Komentarze do wiadomości: Wielki skok popularności kart graficznych z 16 GB VRAM według nowej ankiety Steam; AMD Radeon wciąż sobie nie radzi

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
04.02.2026 13:05
Wronski
1
odpowiedz
Wronski
35
Senator

AI local Diffusion wolno dziala przy 8GB VRAMu, zeby generowanie AI mialo sens potrzeba co najmniej 12 do 16 GB VRAM na RTX'e. A na RX od AMD uzywajac DirectML sluzy raczej do zabawy bo generowanie kontentu moze trwac do 5 min (w przypadku obrazow, gdyz WAN dziala tylko na Nvidi). Takze nie ma co sie dziwic ze karty z wiekszym VRAMem sa popularniejsze.

04.02.2026 13:24
1.1
MatKus
52
Centurion

Wronski mam RX 7800 i testowałem niedawno WAN na swoim komputerze. Dobrze, że nikt mi nie powiedział, że na AMD nie działa, bo bym nie sprawdził. A działa bez problemu.
I tak, na kartach nVidii działają generalnie AI lepiej (przy podobnym poziomie, generacji i ilości pamięci), ale na AMD też spokojnie można działać.
No i przede wszystkim, jak by nie patrzeć, Statystyki ze Steam mówią głównie o graczach, nie o ludziach, którzy stawiają offline'owe AI, a ci nadal są jednak w znacznej mniejszości i to nie jest aspekt, który w znacznym stopniu decyduje o tym, co ludzie kupią.

04.02.2026 13:56
Wronski
1.2
Wronski
35
Senator

Jak sprawdzalem Githuba to byl problem z kartami od AMD, widocznie musieli cos zmienic.

Sugerowalem sie tym

https://www.reddit.com/r/comfyui/comments/1j28qkt/wan_21_performance_on_amd

Statystyki ze Steam mówią głównie o graczach, nie o ludziach, którzy stawiają offline'owe AI

Wlasnie ci gracze uzywaja AI, ComfyUI mozna postawic bez zadnych problemow, malo kto kupuje karte graficzna do grania zwlaszcza ze sa tytuly ktore maja problemy na RTX 5090...

post wyedytowany przez Wronski 2026-02-04 13:57:55
04.02.2026 13:25
2
odpowiedz
MatKus
52
Centurion

Zawsze zastanawia mnie, na jakiej podstawie Steam decyduje, kogo wziąć pod uwagę w statystykach. Na laptopie w pracy Steama odpalam może 3 razy w roku i przynajmniej raz pytają, czy chcę wziąć udział. W domu siedzę 99% czasu na Linuxie, ale jeśli pytają, to tylko, jak przełączę się ten 1 raz w miesiącu na Windowsa. Na Linuxie pytali mnie może raz w ciągu 2 lat, na Windowsie przynajmniej kilka, choć tam wchodzę tylko, jak nie mam innego wyboru.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl