Komentarze do wiadomości: Sprzedawcy gier nie mają wątpliwości: „formaty cyfrowe i fizyczne mogą współistnieć”. Popularny sklep krytykuje Sony i zapowiada walkę o lepszą przyszłość

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
02.07.2026 20:19
Rumcykcyk
1
4
odpowiedz
Rumcykcyk
137
Ojciec Zarazy

Im więcej tych tematów tym większy niesmak bo jako głównie gracz na PC nikt nigdy nie podnosił takiego lamentu gdy znikały fizyczne wydania ze sklepu. Teraz mówimy o jakieś wolności i radości z hobby czyli jako PCtowiec zostało mi to wszystko zabrane.

02.07.2026 20:27
Pioter92
1.1
1
odpowiedz
Pioter92
40
Centurion

Rumcykcyk Ja pamiętam że przy premierze Half-Life 2 było podobnie też duży lament w internecie i nawet w recenzjach wytykali że jest jednorazowy kod. Mamy teraz to samo z Playstation i GTA 6

02.07.2026 20:39
Herr Pietrus
1.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Rumcykcyk Ot, zwykłe medialne farmazony, bo temat się klika, ewentualnie panika tych, którzy całe życie lecieli na odsprzedaży używek (i udawali, ze mają hajs na granie w dniu premiery) plus interesy jakichś niszowych sklepów na zachodzie sprzedających te pudełka i wspomniane używki (w sumie to nie wiem, czy podobne miejsca jeszcze funkcjonują).

Albo jednak inny się zrobił klimat po ostatnich rurach korporacji: niszczenie rynku sprzętu elektronicznego posiadanego na własność, usuwanie zawartości z kont, podnoszenie cen...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-02 20:40:36
02.07.2026 20:46
Pshemeck
1.3
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Rumcykcyk PC to była trochę inna bajka. Nie było terminu tak jak tutaj i wszystko zmieniało się stopniowo. Dodatkowo w czasie tych zmian pojawiło się kilka sklepów, a nie tylko jeden PC store.
Wszystkie gry które mam, czy to fizyczne czy cyfrowe mogę odpalić na każdym sprzęcie który posiadam.
Jeśli Sony pozwoli odpalić na konsoli wszystkie gry które masz w kolekcji, wymieni Tobie każdą wersje gry fizycznej na cyfrową, pozwoli współdzielić bibliotekę w rodzinie ( to nigdy nie przejdzie, bo Sony to pazerna korporacja ) to ludzie szybciej się przyzwyczają.
Sam zbieram gry od lat 80, ale do tych nowszych nie mam absolutnie żadnej nostalgii i jak je przechodzę to o nich zazwyczaj zapominam. Są wyjątki, ale nie warte darcia szat ;)
Nie ma co się oszukiwać, większość dzisiejszych graczy nie ma ochoty na zbieranie pudełek i płyt, jesteśmy w mniejszości i w końcu wymrzemy.

02.07.2026 20:48
Link
1.4
1
odpowiedz
Link
37
Senator

Rumcykcyk Wtedy Internet nie był taki, jaki jest teraz. Nie mieliśmy Discord, znane youtuberzy, TikTok, ani smartfony, ani pojęcie "cancel culture", czy "masowe fali krytyki" (poprzez wystawianie negatywne recenzji i oceny). W tamtędy czasach istnieli jeszcze czasopismo.

2004 a 2026 to są dwie, różne światy. To pokazuje, jak przez ten czas Internet i społeczności graczy się zmieniły.

No, konsoli do gier to dla WIĘKSZOŚCI graczy w Europie i USA najważniejsze platformy do gier. PC to była dla niektórzy drugorzędna sprawa, dopóki nie zyskał większej popularność dzięki STEAM i większe biblioteki gier.

post wyedytowany przez Link 2026-07-02 20:51:28
02.07.2026 20:55
Sebo1020
1.5
1
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Rumcykcyk Jakiego kolekcjonowania... chyba jedynie verbatimów z przepalonymi plikami od RELOADED, Hoodlum czy Razor 1911, kolejny tutaj, który żył w kompletnie innym świecie zapominając, jak wyglądało granie w "starych" czasach na PC i jak z ledwością się opłacało

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-07-02 20:59:10
02.07.2026 21:02
Sebo1020
1.6
odpowiedz
Sebo1020
196
Senator

Link Różnica jest taka, że wtedy gry robili ludzie, którzy w nie grali....

02.07.2026 21:20
Link
1.7
odpowiedz
Link
37
Senator

Sebo1020 I nadal są ludzie (większości z nich to głównie twórców Indie), albo twórcy No Rest for the Wicked, albo Ci z Larian Studios.

post wyedytowany przez Link 2026-07-02 21:20:52
02.07.2026 20:38
Link
2
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Link
37
Senator

Oczywiście, że będą walczyć, bo mają w tym interesie.

Jak nie mogą sprzedawać gry pudełkowe, to tracą na tym. Nie będą zarabiać na używane gry.

Mimo to sieć przez wiele lat była jednym z najważniejszych miejsc zakupu i odsprzedaży używanych gier w Wielkiej Brytanii.

02.07.2026 20:41
Herr Pietrus
2.1
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Link O, czyli trafiłem nawet bez czytania newsa. :)

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl