Kupiłem złą myszkę.

Forum Komputery
Odpowiedz
19.12.2015 14:39
😍
1
odpowiedz
hinson
147
Generał

Kupiłem złą myszkę.

Kupiłem sobie z dwa tygodnie temu myszkę do gier za 70 zł A4 tech bloody V3 i nie jestem z niej zadowolony. Nie umiem się do niej przyzwyczaić. Pierwsze co mi przeszkadza to jest za duża. Mam raczej małą dłoń i trzymam połowę myszki.
Znalazłem w internecie informację i okazało się że ja trzymam myszkę chwytem który nazywa się ''claw grip'' a ta myszka jest raczej żeby trzymać ją chwytem ''palm grip'' czyli całą dłonią. Ja tak myszki nigdy nie trzymałem i nie będę trzymał.
Druga sprawa to sensor. Nie wiem jaki to jest, ale w mojej starej myszce za 19.90, jak podniosę na ułamek sekundy myszkę do góry, to sensor jeszcze reaguje, a w tej myszce za 70 złotych, wystarczy że milimetr podniesie się od podkładki i koniec. Wskaźnik myszy na ekranie ani drgnie.
Przecież podczas gry, zwłaszcza w FPS, zdarza się że można nieco unieść myszkę na ułamek sekundy i jak sensor nie reaguje, to może oznaczać śmierć i wczytanie wcześniejszego zapisu.
I jeszcze jeden mankament. Zauważyłem że jak lekko się ją dociśnie do podkładki to sensor wariuje. Zaczyna skakać po ekranie w zwolnionym tempie.
Kupiłem gówno i jedyne co mi zostaje to sprzedać ten szajs na allegro puki jeszcze nowy i kupić coś lepszego.
Nie spodziewałem się że stara myszka za 19.90 będzie lepsza od takiej, która ma być przeznaczona do gier i która jest znacznie droższa. A muszę mieć nową, bo stara jest już dość zniszczona.
Teraz wiem że myszek nie powinno się kupować w internecie a iść do sklepu, poprosić o kilka modeli i przetestować na miejscu, bo później się żałuje.
Jadę do Media Markt po nową myszkę i tym razem wezmę dziesięć do przetestowania i chodźby nawet jak 2 godziny mam tam siedzieć, to wyjdę z taką która mojej dłoni będzie pasować!!!

19.12.2015 14:41
😱
2
odpowiedz
BvFGefHJR
46
Generał

Claw grip - jak można tak trzymać mysz? Bolą mnie palce od samego patrzenia....

19.12.2015 14:41
3
odpowiedz
khnel666
12
Chorąży

Nawet nie wiesz jak urzekła mnie twoja smutna historia :)

19.12.2015 14:52
4
odpowiedz
yeeehaaaw
7
Konsul

To ją wypierdol i kup inną.

19.12.2015 14:56
5
odpowiedz
hinson
147
Generał
Image

BvFGefHJR -> Po prostu zawsze tak trzymałem i nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Nigdy się nie znałem na chwytach i dopiero od paru dni zacząłem nad tym myśleć, jak zobaczyłem ten obrazek, jak są dłonie ustawione podczas trzymania myszki i ja trzymam mysz właśnie chwytem ''claw grip''.

19.12.2015 14:56
😁
6
odpowiedz
BvFGefHJR
46
Generał

Na padzie też tak trzymasz?

19.12.2015 15:02
7
odpowiedz
Hakim
254
Senator

BvFGefHJR i czego się cieszysz jak głupi do sera. Ja też tak trzymam i sobie nawet nie zdawałem z tego sprawy do czasu przeczytania tego wątku.

19.12.2015 15:03
hopkins
😁
8
odpowiedz
hopkins
231
Zaczarowany

BvF jaja jak berety!

19.12.2015 15:04
😁
9
odpowiedz
BvFGefHJR
46
Generał

19.12.2015 15:09
cswthomas93pl
10
odpowiedz
cswthomas93pl
155
Legend

To też się czyta opinie i recenzje, a nie kupuje bubel i później żale że to i tamto.
Bloody ma kiepskie oceny, co się dziwić.

19.12.2015 15:16
malyb89
11
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

A ja mam takie niby fingertip, niby palm :D

19.12.2015 15:17
zloteuszy
12
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Przy claw grip nie rusza sie nadgarstkiem lecz calym ramieniem i to nie palce bola bo spoczywaja swobodnie a ramie bo musi wykonywac krociutki i energiczne ruchy.

19.12.2015 15:20
13
odpowiedz
BvFGefHJR
46
Generał

19.12.2015 15:24
14
odpowiedz
DUNCAN_83
172
Generał

Tez mam bloody, tylko ver 7.

W tej cenie to doskonala myszka i wszystko o czym piszesz, z wyjatkiem docisniecia myszki, to nie wady tylko twoje preferencje. Ja np. lubie duze myszki:), ruch tylko przy kontakcie z podkladka to dla mnie zaleta.

19.12.2015 18:46
😊
15
odpowiedz
hinson
147
Generał

Właśnie wróciłem ze sklepu nie dla idiotów z nową myszką. Takich typowo gamingowych było chyba z 50 w tym sporo modeli A4 techa Bloody.
A4 Techa wszystkie mi nie pasowały. Po prostu ja nie lubię tych wszystkich kosmicznych i dziwnych kształtów tych myszek.
Najbardziej do gustu przypadły mi dwa modele, ale wybór padł na Roccat Kiro. Dobrych parę minut nią testowałem i stwierdziłem że o to mi chodziło. Normalny tradycyjny kształt. Nie jest wielka jak ta A4 Techa przez co mogę trzymać ją chwytem Claw Grip i dosięgam palcem do rolki, bo w tamtej przez jej wielkość miałem z tym mały problem.
Kazałem też aby sprzedawca podpiął ją do kompa, bo chciałem sprawdzić czy wskaźnik na ekranie będzie działał jak ją lekko podniosę do góry i działa, a nie jak w tamtej że milimetr się nią podniosło i wskaźnik już nie reaguje.
A4 Tech Bloody V3, to najgorsza myszka z jaką miałem do czynienia. Ona jest straszna w użytkowaniu i nie polecam jej nikomu. Słabej jakości sensor optyczny. Nie nadaje się dla ludzi o mniejszych dłoniach. Z boku są wycięte takie rowki, które powodują dyskomfort najmniejszego palca. I wadą są dla mnie te metalowe ślizgacze, przez co nie każda podkładka pod mysz się pod nie nadaje.
Po nowym roku wystawie tą Bloody na allegro i nie chcę jej już widzieć!!!

19.12.2015 19:19
EMILL
16
odpowiedz
EMILL
76
8 bit

nie kupuje sie sprzetow A4Techa, nie wiedziales o tym? ;) szczegolnie "do grania*"

* - chyba, ze skladasz swoj pierwszy komputer w zyciu i chcesz przyoszczedzic :)

19.12.2015 20:29
kapciu
17
odpowiedz
kapciu
199
kapciem

Ja mam z A4Techa najtańsza z mozliwych, bodajże za 12 zeta.
Regularnie psuje się co pół roku - przeważnie prawy przycisk. Wtedy ide do sklepu i kupuje identyczną. Musiałbym na głowę upaść by wydać więcej na myszkę.

19.12.2015 20:41
sewciu50
18
odpowiedz
sewciu50
58
Generał

[17]
Widocznie twoje korzystanie z komputera ogranicza się do przeglądania internetu.
Ja sam mam SteelSeries Rival - świetna myszka posiadam ją od sierpnia tego roku i jestem strasznie zadowolony.

19.12.2015 22:22
piokos
19
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

kapciu => a nie lepiej wrócić do kulkowej?

19.12.2015 23:04
Morbus
20
odpowiedz
Morbus
248
settler
Image

ja wczoraj zakupiłem w dobrej cenie Magic Mouse 2 od Apple - jednak nie mogę się przyzwyczaić do chwytu tego gryzonia. Najprawdopodobniej myszka skończy swój żywot na allegro a ja wezmę się za testy logitech mx master
w Magic Mouse najbardziej drażni mnie brak fizycznego kółka..

19.12.2015 23:29
SilentFisher v2
21
odpowiedz
SilentFisher v2
53
ManWithNightVision

Morbus -> daj jej kilka dni i do kółka już nie wrócisz.

20.12.2015 00:12
DM
22
odpowiedz
DM
231
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Fakt ze gesty są fajne, ale myszki to zawsze apple miało fatalne
Czy to krążek hokejowy czy mighty mouse czy teraz magic - fajnie wyglada na biurku ale komfort uzytkowania, zwlaszcza w photoshopie niestety nie istnieje - logitech ja wyprzedza we wszystkim oprocz minimalistycznego designu

20.12.2015 01:21
claudespeed18
23
odpowiedz
claudespeed18
221
Call me Snake

Kupiłeś beznadziejną myszkę. Sam ją kupiłem na początku roku. Oddałem ją komuś i teraz kabel nawala. Wydawała się ok ale od razu nie pasował mi ciężar i rozmiar. Dopiero potem zacząłem drążyć temat trzymania i preferencji graczy wobec myszy. Oglądałem masę porównań, opinii, testów, trzymań oraz macałem w marketach(niestety są tam głównie shity). Mysz to prawdopodobnie najtrudniejsza do wybrania część PC. Te dla graczy i wymagających więcej niż co niektórzy w tym wątku. Trzymań mychy jest więcej jak 3. Są też miksy a ja sam mam coś jak Fingertip zmieszany z Palmem ale czasem to jest Grip gdy akcji bywa sporo. Dochodzi wybór ciężkości, wielkość(zależna od dłoni - polecam sprawdzić info i testy), układ palców oraz sam kształt myszy. Ja wolę symetryczne i może taki Sesei czy Rival by mi pasował, byłem bliski wzięciu Zowie ale po bardzo długim selekcjonowaniu wziąłem Kone Pure i jestem zadowolony. Dochodzi jeszcze materiał mychy, psujące się i głośne scrolle itd itp.. Mysz to wybór bardzo personalny i nie można sugerować się innymi graczami. Każdy ma inne doświadczenie i dobre lub złe odczucia wobec różnych modeli.

20.12.2015 01:27
Deton
😃
24
odpowiedz
Deton
215
Know thyself

Ja jadę na fingergripie. Przy palm to sobie mogę co najwyżej biurko poklikać.

20.12.2015 02:39
25
odpowiedz
zanonimizowany1033409
42
Centurion

ROCCAT NYTH - najlepsza mycha jak dla mnie a juz sporo przeszlo przez moje lapy. I wreszcie taka gdzie moge sam sobie skonfigurowac jak chce klawisze z boku.

20.12.2015 03:16
26
odpowiedz
b212
134
Generał

Morbus, gorzej wybrac nie mogles, wiele rzeczy przezylem, mowia, ze czlowiek przyzwyczai sie do wszystkiego - po przymusowej polowie roku za Magic Mouse nienawidze jej tak samo, jak poerwszego dnia. Jeszcze jak sie toto zestawi z genialnymi trackpadami w Makach to w ogole wypada tragicznie. Logitech MX518 + nastepcy i nie mozesz zle trafic. A jak masz krotko Maka to przyzwyczajaj sie do gladzika, wszystko mozna nim sprawnie ogarnac, od bidy i Photoshopa (90% rzeczy robie bez gryzonia). Chyba, ze masz mStand, wtedy ciezko ;)

20.12.2015 07:57
Morbus
27
odpowiedz
Morbus
248
settler
Image

Gładzik w Maku jest super :) jednak brakowało mi myszki i stwierdziłem że skoro Magic Mouse fajnie wygląda i ma jeszcze funkcje gładzika to będzie idealna.. jak narazie pierwsze dni są "średnie" ;P Dam jej jeszcze szanse.. może się jeszcze doszlifujemy...
o logitech mx master czytałem wiele dobrych opinii, nie jestem jakimś estetą jednak "rysująca się guma" w produkcie za taką cenę... to chyba pomyłka..

20.12.2015 10:53
DM
28
odpowiedz
DM
231
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Ja wybrałem logitecha m705
Idealnie leży w dłoni, nie taka droga, bateria na 3 lata, jedynie wygladem nie pasuje do,maków :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl