Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Moda na mało znane piwa

09.04.2012 09:35
raziel88ck
😊
1
raziel88ck
212
Reaver is the Key!

Moda na mało znane piwa

No właśnie, ostatnio zaobserwowałem, że mnóstwo moich znajomych z zadowoleniem sięga po mniej znane browary, unikając przy tym tych znanych. Kilka lat temu byłoby to nie do pomyślenia. 3-4 lata temu sam sięgałem po koncernówki, ale kumpel przywiózł mi nieznane mi dotąd piwo, które zaskoczyło mnie swoimi walorami smakowymi.

Od tamtego czasu stale próbowałem czegoś nowego i sam polecałem dane piwa znajomym. Grono z czasem zaczęło się poszerzać, a dziś niemal każdy sam próbuje nowych trunków na własną rękę. Zresztą widać to po sklepach. Ostatnimi czasy coraz łatwiej można znaleźć specjalistyczny sklep z rzadszymi piwami. A jak jest z tym u was?

09.04.2012 09:42
Tal_Rascha
2
odpowiedz
Tal_Rascha
218
Never Fade Away

Premium VIP

To nie moda. Piwa masowe zawsze byly gorsze od tych z malych browarow, te ostatnie byly jednak nieco trudniej dostepne. teraz coraz czesciej mozna je spotkac w hipermarketach stad tez latwiejszy dostep-zwiekszona popularnosc. Osobiscie od lat gdy tylko mam okazje to kupuje piwa z malych browarow badz zagraniczne bo te "nasze" Lechy, Tyskie, Zywce i inne nie maja takiego bogatego smaku.
Jednak browary koncernowe tez maja swoje perelki jak chociazby okocim pszeniczny.

09.04.2012 09:47
3
odpowiedz
Lutz
173
Legend

tutaj nie ma co dyskutowac, korporacyjniaki to praktycznie sama chemia i w miare dobry pr.

podobnie jak z wedlinami z sokolowa i wiekszoscia smieciowego zarcia.

09.04.2012 09:48
hipppciu
4
odpowiedz
hipppciu
63
For Teh Lulz

Całkowicie zgadzam się z [2] (poza Okocimem Pszenicznym...). Niestety (a może jednak stety?) jestem jedyną osobą wśród moich znajomych, która nie pija koncernowych piw. Jak tylko mogę to kupuję za każdym razem inne piwo - raz zagraniczne, raz polskie. I co z tego, że kosztują 3 razy więcej niż 'zwykłe' piwo? Złoty trunek pijam dla smaku, a po to, by wypić jak najwięcej i mieć 'dobrze'.

09.04.2012 09:52
pablo397
😊
5
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

ja ostatnio kupuje piwa tylko od lokalnego browaru - jesli mam zamiar wypic wieksza ilosc lub jakies malo znane zagraniczne - jesli pije jedno czy dwa dla smaku.

te od duzych koncernow jestem w stanie wypic tylko po holendersku czyli z dodatkiem sprite i cytryny :P

edit: ostatnio np. posmakowal mi bardzo cornelius - ma duza game roznych piw, kazde inne, kazde dobre :)
http://www.cornelius.pl/

09.04.2012 10:06
6
odpowiedz
Raziel
136
Legend

pijesz piwo, we get it!

09.04.2012 10:17
The Joker
7
odpowiedz
The Joker
122
Legent

Cornelius grejfrutowy, albo Fortuna czarne, mniam... :)

09.04.2012 10:33
davhend
8
odpowiedz
davhend
85
Jungler

Aktualnie Kasztelan. ;)

09.04.2012 10:44
9
odpowiedz
djforever
61
Senator

Niedaleko mojego akademika mam taki sklep z piwami i ciągle próbuję czegoś nowego, a cenowo wcale nie odstraszają, najdroższe piwo jakie tam widziałem kosztowało 6 zł (miało ciekawą nazwę - Atak Chmielu), reszta zwykle mieści się poniżej 4 zł. Koncernówki pijam już rzadko(choć nadal lubię sobie wypić Lecha czy Dębowe, ewentualnie Warkę Strong), chociaż słyszałem że ostatnio koncerny robią piwa "udające" te regionalne bo ogólnie wzrosła na nie popularność. Nie wiem do jakiej kategorii przypisać Perłę (chmielową oczywiście), ale jest bardzo dobrym piwem i nie spotkałem się z opinią, by komuś nie smakowała.

09.04.2012 10:46
kubinho12
10
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Żadna moda, większa dostępność tych piw sprawiła, że ludzie zaczęli zauważać mało znane browary. To, że są lepsze, to żadna nowość. Jeśli kogoś stać to na pewno decyduje się na takie piwa, ale niestety czasami ich ceny powalają.

09.04.2012 11:04
Kompo
👍
11
odpowiedz
Kompo
215
Legend

To wszystko za sprawą Razielowej Piwoteki, jesteś rewolucjonistą.

Forum: Moda na mało znane piwa