Lotnisko im. Bandery we Lwowie?
To jest po prostu....buractwo ze strony Ukraińców
http://bukojer.salon24.pl/358929,lotnisko-im-bandery-we-lwowie
Nowe lotnisko wybudowane specjalnie na potrzeby EURO organizowanego z POLSKĄ do tego w jakby nie było mieście rdzennie POLSKIM ma nosić imię mordercy POLAKÓW Stepana Bandery? To byłaby jawna kpina, druga po tym jak Juszczenko uznał mordercę bohaterem Ukrainy.
Przypominam:
Współtworzona przez Banderę frakcja OUN-B ponosi odpowiedzialność za zorganizowane ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu i Małopolsce Wschodniej, którego ofiarą padło co najmniej 100 tys. osób.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera
Mam nadzieję, że jednak do tego nie dojdzie bo ja czułbym się jako Polak urażony i to mocno urażony takim obrotem sprawy...
ja tam Ukraincom sie nie dziwie, ze jako patrona wybieraja czlowieka, ktory swego czasu przetrzebil nieco polskie osady
przez wiele lat Ukraincy byli gnebieni, wykorzystywani i uznawani za obywateli drugiej kategorii przez Polakow
Litwini pewnie tez nie sa zbyt szczesliwy, ze u nas mosty, szkoly czy ulice sa pod patronatem Pilsudskiego
zgadzam sie z Volkiem, owczesni Polacy robili rowniez ogromna krzywde mniejszosciom
No to jak to Polskie miasto to czas wsiąść na konia i je odbić !
Ich państwo, ich miasto, ich bohaterowie mają do tego prawo. Tak jak my mamy prawo nazywać sobie Lotnisko w Krakowie imieniem JPII.
Volk - no za nazywanie czegokolwiek po Jagielle to Niemcy kolejną wojnę nam powinni wypowiedzieć.
Przetrzebił nieco polskie osady? JPII? Co wy gadacie? Ten człowiek jest odpowiedzialny za wymordowanie ludności CYWILNEJ. Jak mozna porównywać Piłsudskiego do Bandery? Piłsudski nie był ludobójcą. Gdyby Bandera prowadził partyzancką walkę z regularnym wojskiem to bym nic nie mówił ale ten człowiek zabijał zwykłych ludzi, w tym kobiety i dzieci. Czym różni się Bandera od Stalina czy Hitlera? A to, że naród ukraiński sporo od nas wycierpiał to nie jest żaden argument.
Ukraina tak jak wiele młodych narodów cierpi na kompleks słabej tożsamości narodowościowej. Toteż z tego powodu Białorusini kradną nam Mickiewicza, a Ukraińcy wychwalają zbrodniarza (z braku innych "bohaterów" narodowych).
Niestety możemy na to jedynie biernie patrzeć. Ważne byśmy my wiedzieli kto był kim, bo prawda jest najważniejsza.
Mam nadzieję, że kiedyś to pseudo państwo przestanie istnieć.
Co niby mieszkańcy Ukrainy od nas wycierpieli? Jak wyglądałaby teraz zachodnia Ukraina, gdyby należała nadal do Polski? Na 100% o wiele lepiej niż jest teraz.
Widzę, że niektórzy nie wiedzą jakimi metodami posługiwało się UPA, oni wypruwali płód kobietom w ciąży, a potem wkładali tam kota. Polecam sobie poczytać - http://www.ivrozbiorpolski.pl/
Niemcy jakoś lotnisk imieniem Hitlera nie nazywają. Bandera to zbrodniarz nie różniący się niczym od niego.
Volk @Valem,
Ręce opadają jak czytam co wypisujecie :/ Chociaż w sumie się nie dziwię tak do końca - o rzeziach na Wołyniu nie wspomina się w Polsce zbyt wiele. Każdy kolejny rząd ten temat poświecał na ołtarzu dobrych stosunków z Ukrainą.
Bandera to nie był jakiś "mis kolorowy" - to zwyczajny ludobójca. Zamiast więc popisywać się totalną ignorancją warto trochę poczytać. Choćby o tym jak mordowano Polaków na Wołyniu - siekierami, nożami, widlami... Ukraińscy zwyrodnialcy "nadziewali" dzieci na sztachety płotów, z wnętrzności Polaków "dla zabawy" układano "mapy" Polski, nadziewano Polaków na pale i rozszarpywano końmi... Mordowano całe rodziny.
Tego się nie da porównać z niczym. Mnie się to nie mieści w głowie. Dlatego Volk jak czytam o "przetrzebieniu polskich osad" to się zastanawiam czy ty kurwa naprawdę jesteś taki durny, czy tylko wyskakujesz tutaj z jakąś marną prowokacją ?
Oczywiście Ukraińcy mają prawo nazywać na swojej ziemi, w swojej ojczyźnie lotnisko tak jak chcą. Tyle, że w takim układzie trudno nie potępiać durnych ukraińskich wladz skoro na patrona lotniska wybrali sobie ludobójcę.
ps. Warto pamiętać, że OUN i UPA odpowiada też za śmierć około 10 tys. Ukraińców - za to, że pomagali Polakom... Zaiste "zacny patron"...
LordPilot - Myślę że główny problem Ukraińców to fakt że nie bardzo jest spośród kogo bohaterów narodowych wybierać..
Zresztą temat jest dłuższy. moment, kupię piwo, możemy pogadać dalej.
[9] Kutwa już bym wolał żeby to lotnisko było imienia nie wiem...Bohdana Chmielnickiego niż Bandery. ALe o czym my tutaj rozmawiamy skoro ludzie tutaj próbują porównywać Bandere do Piłsudskiego(Józek to się w grobie teraz przewraca), nóż mi się w kieszeni otwiera...
No ale uśmiechajmy się do "naszych braci" Ukraińców, szczerzmy się do nich durnie. Tusku i Komorowski jeżdżą i ściskają się z Juszczenką, próbują wepchnąć ich na siłę do UE, tak stawali w obronie Ukrainy, że w końcu gazociąg zamiast przez Polskę to po dnie Bałtyku został poprowadzony a tu co? Jak oni nam się odwdzięczają? Proszę bardzo - Bandera bohaterem narodowym i żeby wbić Polakom szpile w dupe to jeszcze w mieście które zawsze należało do nich lotnisko nazwijmy jego imieniem, a co...No ku*wa...Przynajmniej ja to odbieram jako nieprzypadkową operacje, na szczęście jest kilku mądrych Ukraińców w tym sam mer Lwowa którzy się temu sprzeciwiają i chcą na patrona wziąć Halickiego...
miałem napisać podobny post jak lordpilot (wyręczył). Dodam ze w imię dobrych stosunków postawiliśmy znak = ( pamiętne uroczystości z udziałem Juszczenki i Kaczyńskiego). Ale nikt nie zagłębiał sie w temat . w świat poszła informacja my ich oni nas. Nawet tam pod pomnikiem nikt nie wyjaśnił czemu polski oddział skazał na śmierć ukraińskich mieszkańców.
>http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum10/wianuszek.jpg
Bohdana Chmielnickiego
Ta postać jest kolejnym dowodem na to, że Ukraińcom brakuje prawdziwych bohaterów narodowych. Myślę, że Chmielnicki mógłby się obrazić za nazwanie go jakimś Ukraińcem. Tym bardziej, że o narodzie ukraińskim możemy mówić dopiero od końca XIX w.
Nie wiem czy kozaków można nazwać Ukraińcami. Pamiętajmy, że oni walczyli przeciwko szlachcie, a nie przeciwko Rzeczpospolitej. Oni ten kraj kochali i płakali, gdy jego król umierał.
.buractwo ze strony Ukraińców
Żadna nowość.
rvc - obrazek który wkleiłeś nie ma tak naprawdę związku z rzezią wołyńską.
Natomiast co do stosunków polsko-ukraińskich.
Trzebaby prześledzić powstawianie ukraińskiej świadomości narodowej, wziąć pod uwagę sowieckie ludobójswo w postaci wielkiego głodu parę lat wcześniej. Grunt był podatny, ukraińscy chłopi chcieli sami o sobie stanowić, bez obcego "pana". A że metody mordowania mieli proste i niewykwintne? Bardziej to działa na ich obronę. Terror antypolski nie był zorganizowany na skalę państwową, bo państwowości nie było. Ot chaos, nieład i nienawiść.
A swoją drogą zauważyliście że mieszkańcy Ukrainy to jedyny naród wobec którego podstawowe określenie - Ukrainiec, ma konotacje negatywne? Mamy Niemców i Szwabów, Rosjan i Ruskich, ale tylko Ukraińców. Ciekawe, prawda?
Nie sądzę aby próba nadania lotnisku imienia Bandery miała podtekst antypolski. Tutaj bardziej chodzi o politykę wewnętrzną, i co najwyżej wykorzystanie antypolskich sentymentów.
obrazek który wkleiłeś nie ma tak naprawdę związku z rzezią wołyńską
> możesz wyjaśnić co fotografia przedstawia ?
A że metody mordowania mieli proste i niewykwintne?
> pięknie to określiłeś , a i dalej jest tez ciekawie"Bardziej to działa na ich obronę. Terror antypolski nie był zorganizowany na skalę państwową, bo państwowości nie było. Ot chaos, nieład i nienawiść. "
> ok Bandera nie był premierem,prezydentem itp, wiec jest usprawiedliwimy a całe zdarzenia to wybryk i chuliganka .
tylko ze atak na polskie osady był całkiem sprawnie zorganizowany jednoczesne na ok 100
patrz pan jaki zbieg okoliczności
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska.html
Ktoś wcześniej dał linka do strony "IV Rozbiór Polski" ale go usunął.
Cytat z niej:
135 metod zamęczania Polaków przez UON-UPA
Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha
Jeśli tak faktycznie było to w życiu nie określiłbym tych metod jako "proste i niewykwintne"
Planujecie się kłócić z Ukrainą? Przecież ten kraj nawet szans wejść do UE nie ma. Rządzą tam nacjonaliści jak w Rosji czy jak u nas w latach 2005-2007 i po cholerę chcecie z nimi dyskutować. Polacy mają problem z narodem, który istnieje od 20 lat jak np. Białoruś. Wcześniej Ukraina był to tylko region Rosji, który po jakimś czasie zauważył własną odrębność coś jak Austriacy i Niemcy. Spraw II wojny św nie wyjaśnicie bo za mało dowodów. Więc po cholerę robicie afery, tamta Polska przed i w IIwojnie światowej nie ma nic, absolutnie nic wspólnego z tym krajem[po za nazwą] czasy się zmieniły.
Pisząc że metody były proste miałem na myśli to że robili to jak chłopi potrafili - prostacko i okrutnie.
A kto jest gorszy - prosty chłop z cepem rozbijający głowy czy NKWDziści którzy w kilkunastu potrafili osobiście z naganata zlikwidować 20 tysięcy osób bo tak był z góry przykaz?
I w porównaniu z ludobójstwem stalinowskim UPA nie była zorganizowana, do tego nawiązywałem. W porównaniu z polską samoobroną faktycznie plan eksterminacji mieli.
RVC - prawdziwe źródło tego obrazka POSTARAM się znaleźć. Jest z tym problem bo wszyscy blogerzy ilustrują nim rzeź wołyńską i trudno znaleźć właściwe źródło.
ZNALAZŁEM. 30 sekund w google :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marianna_Doli%C5%84ska
Teraz rozumiesz na czym polega problem z polskimi "obrońcami kresów". Zdjęcie to zostało zdementowane jako ilustracja zbrodni na kresach, i można to sprawdzić w 30 sekund, ale MIMO TO jest nadal wykorzystywane jako ilustracja, podważając wiarygodność KAŻDEGO artykułu który ilustruje.
Ale żeby nie było - w żadnym wypadku nie usprawiedliwiam i nie umniejszam ukraińskich zbrodni na Polakach. Zwracam tylko uwagę że dzisiejsze wydarzenia nie mają bezpośredniego połączenia z tamtymi.
Pisząc że metody były proste miałem na myśli to że robili to jak chłopi potrafili - prostacko i okrutnie.
A to źle zrozumiałem, przepraszam.
A co do zdjęcia to tak to przecież wyglądało. Z linka który podałeś:
"Pomimo fałszywego przypisania zdjęcia, faktem są zbrodnie dokonywane przez OUN, UPA poprzez przywiązanie drutem kolczastym do drzewa i torturowanie, szereg takich przypadków zanotowano zwłaszcza na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej"
Mannan - nieważne. Nie można artykułów ilustrować niewłaściwym zdjeciem, bo to manipulacja, co więcej banalna do obnażenia, co kompromituje osobę piszącą na dany temat.
Innymi słowy, w ten sposób szkodzi się sprawie o która się walczy.
RVC - prawdziwe źródło tego obrazka POSTARAM się znaleźć. Jest z tym problem bo wszyscy blogerzy ilustrują nim rzeź wołyńską i trudno znaleźć właściwe źródło.
> obrazek który zamieściłem jest tylko wycinkiem z kadru . zdjęcie przedstawiało ale drzew i każde z nich było tak "ozdobione".
w opisie była nazwa miejscowości i data . podpis "aleja do wolności'
stąd moje zdziwienie . ie mam żadnej wątpliwości ze jest to słynny wianuszek . niestety utraciłem swoje archiwum i nie mam jak podać źródła.
>>> jeżeli znajdziesz jakieś źródła to poproszę.
co do samego Bandery jego działalność nie zaczynała sie na rzezi wołyńskiej( zresztą brak jest jakichkolwiek dowodów by miał cokolwiek z tym wspólnego) . facet ścisłe współpracował z hitlerowcami i to upa wymordowała cała profesurę Lwowską jak i likwidowała getta .
w temacie dwa linki
http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=bandera-uon-upa
http://kodczasu.pl/viewtopic.php?t=436 > post 3
edit. sparwe cyganki znałem )) fakt nie jest to fragment zdjęcia o którym pisałem . zmyliło mnie podobieństwo . poszukam oryginału z Wołynia
rvc - podałem źródło. To zdjęcie NIE było fragmentem większej całości, ale na wiki znajdziesz następujący opis
Stamtąd grupa ocalałych z rzezi Polaków miała dostarczyć je na konspiracyjną placówkę 14 Pułku AK na przedmieściach Lwowa. Stamtąd miało trafić do Władysława Załogowicza (Korman powołał się na jego relację), który wiele lat później przekazał je Stanisławowi Krzaklewskiemu, a ten Aleksandrowi Kormanowi. Aleksander Korman pisał w swej pracy, że ukraińscy nacjonaliści mieli robić wiele takich "wianuszków" z przybitych do drzew polskich dzieci, a aleje pokryte nimi mieli nazywać "drogą do samostijnej Ukrainy". W pracy Kormana zostało zamieszczone nazwisko dowódcy oddziału UPA, odpowiedzialnego za rzekome zabicie dzieci. Rok później Korman wydał album "Ludobójstwo UPA na ludności polskiej – dokumentacja fotograficzna", w którym zdjęcie dzieci Dolińskiej pojawiło się dwukrotnie z fałszywym opisem[2].
Ten opis zgadza się z tym o czym ty piszesz. Jak widzisz Kormanow celowo, lub w słusznej sprawie, lub pod wpływem opisów "świadków" wykorzystał to zdjecie przy opisie owej "drogi do wolnej Ukrainy". I teraz pytanie - czy taka aleja drzew faktycznie istniała? Skoro zdjęcie "źródłowe" jest fałszywe?
graf_0 > kiedyś zainteresowałem sie głębiej tematem Wołynia ,poświeciłem kilka nocy . niestety czas nie wpływa dobrze na pamięć . chociaż by sprawa cyganki . sprawę znałem a mimo to byłem przekonany o autentyczności zdjęcia . mam zagadkę czy naprawdę widziałem aleje czy tez moja wyobraźnia zrobiła zdjęcie czytając jeden z opisów zbrodni .
A swoją drogą zauważyliście że mieszkańcy Ukrainy to jedyny naród wobec którego podstawowe określenie - Ukrainiec, ma konotacje negatywne?
Nie zauwazylem, przeciez to okreslenie jak najbardziej neutralne?
Lordpilot- całkowita racja.
Ich posty wynikają z niewiedzy o tym co ukraińcy wyrabiali.
przez wiele lat Ukraincy byli gnebieni, wykorzystywani i uznawani za obywateli drugiej kategorii przez Polakow
ale to nie powód by nabijać małe dzieci na pale, czy obdzierać ze skóry....
dla mnie słowa Ukrainiec to obelga.
Ukraina nie może wejść do UE bo to kraj gloryfikujący morderców, sadystów itp. wybielający historię , chcący teraz zrzucić całą winę za rzezie na Polaków ( jak ten pan z wczorajszego programu na TVP Historia).
graf - pieprzysz po prostu, NKWdzisci mordowali w dość humanitarny sposób, no chyba że dla ciebie bardziej humanitarne niż śmierć od kuli jest przecięcie człowieka piłą ciesielską na pół przez ukraińca.
A najgorsze jest to że osoba - zakłamująca historię wraz z Ukraińcami lezy teraz na Wawelu.
Tak w ogóle to widze że dużo osób się wypowiada na ten teamat nie mając o nim pojęcia:
poczytajcie sobie, przestaniecie bronić ukraińców:
http://65-lat-temu.salon24.pl/
wspaniały blog, przeczytajcie wszystkie notki i artykuły, ja potem nie mogłem spać, i wypowiadajcie się dopiero po lekturze tego.
ale to nie powód by nabijać małe dzieci na pale, czy obdzierać ze skóry....
Aż byś się zdziwił jak niewiele ludziom potrzeba do czynienia zła. Wystarczy, że braknie hamulców a spirala przemocy rozkręca się bardzo szybko. Znasz eksperyment profesora Zimbardo? Tam też zaczęło się od karcenia więźniów z czasem te kary były coraz bardziej wymyślne. Tu działa ten sam mechanizm.
Czy to co wycierpieli się od nas Ukraińcy to powód na zabijanie kogokolwiek? W mojej opinii nie. Jednak ludzie zabijali za mniejsze rzeczy. Niestety.
[22] rvc ~~~>
"to upa wymordowała cała profesurę Lwowską (ciach)."
Znasz jakieś dowody, opracowania ww.? Pierwsze słyszę, a znam zupełnie inną wersję.
graf - pieprzysz po prostu, NKWdzisci mordowali w dość humanitarny sposób, no chyba że dla ciebie bardziej humanitarne niż śmierć od kuli jest przecięcie człowieka piłą ciesielską na pół przez ukraińca.
Uważam że mordowanemu jest wszystko jedno. A szybciej jestem w stanie zrozumieć prostą etniczną nienawiść niż zorganizowane mordowanie narodów na skalę państwową.
żal.pl
ludzie, co wy, nie wiecie do czego czlowiek jest zdolny?
poczytajcie sobie co inne *oświecone* społeczeństwa wyprawiały, czy to starożytny rzym, czy to średniowieczna europa zachodnia, czy tak poważne i kulturalne społeczeństwo jak niemcy czy japonia w latach 30tych.
i co, do takich okrutnych zbrodni, bestialstw i zwyrodnień sa w stanie dopuscic sie tylko zwyrodniałe jednostki? gdzie tam. w kazdym z nas drzemia takie demony, w jednym trzeba mniej w innym wiecej zeby je uwolnic i dac upust ich szaleństwom.
i co, teraz sluchamy jak to wszystkie narody sa zle, tylko polska nie? no narod wybrany w koncu, bez skazy. gdzie tam, przeciez to nie narod, ktory przepił i sprzedal swoj kraj, ktory dla łaski innych (francuzow) tlumil ruchy wyzwolencze innych narodow, ktory po odzyskaniu niepodleglosci zabil swojego pierwszego prezydenta, ktory wladza swoich przeciwnikow politycznych wiezila w obozie koncentracyjnym, ktory torturowal i mordowal tych co walczyli z okupantem, w ktorym w koncu general wypowiedzial wojne wlasnemu narodowi.
ale co tam, to pewnie żydy i pachołki z moskwy, toc u nas sami bohaterzy, co wybieraja kule w leb zamiast wiecznej hańby. na węgrzech jak bylo powstanie w 56 gdy wojsko otrzymalo rozkaz strzelania do swoich to zbuntowalo sie i dopiero radzieckie tanki pomogly zaprowadzic *porzadek*. a u nas? strzelali i palowali az milo - przynaleznosc do religii katolickiej czy solidarnosci wiekszosci wojska nie przeszkadzala dac upust swojej nienawisci do drugiego czlowieka.
a co nasi dzielni zolnierze na ukrainie wyprawiali? dla mnie to nie bylo szokiem, gdy czytalem gdzie wkladano rozgrzane pręty ukrainkom, ale wiekszosc tutaj by krzyknela, ze to zydowsko-komunistyczna propaganda co wklada kij w szprychy nieskazitelnie bialego kola naszej historii.
Kocham mój kraj, ale nie przeszkadza mi to dostrzegać jego wad. i rozumiem, ze czlowiek to czlowiek, niewazne czy to horda ze wschodu, co gwalci i morduje co jej sie pod bagnet nawinie, czy tlum wiesniakow z zachodu co ma radoche w widoku dekapitowanych heretykow czy znowu plemie murzynów z usmiechem wlokacych zwłoki noworodków po ulicy, bo ich rodzice byli innego wzrostu niz oni.
mozna sie oburzac, nalezy pamietac o zbrodniach innych, ale nalezy tez pamietac o zbrodniach swoich. dlatego smieszy mnie oburzanie i wyklinanie narodu, ktory dopuscil sie takich zbrodni na naszych przodkach.
jedziemy do gęstochowy, w kwestii ruskiego "humanitaryzmu", o ile zabijanie strzałem w głowę można uznać za humanitarne, to już wysyłanie milionów ludzi na Syberię by tam umierali z powodu chorób, zimna, głodu i katorżniczej pracy, humanitarnym już nie jest.
pablo397, nie można też zrównywać tych zbrodni w jedną skalę na zasadzie wszyscy mordowali, bo polaków wymordowano w sposób planowy w liczbie ok 120 tysięcy, a w polskich akcjach odwetowych tak samorzutnych czyli polskich mieszkańców wołynia jak i AK(mimo rozkazów nakazujących oszczędzania cywili) wymordowano ok 10-15 tysięcy. Nie chcę usprawiedliwiać mordowania ukraińców, ale jeśli to oni pierwsi zaczęli to musieli się liczyć, że polacy zapałają rządzą zemsty i odwetu za wyrządzone im krzywdy.
jiser
W czerwcu 1941 r. we Lwowie doszło do mordu profesury lwowskiej w której uczestniczyli Niemcy oraz wojacy Nachtigala pod wodzą Romana Szuchewycza i pod osobistą kontrolą Mykoły Łebeda (szefa OUN-SB) i błogosławieństwem Bandery. Wymordowali oni wówczas ok.3000 Polaków i Żydów
Pomiędzy 30 czerwca i 7 lipca 1941r. ludzie Bandery dokonali mordów ludności polskiej i żydowskiej (ok.4000 osób), rabowali sklepy we Lwowie, wznosili okrzyki na cześć Adolfa Hitlera.
Ukraińscy nacjonaliści wsławili się uczestnictwem przy likwidacji wszystkich gett żydowskich na Wołyniu i Małopolsce. 14 października 1942r. zlikwidowano ostanie getto na Wołyniu z okazji tej powołano tzw UPA, której zadaniem było wybić resztkę Żydów i zająć się Polakami. UPA nie była żadna armią a specjalizowała się w rzezi ludności polskiej a aby zostać członkiem UPA trzeba było przejść ,,chrzest z krwi” czyli kandydat musiał zamordować osobę – najlepiej Polaka lub Żyda.
graf_0 > tak właśnie strona Ukraińska tłumaczy brak przeprosin . tz. nie identyfikuje sie z UPA i mordami podczas wojny . jednak nie przeszkadza to w honorowaniu bandery ,ulice czy teraz lotnisko. Rzeż wołyńska nie miała charakteru spontaniczności , była dobrze zorganizowana zbrodnia na masowa skale . jezeli by była organizowana przez państwo należało by potępić państwo. jeżeli przez jakąś organizacje to należy potępić organizacje a nie stawiać pomniki przywódcy tej organizacji.
edit >a co nasi dzielni zolnierze na ukrainie wyprawiali? dla mnie to nie bylo szokiem, gdy czytalem gdzie wkladano rozgrzane pręty ukrainkom, ale wiekszosc tutaj by krzyknela, ze to zydowsko-komunistyczna propaganda co wklada kij w szprychy nieskazitelnie bialego kola naszej historii. <
gdzie żeś to wyczytał ? nasze akcje miały charakter samoobrony . natomiast "ekspedycje karne" kończyły sie sądami wojennymi ze wszystkimi ich konsekwencjami.
>>mozna sie oburzac, nalezy pamietac o zbrodniach innych, ale nalezy tez pamietac o zbrodniach swoich. dlatego smieszy mnie oburzanie i wyklinanie narodu, ktory dopuscil sie takich zbrodni na naszych przodkach.<<
nikt nie wyklina narodu jedynie wyrażamy oburzenie faktem honorowania zbrodniarzy .
Wpływowa ukraińska agencja informacyjna UNIAN, sympatyzująca OUN-UPA, informując o proteście deputowanego do parlamentu Jewhena Carkowa przeciwko przemianowaniu na Zachodniej Ukrainie we wsi Rajliw, rejonu Stryjskiego - ulicy Pokoju na ulicę Wojaków batalionu „Nachtigal”, z dystansem ustosunkowała się do tego protestu. Podając historię powstania banderowskiego batalionu „Nachtigal” w służbie hitlerowskich Niemców, agencja informacyjna UNIAN tłumaczy kolaborację tym, iż w taki sposób OUN Bandery kształciła własne siły zbrojne i przyszłych oficerów. Pokazując niby to niezależną od hitlerowskiego wywiadu Abwehry rolę batalionu „Nachtigal” i „Roland”, UNIAN stwierdza, iż 16 października 1941 roku ukraińskie dowództwo tych batalionów skierowało do kierownictwa III Rzeszy „Memorandum ukraińskiego Legionu”, w którym wymagano od Hitlera odnowienia aktu ogłoszenia niepodległości Ukrainy, a także natychmiasowe zwolnienie z więzienia niemieckiego kierownictwa OUN. Czyżby Bandera i Szuchewycz byli na równi z Hitlerem, iż mogli od niego cokolwiek wymagać?
UNIAN, podając wybiórczo fakty historyczne, pozytywnie traktuje kolaborację OUN-Bandery i OUN-Melnyka z władzami hitlerowskimi.
Trudno sobie wyobrazić niezależną od Hitlera rolę dowódcy „Nachtigal” hauptmanna Romana Szuchewycza, który potem dzielnie się przyczynił do ludobójstwa narodu polskiego na Wołyniu, Podolu i Galicji Wschodniej II RP.
Ale manipulacje historyczne, dotyczące OUN-UPA, to zwykłe teraz zjawisko na Ukrainie, gdzie stale rosną szacunki zwolenników Bandery i Szuchewycza. Jaskrawym przykładem tego jest przemianowanie ulicy Pokoju na ulicę Wojaków batalionu „Nachtigal”.
Eugeniusz Tuzow-Lubański, Kijów
rvc --> gdzie żeś to wyczytał ? nasze akcje miały charakter samoobrony . natomiast "ekspedycje karne" kończyły sie sądami wojennymi ze wszystkimi ich konsekwencjami.
http://ksiegarnia.karta.org.pl/product.php?action=show&id=744&page=1
nikt nie wyklina narodu jedynie wyrażamy oburzenie faktem honorowania zbrodniarzy .
[7], [10]
edit: masz tu fragmenty -
http://forum.karta.org.pl/?page_id=373
o takie cos mi sie rozchodzi - nie ma dobrych i zlych. my dobrzy, bo tamci zaczeli, to im odplacimy takim samym. a oni twierdza, ze to jednak mysmy zaczeli, bo pany szlachta gwalcili ukrainskie wiesniaczki wiek temu. i tak w kolo macieja. to co, mamy sie licytowac na liczby? oni naszych ubili 120 tysiecy, mysmy ich 20 tysiecy - oni bardziej winni, nasi nawet 1/5 tego nie wyrzneli co oni. i co dalej, to ma nas usprawiedliwiac? abstrachujac od tego, na ile mielismy skromniejsze sily (bo ak bylo zajete czym innym niz odwetami na ukrainie) a tamci mieli poblazliwosc okupanta niemieckiego, gdyby sily byly wyrownane to by moze wyniki byly zblizone.
mi jest szkoda kazdej jednej ofiary czy z jednej czy z drugiej strony i nie moge przebolec to co czytam na naszych forach o ukrainskich podludziach, bo ichni wiesniacy dopuszczali sie takich bestialstwo. chodzi mi o to, ze to nie ma roznicy czy po tej czy po tamtej stronie granicy, tacy sami ludzie mieszkaja do takich samych czynow zdolni.
to, ze jacys politycy chca zbic kapital na wywolywaniu kontrowersji czy jak tu inni zwrocili uwage - narod szuka swojej wlasnej tozsamosci, uznaje za wewnetrzna sprawe ukrainy. na cholere nam te nasze polskie pieniactwo i potrzasywanie szabelkami...
[7], [10]
w sumie nie dziwi , jeżeli naród stawia pomniki zbrodniarzom
"egzekutor" > no tak widzisz podając opis zbrodni oraz źródło sugerujesz ze ofiary ukraińskie były w ten sposób mordowane . Prawda jest taka ze cześć ofiar zginęła z rąk UPA , wyroków sadów AK, samoobrony polskich osad. czy tez zemsty sponiewieranych . zdarzały sie również zbrodnie jakiej opis raczyłeś zapodać . Tyle ze był to epizody z jakie znamy i dziś ( polecam kroniki kryminalne).
Nie wiem czy byłbym inny i miał litość mając doświadczenia Wołyńskie.
> Nie wiem czy byłbym inny i miał litość mając doświadczenia Wołyńskie.
Właśnie. I tu jest problem. Nienawiść rodzi się z okrutnych czynów, ale potem wystarczy chęć i wola aby ją podtrzymać. Jestem zdania że rozpamiętywanie nic nie zbuduje, tym bardziej że już nie ma kogo nienawidzić, bo prawie wszyscy nie żyją. Należałoby jasno określić, na poziomie państwowym co jest dopuszczalne a co nie w działaniach sąsiadów - jasny komunikat, tak aby oni też nie mieli problemów z odczytaniem, a całą resztę martyrologii zostawić historykom i blogowym histerykom. Niczemu to nie służy.
Ukraina i Litwa to państwa na współpracy z którymi powinno nam szczególnie zależeć bo względem nich możemy być partnerami lub nawet liderami. Ale nie, kuźwa, Orlęta Lwowscy i polskie nazwy ulic są najważniejsze.
Jestem zdania że rozpamiętywanie nic nie zbuduje, tym bardziej że już nie ma kogo nienawidzić,
>> bez rozliczenia z historią (tą najnowsza) nie zbudujemy partnerstwa. No chyba ze kolejne lotniska czy pomniki
pablo397, "nie ma dobrych i złych", nikt tu nie używa takich określeń, stwierdza się jedynie, że akcje odwetowe wynikały z rzezi polaków, tak jak bombardowanie niemiec wynikało z bombardowania Londynu. każda akcja ma swoją reakcję, nie można dziwić się ludziom których bliskich spalono, gwałcono i ćwiartowano toporami, że odpłacali się pięknym za nadobne, czy to ich usprawiedliwia? oczywiscie , że nie, ale ich reakcje jest absolutnie zrozumiała. Istotne jest by interpretować fakty od przyczyn do skutków, nie było by milionów niemieckich ofiar gdyby nie rozpoczęli wojny, nie było by akcji odwetowych polaków gdyby nie rzeż na Wołyniu. tak wiec odpowiedzialność za to ponoszą ci którzy pierwsi zasiali wiatr, musieli zdawać sobie sprawę, że ich krwawa akcja spotka się z równie krwawą reakcją.
należy dodać ze wszystkie akcje BCH czy AK nie miały charakteru zemsty a ukarania winnych . Istniały rozkazy zakazujące samosądów na ludności cywilnej.
Ze względu na mała liczebność polskich oddziałów w tym rejonie . ocaleni Polacy wstępowali do partyzantki sowieckiej by pod ich patronatem dokonywać zemsty.
przypomina mi sie fotografia trumny a w niej kobieta z dzieckiem i drugiej z przeciętą piłą kobietą .
czy bydlaki dokonujący takich zbrodni zasługują na miano człowieka ? czy ich herszt i guru ma prawo w cywilizowanym kraju mieć lotnisko swojego imienia . To jest szczanie na groby.
podobna sytuacja >>
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IH/rzez_ormian1915.html?akt_row=5&licznik=0
z ta małą różnica ze sprawcy zostali ukarani przez samych Ormian
czy bydlaki dokonujący takich zbrodni zasługują na miano człowieka ?
nie zasługują....
ale niestety znajdują się ludzie, w tym wątku, którzy bronią ich i bagatelizują sprawę tak jak polski rząd.
jeden z niewielu właściwych postów w tym wątku.
Manolito - całkowita racja, niektórym trudno zrozumieć że Polacy nie dokonywali napadów na ukraińców, tylko akcje odwetowe. Kto sieje wiatr ten zbiera burzę. I te odwety w porównaniu do tego co te bydlaki robiły, były bardzo humanitarne.
ciekawe jak ci broniący ukraińców z tego wątku sami by żyli, i nie pałali bezgraniczną chęcią zemsty, gdyby ktoś pod ich nieobecność wszedł do domu dzieci ponabijał na sztachety, a żonę przeciął piłą ciesielską na pół.
Jedziemy - czyli co, Grom mamy do Lwowa wysłać? Bo jak rozumiem odwet ciągle się nam należy...
graf_0 > brawo za czujność i poczucie humoru .
działania odwetowe to nie zemsta
przede wszystkim chodziło o pokazanie Ukraińcom ze ich działania nie pozostaną bezkarne i spowodowanie zaprzestania rzezi.Niestety UPA prowadziła politykę zastraszania i mordowała nie tylko tych co pomagali Polakom a nawet tych biernych.
wątek dotyczy gloryfikacji nacjonalistów ukraińskich którzy maja na sumieniu niespotykane zbrodnie. Ty natomiast starasz sie wytłumaczyć to próbami naszej samoobrony i rozpaczy.
Ja znam jeden przypadek gdy polski oddział mordował Ukraińców . Dowódca tego oddziału ocalał z pogromu,jego żonę i córeczkę bestialsko zgwałcili i zamordowali na jego oczach. daruje opis zbrodni dość ze facet sfiksował a jego jedynym celem była zemsta ( taki anioł śmierci). skończył jak można sie domyśleć śmiercią samobójcza.
wyobraź sobie ze ktoś wpadł by na pomysł uhonorować go jakimś obiektem <stadion czy lotnisko.
reakcji strony ukraińskiej nie jest trudna do przewidzenia gorzej ze zrozumieniem. wszak zgodnie z ich i twoją logiką nie mordował Ukraińców ( państwo Ukraińskie nie istniało).Więc co LK robił w Bieszczadach w raz z Juszczenką ? a raczej co tam robił Juszczenko ? co go to gówno obchodzi?( z kiepskiego)
nie musimy sie biczować i tłumaczyć za to ze nas zgwałcono i próbowaliśmy sie bronić . Obozy koncentracyjne,Majdanek ,Katyń ,wyłoń . to nie my mordowaliśmy a nas mordowali>Białorusini,Czesi,Łotysze,Litwini,Ukraińcy,Rosjanie ,Niemcy,Austriacy.
czy słyszałeś by ktoś z Izraela przeprosił nas za bramy triumfalne , Grodno czy Braci Bielskich ? my nawet nie mogliśmy osądzić zbrodniarzy komunistycznych gdyż siedzieli sobie Jerozolimie , ba nawet jesteśmy tak mili i przesyłamy im na konto emeryturę.
Jeżeli Białoruś wpadnie na pomysł nazwać most graniczny imieniem Kilińskiego też będziesz tłumaczył takie pomysły?
przez takich idiotów w sejmie i narodzie nadal lejemy na mogiły naszych bohaterów.
graf - nie mamy, przestać za przeproszeniem lizać dupsko Ukraińcom, szczególnie prezydent i rząd.
rvc - Ja doskonale rozumiem motywacje do odwetu lokalnego. I mogę to potępiać jedynie na poziomie uniwersalnym - jako zbrodnię i żałować każdej śmierci. Zresztą przecież te polskie akcje samoobrony/odwety nie były skierowane wyłącznie w oddziały UPA, równie często obrywały po prostu sąsiednie wioski.
Ale mniejsza z tym. Co innego historia, co innego czasy współczesne.
Problemem Polski jest BRAK jasnej polityki historycznej. Nie ustaliliśmy na co sąsiadom możemy pozwolić na co nie, jaka reakcja jest właściwa, a jaka nie. Wiadomo że ciągłe przeżywanie dawnych mordów jest bezcelowe, bo wówczas Rosjanie i Niemcy musieliby zostać naszymi wrogami przez najbliższe 500 lat.
Z jednej strony przełykamy różne gorzkie gule, a z drugiej dajemy się sprowokować i reagujemy histerycznie gdy nie trzeba.
Jedziemy - podaj proszę, KONSTRUKTYWNE, rozwiązanie...
odwety nie były skierowane wyłącznie w oddziały UPA, równie często obrywały po prostu sąsiednie wioski.
>> dlatego ze sąsiedzi brali czyny udział w rzezi. bardzo często koledzy z taj samej wsi. w ogniem i mieczem była taka sytuacja gdy spalono dwór a dobra znaleziono u chłopów.
Ale mniejsza z tym. Co innego historia, co innego czasy współczesne.
>>fajnie tylko zdaje sie ze ty tego nie rozumiesz i starasz sie rozmowę sprowadzić do absurdów (grom te sprawy)
Problemem Polski jest BRAK jasnej polityki historycznej.
> oto właśnie chodzi . zdaje sie na stronie IV rozbiór są wyszczególnione działania naszych polityków . działania które wbrew pozorom niszczą jakiekolwiek próby pojednania.
przeprosiliśmy na Zaolzie co zdziwiło nawet Czechów ale już nie zapytaliśmy co stało sie z polskimi jeńcami czy ludnością narodowości polskie. skutek > w świat poszło info . Polacy mordowali
Kaczyński z Juszczenką składa kwiaty pod pomnikiem ofiar 20 polaków , 120 Ukraińców ( z pamięci) w świat poszło info dzikusy sie zarzynali z tym ze Polacy bardziej
to jest zafałszowanie historii której skutkiem sa słynne polskie obozy czy filmy o bohaterskich bandytach (Bielskich)
nasi sąsiedzi stawiają pomniki morderca polaków a my ich wspieramy w polityce międzynarodowej .
nasi sąsiedzi stawiają pomniki morderca polaków a my ich wspieramy w polityce międzynarodowej .
To mnie boli najbardziej właśnie. Dlaczego Polska zawsze musi się wpieprzać w sprawy naszych sąsiadów(i nie tylko sąsiadów) nawet gdy tak potężne państwa jak Niemcy czy Wlk. Brytania nie zajmują bezpiecznie stanowiska. Przykład? Wpieprzanie się w sprawy Gruzji, dokładnie chodzi o Abhazje gdy wojska ruskich wkroczyły. Wszyscy oficjalnie potępili ale wypieli dupe a my? Kaczyński osobiście pojechał. Nie muszę wspominać, że na placach w większych miastach w Gruzji nadal stoją pomniki Stalina który też tam jest za bohatera uznawany do dzisiaj.
Kolejny przykład, wspieranie Ukrainy podczas konfliktu naftowego z Rosją. Efekt? Gazociąg północny zamiast przez Polskę - po dnie Bałtyku. Wspominałem już o usilnych próbach wepchnięcia Ukrainy do UE. A Ukraińcy co? Bandera bohaterem.
