Komentarze do wiadomości: Tuż przed premierą Europa Universalis 5 ojciec serii zapewnia, że kontrowersyjny model DLC gier strategicznych Paradoxu jest „naprawdę zaj**isty”

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
26.10.2025 22:55
Cyberszczur
1
2
odpowiedz
Cyberszczur
54
Pretorianin

Gdyby te ich DLC miały również zajebistą zawartość a nie tylko cenę, to w porządku róbcie i ich i tysiąc ale tu mamy zazwyczaj "zajebista" zawartość za zajebiście wielką cenę.

26.10.2025 23:00
NexuS_
2
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
NexuS_
23
Chorąży

Średni koszt na godzinę dla graczy długoterminowych
Dla 500 000 graczy, średnia playtime wynosi ok. 1500 godzin, co przy koszcie 2000 zł za podstawke i wszystkie duze 22 daje 1,33 zł na godzinę. To pokazuje wysoką wartość dla weteranów czyniąc EU4 jedną z najtańszych rozrywek na godzinę wśród długoterminowych tytułów.

27.10.2025 12:24
2.1
szopen469
98
Konsul

Nie da się przeliczyć ceny na godzinę rozrywki. To nie na sensu. Co z tego że spędzie w grze setki godzin skoro bawić się będę kilkadziesiąt (AC shadows)

27.10.2025 12:45
Kwiliniosz
😃
2.2
Kwiliniosz
76
Konsul

szopen469 twój przykład z ac shadows tylko pokazuje, że wybrałeś złą grę, niepasującą do twoich oczekiwań. Przeciętny gracz gier paradoxu nawet po 1500 rozegranych godzin zasiądzie do kolejnej kampanii i będzie kolorował mapę jednym kolorem z wypiekami na twarzy ciesząc się każdą minutą. Wiem, bo sam tak mam z EU4.

27.10.2025 12:49
2.3
szopen469
98
Konsul

Kwiliniosz sam spędziłem kilkaset H w Europce więc wiem jak to wygląda.
Jedynie stwierdzam że sam przelicznik godzin na złotówki jest niezbyt dobrym pomysłem.
A nawet w Europce zdarzają się słabsze kampanie niestety.

27.10.2025 01:59
3
1
odpowiedz
Tasdeadman
63
Generał

Ciekawe, ten model pozwala im lepiej się rozwijać i zatrudniać więcej ludzi. To może trzeba go porzucić? Mając mniej ludzi i gorszy rozwój jakoś im lepiej idzie tworzenie gier. Z ich produkcji własnych, większość DLC jakie wydali ma w najlepszym przypadku oceny mieszane.

27.10.2025 08:54
PanDaneX
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
PanDaneX
13
Konsul

No system DLC jest mega fajny, dzięki niemu można do tytułu wrócić średnio dwa razy do roku. Mało kiedy kupuję na premierę bo zazwyczaj czekam na pierwsze promki/okazje. W takim CK3 mam pierdyriald godzin nabitych i nie żałuję żadnej wydanej złotówki (prawie wszystkie DLC).
Gra też nie zmusza do kupowania wszystkich dodatków...ja np omijam wszelkie związane z Afryką, stepami czy Azją :p, klimat mnie nie kręci.
Jednocześnie uważam że na nasze polskie warunki to jest to bardzo droga zabawa i nie dziwię się większość ludzi robi wielkie oczy jak widzi tak ogromne ceny za "grę w której zmieniają się tylko kolory na mapie XDDD".
W skrócie gry paradoxu to nie są gry dla niedzielnych graczy... bo wydać tyle kasy żeby np pograć 50-100 h to czysta głupota. Podobny motyw i schemat widać w symulatorach. Tak czy siak, jestem zdania że ciągle lepiej przewalić hajs w EU albo CK niż wydawać każdego roku po 300 złoty za CoDa, który aktualnie zmienia tylko pakiet map i wyostrza grafikę albo kupować regularnie Fifę (coroczny patch aktualizujący zespoły XDDDD) ;)

27.10.2025 10:18
elathir
4.1
1
elathir
114
Czymże jest nuda?

Do tego nikt nie każe kupować tych DLC za pełną cenę. Ja do gier paradoxu wracam co jakiś czas kupując dane DLC jak wpadają na promocje bo mam w co grać. Zwłaszcza, że tych gier trochę mają i nie szans bym każdego roku zagrał partie w każdą z nich.

No i niestety to jedyny model umożliwiający tego typu rozwój gier, co zresztą jak sam słusznie zauważyłeś ma miejsce też w symulatorach, więc cóż, lepszej opcji nie ma niestety.

post wyedytowany przez elathir 2025-10-27 11:57:13
27.10.2025 11:39
5
odpowiedz
1 odpowiedź
katai-iwa
60
Legend

Gdyby tylko te dodatki nie miały od diabla błędów i szybko by taniały.

27.10.2025 13:35
5.1
tynwar
96
Senator

katai-iwa
No niestety, ale nic co jest w cyfrowej dystrybucji to nie potanieje za szybko. Chyba że to spektakularna klapa, która kosztowała kupę pieniędzy i wymaga jak najszybszego odrobienia straty, to wtedy faktycznie cena spada szybko. Ale to jednak rzadkość i jest to raczej sytuacja, która w ogóle nie dotyczy takich dlc, bo są zbyt tanie (w sensie kosztów deweloperskich ofc) i przez to nie mogą być spektakularną klapą. Taki niestety urok cyfrowej dystrybucji, w której nie ma takiej konkurencji co kiedyś (chodzi o to, że w fizycznej dystrybucji różne sklepy sprzedają tę samą grę stanowiły dla siebie konkurencję, a nie tylko i wyłącznie inne gry jak obecnie), nie ma też zalegania przynoszenia strat konkretnym podmiotom jak sklepy (bo one kupowały od twórców/wydawców i jak im gra zalegała na półkach to szybko obniżali cenę, by odrobić stratę) ani też nie ma fizycznego starzenia się co często było powodem do obniżki cen w sklepach.

27.10.2025 12:22
6
odpowiedz
szopen469
98
Konsul

Ogólnie taki model nie jest taki zły.

Tylko że polityka wydawnicza już tak.
DLC to częste puste zmiany które wprowadzają coś dla samego istnienia(blueprinty z HOIa których nikt nie używa), są zabugowane, są za drogie. A i jeszcze dzielą DLC na mechaniczne i graficzne i każde w srogiej cenie

post wyedytowany przez szopen469 2025-10-27 12:26:05
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl