Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pad PS2 - sterowniki pod win 7

25.11.2013 19:04
1
Kizun
12
Chorąży

Pad PS2 - sterowniki pod win 7

Witam serdecznie przepraszam ze tutaj pisze o tym ale szukam wszedzie i nigdzie nie moge nic sesownego znalezc.
Mam pada od PS2 i adapter USB do PC kupilem sobie fife 14 i chcialem pograc na padzie ale niestety wyskakuje mi blad urzadzenia tak jakby nie było sterowników pad dziala bo na drugim kompie WIN xp wszystko dziala elegancko a na WIN 7 nie chce... zastanawiajace jest to ze czasami zadziala pad ale czesciej niestety go nie widzi...
I tataj stawiam moje pytanie. Czy są wogóle działajace sterwoniki pod win 7 do pada ps2? czy jest niemozliwe jego podlaczenie....

Dziekuje za odpowiedzi :)

25.11.2013 19:48
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany801660
23
Pretorianin

Są! :)
Musisz ściągnąć program MotioninJoy. Po uruchomieniu, na górze masz poziomy pasek z zakładkami. Klikasz na Driver Manager i instalujesz zawarty tam sterownik. Po zakończeniu instalacji wracasz do zakładki Profiles. Przy opcji Connected game controlle(s) zaznaczasz swoje urządzenie i klikasz connect (o ile samo się nie wykryło), a następnie przy opcji Select one mode wybierasz Xbox 360 Controller Emulator i czekasz - instaluje się sterownik pada od xboxa. Na sam koniec klikasz na różowy przycisk Enable i powinieneś móc już grać.

25.11.2013 19:53
kjx
3
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Są i nie ma. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego jaki adapter posiadasz. Do niewielkiej części no-name'ów może być problem znalezienie sterowników.

Sprawdź tutaj, może masz którąś z podanych:
http://www.stepmania.com/wiki/USB_Adapters

PS. Jednymi z najpopularniejszych są DiLong pu203 (sam taki posiadam). Jeśli nie dasz rady pobrać sterowników ze strony producenta (Chiny, wiadomo jak te strony działają), to daj znać, wrzucę gdzieś.

25.11.2013 20:13
4
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

ja mój adapter kupiłem z 5 lat temu i jest to jakis "no name" :P jak masz jakies sterowniki i mógłbys je przesłać to prosze o maila :)
[email protected]

może w końcu sie uda :)
Ps. teraz jak uruchomiłem kompa to to pad działa... ale wiem że to sie z każda chwila może zmienic a nie chce sytuacji gdy bede grał mecze online i wtrakcie mi odłączy pada...
Dzieki za pomoc :)

25.11.2013 20:34
kjx
5
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Pewnie i tak nie zadziałają, bo są do konkretnego modelu adaptera...
http://www.sendspace.com/file/kxbmb6

Możesz też sprawdzić metodą z postu 2 - skoro MJ ma "wbudowane" sterowniki, to może zaskoczą.

25.11.2013 20:35
6
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

pobrałem MotioninJoy ale mimo tego że mam teraz pada podłączonego to program go nie wykrywa i nie mogę zmienic zadnych ustawien... zastanawia mnie dlaczego pad teraz działa a jak wyłączę kompa to zapewne juz nie bede mógł go podłączyć... zawsze moge w sapera pograc :D

25.11.2013 21:27
7
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

puki co pad smiga az miło :) ale jak na zlosc teraz nie dzialaja ustawienie pada w fifie i nie chce mi sie uruchomic gra gdy mam program "XInputTest" czy ma ktos jakis program zeby ustawic pada w fifie 14? i mógłby mi działajace pliki przesłać na maila?

25.11.2013 21:30
kjx
8
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

x360ce. Wrzucasz 3 pliki do folderu z grą i samo działa, nic nie trzeba nawet ustawiać.

25.11.2013 21:33
9
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

po uruchomieniu gry wyskakuje błąd i się wyłącza

25.11.2013 21:49
10
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

Nie moge ustawić pada... x360ce nie widzi w general mojego pada ale w innych zakładkach jest mój pad ale nie moge go ustawic jako general... moze jest inny program tego typu? Dlaczego fifa ma takie poknocone te ustawienia w innych grach nie ma takich problemow....

Jutro bede działał dalej :) dzieki wam za pomoc Dobrej nocy

28.11.2013 17:47
11
odpowiedz
Kizun
12
Chorąży

kolejny dzien zmagan z moim niesfornym padem ps2 :))
przegladam wlasnie allegro i zauważyłem że ten adapter http://allegro.pl/gk673-adapter-przejsciowka-usb-na-2-pady-z-psx-ps2-i3725420203.html w swoim opisie ma napisane ze dziala pod win 7 a ten adapter http://allegro.pl/lb4-nowy-adapter-usb-na-pada-psx-ps2-analog-vibra-i3725228553.html ktorego ja kupiłem X lat temu :) niestety nie jest pod win 7...
czyli sprawa wydaje sie prosta nie wina jest pada od ps2 tylko wszystko zalezy od adaptera. Czy ktoś z was ma ten adapter z pierwszego linku i korzysta z niego na win 7? bo chce go zamówić czy macie jakies ciekawesze propozycje? :)

28.11.2013 18:18
kjx
12
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Mój Dilong wygląda identycznie (pierwszy link) i działa bezproblemowo pod W7 x64 (ze sterownikami oczywiście). Niestety, to chyba najpopularniejszy kształt adapterów więc równie dobrze może to być jakiś inny model.

Twój adapter też wygląda jak jeden z modeli Dilonga, konkretnie pu120.

1. Pobierz to: http://www.dilongsz.com/userfiles/files/Dilong_AllProducts_Driver.zip
2. Odpal autorun.
3. Wybierz opcję "Converter".
4. Wybierz swoją przejściówkę (ostatnia z prawej).

Forum: Pad PS2 - sterowniki pod win 7