Powinniśmy się zająć naszymi stosunkami międzynarodowymi i sytuacją u nas bo jest czym się zajmowac a nie wpieprzać się w cudze sprawy. Z resztą w naszej dlugiej historii my zawsze się wpieprzaliśmy tam gdzie nie trzeba i zawsze na tym traciliśmy...
Connor_ > pomniki stoją nadal a nie sa stawiane . Gruzja ma z tym poważny problem ,myślę ze rozumiesz o co mi chodzi.
Gruzja jest jednym z nielicznych krajów które możemy nazwać przyjacielem. (pamiętasz czterech pancernych?)
a tak poważnie to nie tylko LK poleciał do Gruzji . można sie sprzeczać słusznie czy nie ale nie można zapominać ze kraje zaangażowane znają Rosję lepiej niż Francuzi i Anglicy. Zwyczajnie zadziałał strach > a co jesli następni będziemy my a Rosja tylko testuje determinacje zachodu.
Dokładniej chodzi mi o to ze nie możemy wpieprzać sie w WEWNĘTRZNE sprawy jeżeli nas nie dotyczą bezpośrednio.
rvc--> Z Gruzją to skończyło się tak, że dostrzeżono w Gruzji prezydenta Kaczyńskiego, natomiast na dyplomatę w mediach wyszedł Sarkozy, który wg mediów zażegnał konflikt.
to juz inna para kaloszy
ówczesna opozycja zamiast zjednoczyć siły i popierać działania Głowy państwa. robiła wszystko by umniejszyć role LK . chociażby nikczemne słowa BK czy wykpiwanie w mediach
że tak zapytam kolega Runnersan jest z polskiej redakcji czy Niemieckiej?
"mego dziada piłą rżnęli...
Myśmy wszystko zapomnieli"
Przerażające jest to co niektórzy wypisują w tym wątku.
Nie wiem czemu mają słuzyc rozdrapywania ran. Są OBOPÓLNE rachunki krzywd. przebijali naszych kolczastym drutem, podpalalismy ich w zamknietych chałupach, mordowali całe wioski nie pozostawaliśmy dłużni, płaczemy nad utraconym Lwowem a oni uważają, ze Przemyśl powinien byc w granicach Ukrainy.
Bandera był bojownikiem o niepodległośc Ukrainy a na drodze do niepodległości wielokrotnie stawała Polska, równiez i po II wojnie.
Pora rany zabliźniać a nie nurzać się w dawno przelanej krwi.
Nie wiem czemu mają słuzyc rozdrapywania ran. Są OBOPÓLNE rachunki krzywd.
Tylko, że nie można zapominać o proporcjach. Idąc takim tokiem rozumowania wszyscy są winni za II WŚ, bo wszyscy zabijali.
Oprócz zachowania proporcji należy także pamiętać o motywach danych działań, przyczynach, tle wydarzeń.
Bandera to zwykły zbrodniarz, a nie żaden bojownik o niepodległość Ukrainy. Stojąc na czele bandy chłopów jako jeden z nielicznych czuł się Ukraińcem i tylko przez to stał się narodowym bohaterem.
rvc---> Nie wiem za bardzo do czego zmierzasz tym pytaniem o redakcje...
Sam możesz sobie spojrzeć na opis konfliktu gruzińskiego choćby na zwykłej anglojęzycznej wiki, gdzie Polska pojawia się tylko w kontekście krytyki działań rosyjskich wśród kilku innych państw. Natomiast całkiem pokaźny fragment dotyczy Sarkozyego i jego "planu pokojowego".
W wiki ten artykuł ma oczywiście oznaczenie, że jego neutralność jest poddawana pod wątpliwość i trwa dyskusja, jednakże nawet w tej dyskusji nikt nie kwapi się by pisać o Polsce.
Oczywiście można kręcić nosem na wiki, ale młode pokolenie,nie będzie siedziało w bibliotece szukając starych artykułów w gazecie, albo książek. Jeśli ktoś będzie chciał ogólnie wiedzieć coś na temat wpisze w google i dostanie artykuł i tam demonstracja z naszej strony nawet nie będzie ujęta, a w świat pójdzie wniosek z badań specjalnej komisji UE, która stwierdziła, że Gruzini ostrzelali tego dnia Osetię Południową i sprowokowali interwencję Rosji.
Proporcje proporcjami. Trzeba by mieć rzetelna wiedzę o obu stronach, ale co niby da nam ustalenie, ze jedna strona zabiła ze sto tysiecy wiecej niz druga i w jakiej perspektywie czasu to mierzyc ?
Stalismy im na drodze do niepodległości przed rozbiorami i po pierwszej wojnie swiatowej kiedy ich najechaliśmy. Rżneliśmy ich w okresie międzywojennym a i oni nas, po II wojnie także zapłonęło pogranicze i dochodziło do obustronnych potworności.
Bandera to zwykły zbrodniarz, a nie żaden bojownik o niepodległość Ukrainy. Stojąc na czele bandy chłopów jako jeden z nielicznych czuł się Ukraińcem i tylko przez to stał się narodowym bohaterem.
No to w końcu stał się bohaterem dla Ukrainy czy nie ? Kmicic takze był zwykłym bandziorem a został bohaterem, a, to postac książkowa, no to "Ogień" my mu pomniki a Słowacy i Czesi pewnie zgrzytają zębami.
Stalismy im na drodze do niepodległości przed rozbiorami
Nie. Przed rozbiorami nie było czegoś takiego jak naród ukraiński.
i po pierwszej wojnie swiatowej kiedy ich najechaliśmy.
przypomnę, że to Ukraińcy rozpoczęli konflikt atakując Lwów.
Co do proporcji to prosta sprawa. Jest różnica między ofiarami hitlerowskiej okupacji, a ofiarami wysiedleń ludności niemieckiej po wojnie (to w kwestii prób zrównania zbrodni hitlerowskich z polskimi wysiedleniami). Tak samo jest różnica między żołnierzami poległymi w walce, a cywilami eksterminowanymi przez bandę dzikich chłopów.
No to w końcu stał się bohaterem dla Ukrainy czy nie ?
Oficjalnie taki tytuł został mu nadany. Czy zasłużenie? Dla nas Polaków odpowiedź jest jasna. Czy także dla Ukraińców, którzy cierpią na deficyt narodowych bohaterów? Nie wiem.
Nie wiem za bardzo do czego zmierzasz tym pytaniem o redakcje...
> żarcik
. wiem o tym i ubolewam . zazdroszczę innym narodom ze na potrafią sie reklamować.
co do akcji LK w Gruzji to mam kilku przyjaciół w Turcji a raczej Turków i tu i tam .Na nich wizyta zrobiła ogromne wrażenie i doceniali . ( co ja sie piwska za free nachlałem) Co prawda dziwni sa książki czytają z uzbrojonymi dziećmi na okładce, mają dużo kolegów w Czeczeni ( niekoniecznie z misja pokojową) wszystko u nich najlepsze, najtańsze a jak coś wypomnisz to mówią: nie Turek to Kurd .
Mr.Kalgan >. hohoho Okień czyż Słowacy nie byli naszym wrogiem ,czy nie najechali nas wspólnie z Niemcami?
możesz napisać jakich to zbrodni dopuścił sie Ogień na Słowakach i Czechach ?
w necie kiedyś trafiłem wyszczególnienie wszystkich akcji Ognia ( data, godzina itp) jakos ciężko doszukać sie zbrodni. No chyba ze likwidacje szpicli do nich zaliczyć
Akurat historia kontaktów Polsko-Ukraińskich lat XX-lecia międzywojennego, II Wojny Światowej, i początków okresu komunizmu jest usiana okropieństwami z obu stron.
Uni mieli UPA, Banderowców. My mieliśmy obóz w Berezie, własne rzezie (Chociażby Pawłokomy, gdzie Armia Krajowa mordowała ukraińskie dzieci i kobiety). Nie było tak, że Polacy tylko karali, a Ukraińcy byli bezlitosnymi potworami. Oba narody w podobny sposób traktowały się jak bydło, trzeba to rozumieć i niestety z tym żyć.
Obóz w Berezie to i dzis by sie przydał a juz na pewno kilu idiotom by nie zaszkodził. tak przy okazji wczoraj odwiedziłem grób Kostka . resztą zupełnie przypadkiem
Chociażby Pawłokomy, gdzie Armia Krajowa mordowała ukraińskie dzieci i kobiety
> istnieje kilka opisów tych wydarzeń . Polacy próbowali dowiedzieć sie o losie porwanych , Odwet itp. ale nawet strona Ukraińska nie twierdzi że AK mordowała kobiety i dzieci. przekazali pod opiekę UPA i to one powiadomiły NKWD
Waszym problemem jak i Ukraińców, Rosjan, Żydów, Brytoli,USA, Niemców i Muzułmanów jest skrajna hipokryzja. Podam przykład w Rosji Piłsudski jest uważany za dyktatora oskarża się go o wymordowanie 20tys wieśniaków i cywili["wojsko"RR], których CzK wcieliło do wojska w 1920 jak a to zareagujecie? Z Ukraińcami jest identycznie, nie zaprzeczycie, że nazista Bandera wiele zrobił dla Ukrainy. Dać jeszcze przykłady nacjonalistycznych hipokryzji? Może np. historia tych lat? Wchodzi Palestyńczyk do autobusu w Jerozolimie zostawia bombę, widzi to żołnierz i strzela mu w łeb, jednak wybuch następuje. Więc dla Arabów zbrodniarzem jest wojskowy rządu Izraela, a dla Izraelczyków bohaterem jest żołnierz KONFLIKT NIE DO ROZWIĄZANIA! TAK JAK TA SPRAWA
Mr.Kalgan,
ad [56]masz całkowitą rację, weźmy takich niemców, po co rozdrapywać rany najlepiej zapomnieć o 2wś, zaorać byłe obozy zagłady, co nam da ustalenie, że jedna strona zabiła kilkadziesiąt milonów więcej niż druga? hitler był przecież bojownikiem, który chciał jedynie naprawić krzywdę wersalskiego pokoju, a polska i połowa europy stałą mu na drodze, cóż nam da świadomość, że to niemcy rozpoczęli 2wś i erę przemysłowego ludobójstwa, przecież my też ich do nich strzelaliśmy, bombardowaliśmy, mordowaliśmy, wypędzaliśmy.
Podam przykład w Rosji Piłsudski jest uważany za dyktatora oskarża się go o wymordowanie 20tys a w 1920 jak a to zareagujecie?
> jak zestruguje ? powiem głupota i kłamstwo
>głupota >>wieśniaków i cywili["wojsko"RR], których CzK wcieliło do wojsk<<
nie ma cywili i wieśniaków w armii są żołnierze a w tym wypadku zdziczała hołota będzie lepszym określaniem bo cięzko nazwać żołnierzem bydlaka gwałcącego zwłoki Babci
>kłamstwo stworzone na potrzeby zrównoważenia Katynia, sprawa została wyjaśniona bardzo dokładnie przez wspólna "komisje" historyków . Niestety mimo to ruska państwowa oficyna wydała książkę pseudo historyka która jakiś idiota właśnie zacytował na forum.
Manolito
No to jazda z szabelką na Niemców, Ukraińców i kogo sobie tam jeszcze za wroga uważasz.
"Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" - ale to pewnie jacyś idioci głosili
"Przebaczamy i prosimy o przebaczenie"> i o to chodzi .tylko jak mamy wybaczać, komu? qwa bohaterom? Takie przypudrowanie rany bez wyleczenia doprowadzi do gangreny.
tu w tym wypadku nie ma mowy o przebaczeniu.Takie p... jest wynikiem tego ze mlode pokolenie nie zna wogole faktow o zbrodniach UPA.
A w wielu gazetach sie pisze ,przebaczamy i oczekujemy przebaczenia to troche tak jakby ktos przyszedl do Waszego domu ,wypatroszyl zonie z bebechow nienarodzona coreczke rozwalil jej glowke o sciane ,nastepnie zostawil zone zeby skonala i dodatkowo zgwalcil druga maloletnia corke nastepenie wyprul jej z brzucha jelito , przybil je do framugi oblal jej nogi benzyna i podpalil.
Niestety w czasie podpalania poparzyl sobie rece i na sali sadowej wolal ja tez ponioslem szkody.Ja wam wybaczylem ,teraz zadam wybaczenia.
Mniej wiecej tak to wyglada.
Co do samej zbrodni to oprocz ofc tego co napisalem ulubione bylo palenie żywcem kobiet i dzieci spedzanych z calej wsi np. do stodoly.Wczesniej ofc po zgwalceniu kogo sie dalo.Potem sie ofc rabowalo co sie dalo.
Po prostu nie mieli amunicji wiec wybierali proste srodki , jednak starali sie zeby polaczki umierali dlugo.
Przypominam ze wiekszosc ofiar to byly kobiety i dzieci , mezczyzn prawie w wioskach nie bylo.
I tak wymordowano kolo 100 tys polakow .
Mr.Kalgan, nie wiem o co ci chodzi, bo ja tam nigdzie nie napisałem o chęci rewanżu, i daj sobie pokój z tym szantażem moralnym w kwestii przebaczania, co to ma wspólnego z pielęgnowaniem pamięci o tamtych wydarzeniach?
Belert
tu w tym wypadku nie ma mowy o przebaczeniu
A jaka jest alternatywa ?
MANOLITO
Ja takze nie mam nic przeciw pielęgnowaniu pamięci o tamtych wydarzeniach, wybudujmy pomnik ofiar banderowców. Ale pamięć nie może byc selektywna i nie zamierzam oburzać sie, ze Ukraina uważa Banderę za narodowego bohatera, choć gdybym zył w tamtym okresie to pewnie walczyłbym przeciwko UPA.
Ale pamięć nie może byc selektywna
A nie uważasz, że to nasi sąsiedzi (mam tu na myśli głównie Niemcy, Rosję i Ukrainę, bo to one ostro realizują swoją politykę historyczną) selektywnie podchodzą do pamięci?
Mr.Kalgan, a ktoś w tym wątku jest selektywny? przecież wspomina się o polskich akcjach odwetowych i należy oburzać się gdy ukraina chce stawiać pomniki banderze, bo był terrorystą którego organizacja zamordowała miedzy innymi http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Hołówko i ponosi częściową odpowiedzialność za to co wyprawiała OUN w czasach rzezi wołyńskiej, i teraz nastąpi nieśmiertelny argument, nie oburzał byś się gdyby niemcy zaczęli stawiać pomniki Himmlerowi, bormanowi, Heydrichowi?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Szuchewycz
>30 stycznia 2009 roku, komitet wykonawczy Rady Miejskiej Lwowa zatwierdził decyzję o wzniesieniu pomnika generała Romana Szuchewycza (rzeźnika Wołynia). Miejsce pomnika i jego projekt zostanie wybrany w ramach otwartego konkursu, a budową będzie opiekować się Wydział Budownictwa Komunalnego Lwowskiej Obwodowej Administracji Państwowej. O czym oświadczył dyrektor Wydziału ds. Architektury Rady Miejskiej Lwowa Jurij Kryworuczko.<
a my>>>>http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=lista-intelektualistow
>30 stycznia 2009 roku, komitet wykonawczy Rady Miejskiej Lwowa zatwierdził decyzję o wzniesieniu pomnika generała Romana Szuchewycza (rzeźnika Wołynia). Miejsce pomnika i jego projekt zostanie wybrany w ramach otwartego konkursu, a budową będzie opiekować się Wydział Budownictwa Komunalnego Lwowskiej Obwodowej Administracji Państwowej. O czym oświadczył dyrektor Wydziału ds. Architektury Rady Miejskiej Lwowa Jurij Kryworuczko.<
Ukraina to zacofany kraj, który zasługuje tylko na rozbiór, a Polska włazi im bez wazeliny, bo prezydencik i rząd chce dobrego Euro.
Co tam rząd na forum mamy obrońców nacjonalistów ciekawe czy naszych tez by tak bronili ?
eidt > cześć Mazio niestety pomnik ofiar oprotestowali nasi "intelektualiści" A wyborcza ? no cóż na stałym poziomie. może dlatego że rodzina ( rodzice) redaktora naczelnego działała na rzecz oderwania Ukrainy od polski i stworzenia kolejnej bolszewickiej republiki.
Nic nie jest białe i czarne, ale pewne zbrodnie należy pamiętać. Można wybaczyć, ale nie wolno zapomnieć. Po to by się nie powtorzyły.
Też jestem przeciwny zakłamywaniu historii nawet jeśli za tym czynem stoi wzniosła idea rozwoju. Niemniej jednak trzeba pamiętać o horacjańskim złotym środku i nie popadać w skrajności. A ty, moim zdaniem, jako prawicowy oszołom, popadłeś. Nabierz trochę dystansu jaki daje inteligencja i przedstawiaj poglądy z mniejszą swadą, pamiętaj, że nieomylny jest tylko czas.
Auream quisquis mediocritatem
diligit, tutus caret obsoleti
sordibus tecti, caret inuidenda
sobrius aula.
ps. piszę do ciebie bo cię lubię stary, jest tu paru prawicowych młotkow co imponują mi wiedzą i inteligencją, tylko wykorzystują ją zbytnio do babrania w przeszłości. Serdeczności.
w pozycji prawicowego oszołoma jestem zmuszony stać. gdy czytam takie kwiatki:
>>Ich państwo, ich miasto, ich bohaterowie mają do tego prawo. Tak jak my mamy prawo nazywać sobie Lotnisko w Krakowie imieniem JPII.
>>>ja tam Ukraincom sie nie dziwie, ze jako patrona wybieraja czlowieka, ktory swego czasu przetrzebil nieco polskie osady
>>>>zgadzam sie z Volkiem, owczesni Polacy robili rowniez ogromna krzywde mniejszosciom
i moje ulubione ))) >>>wymordowanie 20tys wieśniaków i cywili["wojsko"RR], których CzK wcieliło do wojska w 1920
Dziś córka mi tłumaczyła ze to nasza wina gdyż nie zareagowaliśmy stanowczo w latach 20 itd.
qwa przecież teraz mamy podobną sytuacje z RAŚ na śląsku . czu ktoś zagwarantuje ze w sprzyjających okolicznościach nie powstanie UON RAŚ ? I co za 50 lat nasze wnuki bedą tłumaczyły zbrodnie uciskaniem Ślązaków?( juz 2001 roku UOP dostrzegł zagrożenie RAŚ dzis wykpiliśmy JK)
Jeżeli potępienie Ludobójstwa jest oszołomstwem to sorry ale cały ten trybunał Haski to jakiś oszołomy.
http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/historia_polski.html
Sytuację na Wołyniu znakomicie opisuje >> http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/boldury.html
trzeba pamiętać o horacjańskim złotym środku i nie popadać w skrajności.
TO niech najpierw ukraina pamięta, potem my zaczniemy.
cześć Mazio niestety pomnik ofiar oprotestowali nasi "intelektualiści" A wyborcza ? no cóż na stałym poziomie. może dlatego że rodzina ( rodzice) redaktora naczelnego działała na rzecz oderwania Ukrainy od polski i stworzenia kolejnej bolszewickiej republiki.
nie zapominaj tez o niechlubnej roli naszego świętego Lecha Kaczyńskiego i Bronka także, szczególnie Schetyny który zablokował głosowanie nad nazwaniem tego ludobójstwa ludobójstwem.
Wstyd żyć w takim kraju, który jest po stronie morderców.
A ci obrońcy morderców z tego wątku, to nie czytali nic o tej rzezi więdza tyle co przeciętny Polak czyli propagandę i złagodzone wersje.
Polecam naprawdę - blog Mohorta, tam najlepsze sa relacja ocalałych lub rodzin pomordowanych:
http://65-lat-temu.salon24.pl/
Ukraina pamięta bo już dawno nie działa UPA, ani OUN. Tak chyba od 61-go.
Nigdzie nie powiedziałem, że należy zapomnieć powiedziałem jedynie, że nie trzeba dawać czerwonych buziek i palcow skierowanych w stronę odbytu. Bo to pierwszy krok ku reakcji szybszej niż myślenie, a ta jest odowiedzialna za większość takich zbrodni. Ale nie oczekuję, że zrozumiesz.
rvc - ja to wszystko "wim i rozumie", ale chcę byś miał dystans. Nie wolno zapomnieć. W tym się zgadzamy.
Ukraina pamięta bo już dawno nie działa UPA, ani OUN. Tak chyba od 61-go.
> tz. co ? ża jak nie działa to pamiętają ?
dystans mam a reakcje sa sprowokowane . praktycznie codziennie mam na kawie Ukraińców. Można powiedzie że sie zaprzyjaźniliśmy ( pracują w okolicy) kiedyś próbowałem o tym rozmawiać i okazało sie że pojęcia nie maja o rzezi.
"nie zapominaj tez o niechlubnej roli naszego świętego Lecha Kaczyńskiego i Bronka także, szczególnie Schetyny który zablokował głosowanie nad nazwaniem tego ludobójstwa ludobójstwem."
nie zapominam pamietam jak sie oburzałeś na LK. moja ocenę masz wyżej , nie ukrywam ze bardziej mnie zadziwił a raczej rozczarował Olszewski.
Ukraińskie władze również rozumiem , on nie maja innej drogi jak chwalić UPA. My mamy Legiony,AK ,powstania ( mamy w czym przebierać) oni póki co maja Banderę i nikogo innego . Kiedyś za to zapłacą i może dorobią sie innego Bohatera .
Niestety nie mogę zrozumieć polskojęzycznych krzykaczy. wszystkie próby uzdrowienia sytuacji spotykają się z kpinami typu: na Kijów , szable w dłoń i na Moskwę.
wystarczą starania na arenie międzynarodowej uznania rzezi za LUDOBÓJSTWO wtedy weterani UPA nie kpili by na łamach Kanadyjskiej prasy z zamordowanych Laszek . Ukraina mająca Europejskie aspiracje nie odważyła by sie na pomniki itd. itd .
do wybaczenia niezbędne jest uznanie zbrodni za Ludobójstwo i potępienie.
no i bardzo ładnie . widziałeś moze stadion imienia Mengele ?
Lub wyobrażasz sobie mecz Polska-Ukraina na stadionie Bandery ?
Nie, ale to ja jestem zbulwersowany czy ty, bo już się gubię...
Jeśli odniosłeś wrażenie, że bronię idei nazwania lotniska imieniem Bandery we Lwowie to oddaj go z powrotem. Ja piszę jedynie o jednym - najpierw uświadommy brać mniejszą w rozumie o czym jest problem zanim zaczniemy jej wydawać kamienie.
łapie twoje intencje )))
dziwnym narodem jesteśmy bronimy nacjonalistów Ukraiński tłumacząc ich zbrodnie a w innym wątku atakujemy naszych oddających cześć patriotom .
jesteśmy dziwni, nie mam usprawiedliwienia, ale ja jestem uczciwy - chciałbym by było dobrze. Wiesz o tym.
wiem zawsze chciałeś stąd twoje pomysły w młodości by zostać najemnikiem )))
To nic ja po pijaku polazłem do Rumuńskiej ambasady i zgłosiłem chęć walki z ciaucześku .Miałem tez propozycje z RPA ale najlepszy pomysł to Czeczenia . więcej z Czeczenami nie zachlam szczęście ze sie z żoną pogodziłem .
a że wiem No cóż nie tylko twoje nasienie wala się po Szczęsliwickich krzakach
To jest skąpklikowane jak ortografia. Przyjedź do Szkocji - tu jest bardzo chłodno i czesze beret. Wtedy pogadamy - mister11 na wirtualnej polsce. Jakby co.
I proszę, uruchom empatię.
Szkocja nigdy tam chłopy w spódnicach łażą a majt nie noszą .A i ta ruda na myszach mi nie podchodzi. trafimy sie kiedyś jak przyjdzie Ochota. Moja empatia ogranicza się do współczucia ,Może kiedyś psycholodzy rozkminią czemu tylko .
teraz kończę aktywność i niech ci sie przyśni małżeństwo pięknego geja z przystojnym wszechpolakiem
nic nie ochujałem > była by szansa załatwienia spraw nie na ulicy 11 11 a w domu wszak nie od dziś wiadomo że łóżko pogodzi
dobranoc