Wśród komentarzy pojawiają się także wypowiedzi graczy, dla których koncept przyjaznego miejsca w świecie, który nastawiony jest na ciągłą rywalizację między łupieżcami nie ma logicznego sensu.
Ależ jak najbardziej ma logiczny sens - a jest on taki, że po co komu hub funkcjonujący na takich samych zasadach jak każde inne miejsce wszędzie indziej? Konkurencja i kooperacja współistniały w wielu miejscach od zawsze, tak samo jak przestrzenie operujące na różnych zasadach - wystarczy, że za pvp w hub'ie traciłbyś do niego dostęp to i najbardziej zatwardziali playerkillers zachowywali by się tam jak baranki.
Ps. A te wypowiedzi, obrazują postępujące uwstecznienie cywilizacyjno-intelektualne manifestujące się w komentarzach wypowiadających się tak osób, prostaczków widzących świat w dwóch kolorach i to jeszcze z wypaczonej perspektywy ("survival of the fittest" ale przy zachowaniu przywilejów i zasad ochrony ustalonych dla kooperacji...)
Mi brakuje opcji gdzie miałbym do wyboru PVPVE i PVE (arc'i są znacznie liczniejsze, mądrzejsze i mocniejsze) i z miłą chęcią wolałbym w pierwszej kolejności sprawdzić to drugie zanim był bym skłonny walczyć przeciw jednocześnie innym arcom i raiderom.
Jako osoba, ktora zdecydowanie woli w grach kooperacje od pvp rowniez uwazam, ze przydaloby sie w Arcu wiecej zawartosci stricte pve.
Z drugiej strony kompletnie nie mam pomyslu jak mialoby to wygladac? Zastanawialem sie nad tym i narazie kazda propozycja, niezaleznie czy wymyslona przezemnie czy wyczytana w necie, w jakims stopniu bedzie psula obecny core gry, a na to tworcy imho nie moga sobie pozwolic. Aktualny stan powinien byc benchmarkiem, do ktorego mozna cos dodac. Niektorzy chyba nie do konca rozumieja jak drastyczny wplyw mialyby takie zmiany w glownych zalozeniach gry na obecnym etapie.
Jak wdrozyc cos takiego do gry, w ktorej zarowno balans jak i progress opieraja sie na sprzecie zbieranym na powierzchni, nie powodujac przy tym permanentnego rozlamu player base na pvp i pve?
Hub - brzmi spoko, ale tylko jako miejsce do posiedzenia w czasie bezczynnosci. Opcja barteru z innymi graczami z marszu burzy piramide uzytecznosci przedmiotow i neguje sens chodzenia i szukania konkretnych itemow na wlasna reke.
Serwery pve - wlaczenie takich serwerow wprowadziloby po prostu to o czym juz wspomnialem czyli podzial na pvp i pve poniewaz na serwery pvpve i tak nie wszedlby nikt oprocz graczy szukajacych rozwalki. Dodatkowo znowu dochodzi przesycenie swiata cala gama przedmiotow wyfarmionych bez zadnego ryzyka. Aktualnie nie mam juz miejsca w skrzynce na nowe graty bo kisze z 15-20 sztuk broni, tone leczenia i granatow itd. Ta gra jest zaprojektowana w taki sposob zeby zachecac do zakladania i tracenia dobrego ekwipunku, uczy zeby sie do niego nie przywiazywac gdyz (uwaga, to moze byc dla niektorych szokiem) na tym polega jej gameplay-loop.
Rozwiazaniem moglyby byc jakies raidy/dungeony, w ktorych dodaliby calkiem oddzielna tabele lootu. Wtedy moze pve i pvp nadal by sie jakos uzupelnialy?
Jezeli ktos przeczytal mojego posta i nadal zastanawia sie dlaczego na aktualnym etapie odmawiam sobie i innym ludziom zwyklego trybu pve to tldr: gra jest stworzona i zbalansowana pod inny zamysl + utracilaby glowny atut jakim jest dreszczyk emocji towarzyszacy napotkaniu innego gracza. Z gory wiadomo, ze serwery pvpve zamienilyby sie po prostu w areny do pvp.
Sorry jezeli wyszedl mi delikatny strumien mysli ale pisalem tego posta na raty w przerwach od pracy. :p