblinek

Tak jak zgadzam się że nie ma znaczenia napis na akcie małżeństwa, tak uważam że argumentacja "jak to wpłynie na Twoje życie" jest błędna z założenia. Bo na moje życie nie wpływa usuwanie eternitu ze stodół, strefa czystego transportu w Krakowie ani spożycie alkoholu przez ciężarne kobiety.

19.01.2026 11:06
Amadeoosh
4.5
1
Amadeoosh
17
Generał

"jak to wpłynie na Twoje życie" jest błędna z założenia.

Masz rację, natomiast jest tu pewna dystynkcja:
strefa czystego transportu w Krakowie

Może nie wpłynie na Twoje życie, ale jak masz passata z 1998 roku i postanowisz wybrać się do Krakowa, to jednak wpłynie.

W przypadku rozterek OP'a natomiast nie istnieje żaden scenariusz, nawet hipotetyczny, w którym ta ustawa uprzykrzy mu życie bądź odbierze prawa.

Innymi słowy, problem z dupy.

19.01.2026 10:21
Wujek Face S.
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Wujek Face S.
52
Gęstochowianin

Teraz kolejnym konfliktem przy organizacji ślubu będzie to kto wpisze się w dokumencie jako małżonek pierwszy. Rozumiem, że osoba która zarabia w związku więcej jest faworytem?

19.01.2026 10:31
Megera_
😁
5.1
2
Megera_
157
Furia

To samo pomyślałam. U mnie na pewno by była awantura, bo co prawda zarabiam mniej, ale przecież to ja rządzę

19.01.2026 10:43
elathir
6
2
odpowiedz
elathir
117
Czymże jest nuda?

Strasznie mi z tego powodu wszystko jedno.

Dla mnie granica jest prosta, mącenia dzieciom w głowach i uprawianie jakieś nowomowy względem dzieci (co innego gdy wymaga tego potrzebo bo dziecko jest z rodziny, która tego wymaga, ale to względem tego dziecka a nie dla zasady wszystkich), ale to co jest w papierach to mi to absolutnie lotto.

19.01.2026 11:01
Mutant z Krainy OZ
7
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Marnotrawienie sil i srodkow na zupelnie niepotrzebne ustawy, a tymczasem swiat europie ucieka.

19.01.2026 11:41
Soulcatcher
8
odpowiedz
Soulcatcher
288
ESO

Premium VIP

sabaru

akt małżeństwa - to jest dokument nie wydarzenie, w umowach prawnych często stosuje się taką formę
z tego co wiem to teraz nie ma "kobiety" i "mężczyzny" tylko są imiona i nazwiska.

Małżonkowie zamiast mąż i żona to forma stosowana w większości krajów zachodnich.

Nie ma planów na małżeństwa jednopłciowe w Polsce.
W większości krajów wysoko cywilizowanych od dawna związek osób tej samej płci nazywa się małżeństwem, ale widocznie Polska nie jest krajem o wysokim poziomie cywilizacji.

U nas mają być związki partnerskie.

To ma ogólnie znaczenie tylko dla osób religijnych, dla nich małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny, i tak zapewne pozostanie na zawsze. Ale są też osoby nie przejmujące się religią i dla nich są tworzone te przepisy.

Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl