AI local Diffusion wolno dziala przy 8GB VRAMu, zeby generowanie AI mialo sens potrzeba co najmniej 12 do 16 GB VRAM na RTX'e. A na RX od AMD uzywajac DirectML sluzy raczej do zabawy bo generowanie kontentu moze trwac do 5 min (w przypadku obrazow, gdyz WAN dziala tylko na Nvidi). Takze nie ma co sie dziwic ze karty z wiekszym VRAMem sa popularniejsze.
I tak, na kartach nVidii działają generalnie AI lepiej (przy podobnym poziomie, generacji i ilości pamięci), ale na AMD też spokojnie można działać.
No i przede wszystkim, jak by nie patrzeć, Statystyki ze Steam mówią głównie o graczach, nie o ludziach, którzy stawiają offline'owe AI, a ci nadal są jednak w znacznej mniejszości i to nie jest aspekt, który w znacznym stopniu decyduje o tym, co ludzie kupią.
Jak sprawdzalem Githuba to byl problem z kartami od AMD, widocznie musieli cos zmienic.
Sugerowalem sie tym
https://www.reddit.com/r/comfyui/comments/1j28qkt/wan_21_performance_on_amd
Statystyki ze Steam mówią głównie o graczach, nie o ludziach, którzy stawiają offline'owe AI
Wlasnie ci gracze uzywaja AI, ComfyUI mozna postawic bez zadnych problemow, malo kto kupuje karte graficzna do grania zwlaszcza ze sa tytuly ktore maja problemy na RTX 5090...
Czyli ludzie zajmujący się AI to około 0,1% graczy.
Zaś argument "są tytuły, które mają problemy na RTX 5090" też jest chybiony, bo jest na pewno dużo więcej modeli, które na takim RTX nie pójdą, niż gier.
Nadal więc uważam, że jak ktoś kupuje komputer, to prędzej do gier, niż do AI. A jak ktoś kupuje do AI, to dużo wyższej klasy, niż do domowych zastosowań. A jakoś w zestawieniu Steam nie widać kart typu RTX 6000, nie wspominając o tych faktycznie drogich zabawkach typu B200. Choć znam osobiście 1 osobę, która ma RTX 6000 i co lepsze, używa głównie do gier. ...ale kto bogatemu zabroni.
Zawsze zastanawia mnie, na jakiej podstawie Steam decyduje, kogo wziąć pod uwagę w statystykach. Na laptopie w pracy Steama odpalam może 3 razy w roku i przynajmniej raz pytają, czy chcę wziąć udział. W domu siedzę 99% czasu na Linuxie, ale jeśli pytają, to tylko, jak przełączę się ten 1 raz w miesiącu na Windowsa. Na Linuxie pytali mnie może raz w ciągu 2 lat, na Windowsie przynajmniej kilka, choć tam wchodzę tylko, jak nie mam innego wyboru.
Tjaaa bo lud się boi że nie będzie już w ogóle kart graficznych albo że ceny pójdą aż tak w górę że nikt już sobie nie pozwoli na kupno, a prawda jest tak że to zakropjony na dużą skalę marketing by ludzie wydali jeszcze więcej kasy na to samo bo przecież 3060ti jest okey i w cale nie musisz kupować 5060ti gry tak samo działają i są ok tylko że teraz cwane chu .. zrobili tak że można ino kupować te najdroższe 4000 i 5000 żeby ludz więcej wydał a oni się nachapią
Radki z tyłu od zawsze. U mnie przesiadka z 3070 na 5070Ti - o AMD nie myślałem nawet chwilę.
Cenowo to Nvidia jest z tyłu. Ok 2000 tys zł różnicy między 9070 XT v 5070ti. A moc podobna. 500 zł bym nie dopłacił obecnie do Nvidii.
To tak jak z Oledami za 3000 zł i 5000 zł. Różnice pod lupa szukać w jakości obrazu.
Karta graficza Palit RTX 5070 Ti GAMING PRO-S 16GB 4200 zł czyl i1200 zł no tak ale to dalej 1200 zł za nie aż tak duży skon wydajności i wydaje mi sie że będzie jeszcze gożej jak zamiezaja wycofac w ogole 5070 ti
Niech se kupują , żeby to chociaż powstawały gry z grafiką wartą kupowania tych kart
Amd nigdy nie prześcignie Invidii nie ma szans chyba że zachęci klijenta cenowo tylko że teraz jest to raczej mało realna opcja, ja mam 12 gb Vram które widać popularne zbytnio nie jest bo nawet nie wspomniane w artykule.
Może i tak ale przewidziała że będzie walka o pamieć w celu rozwinięcia AI bo kiedy gdziekolwiek miałes wspomniane że DLSS 4,5 jest od 5 stycznia 2026 dla układów
rtx 2000/3000 też, wiem bo mam starszego rtx 3070 lap pomimo braku generacji klatek, dziwota bierze że te układy sa zdolne do dlss 4,5 ponadto powrót do rtx3060 który już swoje przeżył ale jest ciągle jednym z popularniejszych tzw… budżetówek czy teraz Shield tv wiec nie wszystkie ich decyzje sa złe gorzej jest na przyklad z ich aktualizacjami na app.. choć podobnie ma microsoft.
Teraz wszyscy o tym piszą przed 5 stycznia kto??
https://share.google/1sSVOLPZuEv04J8TR
RX7900XTX (24GB VRAM) i nie narzekam, Nvidia dobra ale dla mnie daje (subiektywnie) brzydszy obrazek.
- 500 zł bym nie dopłacił obecnie do Nvidii -
9070XT vs 5070Ti - raster podobny (niewielka przewaga Ti) ale w RT karta zielonych już odjeżdża. I za to się dopłaca, już nie wspominam o najlepszym skalerze na rynku czyli DLSS. Ale niech każdy gra na czym chce, można nawet na konsolach :)