Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Reżyser Clair Obscur: Expedition 33 nie ma wątpliwości: turowe RPG mają jedną zasadniczą przewagę nad grami akcji i nigdy nie będą przestarzałe

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
03.07.2026 16:21
Silas1415
2
10
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

O ile bardzo lubię Clair Obscur, tak tutaj jednak ta turowa część schodzi trochę na drugi plan, a pierwsze skrzypce gra mechanika parowania czy (rzadziej) uników, bo po prostu kontra przy udanej sekwencji czy samo niwelowanie obrażeń jest bardziej efektywne niż ta część "taktyczna", więc średnio jego słowa wydają mi się adekwatne do jego tytułu - no przynajmniej ja miałem takie wrażenie i aż trochę uważam to za grę rytmiczną :D

Edit: No ale jeszcze tu dodam, że uważam ten system nadal za dobry eksperyment w połączeniu gatunkowym i jeśli chcą w to iść dalej w kolejnych tytułach, to mam nadzieję, że po prostu podejmą większą próbę w zbalansowaniu tych mechanik - tutaj czym dalej tym bardziej ta kwestia kulała.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-07-03 16:35:55
03.07.2026 16:31
3
7
odpowiedz
Assassinek06
124
Generał

Przecież to nie jest stricte turówka a hybryda z naciskiem na zręcznościówkę. Dlaczego? Możesz mieć zerowe pojęcie o mechanikach i łączeniu ataków ale jak za każdym razem klikniesz unik lub parowanie w odpowiednim momencie to przejdziesz grę bez jednego punktu obrażeń. Odwrotnie, masz genialne pomysły na combo ale nie unikniesz żadnego ataku, bo reflex nie ten? I gra nie pozostawia ci pola do popisu.
Stąd popularność gry, daje namiastkę "mądrości i sprytu" dzieciaczkom z szybkimi palcami i wydaje im się, że są "strategami". ;)

03.07.2026 22:04
PanDaneX
11
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
PanDaneX
23
Generał

Przy okazji rozgrywka staje się bardziej przystępna dla ludzi którzy mało co grają w gry i nie mają tego refleksu wyrobionego. Świetnie to widać po BG3 gdzie za rozgrywkę się brały osoby, które nigdy w nic nie grały. Czy jest to wada? Nie.

03.07.2026 16:14
Jack.the.Ripper
1
1
odpowiedz
Jack.the.Ripper
24
G4M3R

Oby łepetyna tylko nie wybuchła od tego myślenia

03.07.2026 16:21
Silas1415
2
10
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

O ile bardzo lubię Clair Obscur, tak tutaj jednak ta turowa część schodzi trochę na drugi plan, a pierwsze skrzypce gra mechanika parowania czy (rzadziej) uników, bo po prostu kontra przy udanej sekwencji czy samo niwelowanie obrażeń jest bardziej efektywne niż ta część "taktyczna", więc średnio jego słowa wydają mi się adekwatne do jego tytułu - no przynajmniej ja miałem takie wrażenie i aż trochę uważam to za grę rytmiczną :D

Edit: No ale jeszcze tu dodam, że uważam ten system nadal za dobry eksperyment w połączeniu gatunkowym i jeśli chcą w to iść dalej w kolejnych tytułach, to mam nadzieję, że po prostu podejmą większą próbę w zbalansowaniu tych mechanik - tutaj czym dalej tym bardziej ta kwestia kulała.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-07-03 16:35:55
03.07.2026 16:31
3
7
odpowiedz
Assassinek06
124
Generał

Przecież to nie jest stricte turówka a hybryda z naciskiem na zręcznościówkę. Dlaczego? Możesz mieć zerowe pojęcie o mechanikach i łączeniu ataków ale jak za każdym razem klikniesz unik lub parowanie w odpowiednim momencie to przejdziesz grę bez jednego punktu obrażeń. Odwrotnie, masz genialne pomysły na combo ale nie unikniesz żadnego ataku, bo reflex nie ten? I gra nie pozostawia ci pola do popisu.
Stąd popularność gry, daje namiastkę "mądrości i sprytu" dzieciaczkom z szybkimi palcami i wydaje im się, że są "strategami". ;)

03.07.2026 16:40
4
1
odpowiedz
11 odpowiedzi
PCMREpic
60
Generał

Przecież to nie jest gra turowa.
Po za tym, gry tego typu w wersji turowej, to najgorszy gatunek jaki powstał. Kiedyś robiono takie gry, bo technologia nie pozwalała na zbyt wiele.
Robienie dziś takich gier, to masochizm. Nie ma chyba gorszego gatunku gier, jak RPG z turową walką.
W grach RPG chodzi o to, by grać postaciami, a nie być obserwatorem.

03.07.2026 16:54
Silas1415
4.1
6
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

PCMREpic Mówisz? Aj karamba, to sporo masochistów wśród graczy, skoro nadal gry z tego typu rozgrywką cieszą się sporą popularnością, no ale najwyraźniej musiał tu zajść jakiś syndrom sztokholmski. Ehhh szkoda, że nie możesz im uświadomić jak to nie mają racji i tak naprawdę się męczą : /

03.07.2026 17:05
4.2
5
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

PCMREpic "Kiedyś robiono takie gry, bo technologia nie pozwalała na zbyt wiele. "
Bzdura do kwadratu.

03.07.2026 17:07
4.3
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Silas1415 Aj karamba - 21 pierwszy wiek, a ludzie nadal są tak ograniczeni, że wypowiedź osoby wyrażającej swoją opinie, ze swojej perspektywy, traktują jak wypowiedź całego świata.
Kiedy Wy ogarniecie, że jak ktoś coś pisze cz mówi, to znaczy, że to z jego perspektywy tak wyglaa, a nie wygłasza słowa za cały świat?
Po co przekonywać muchy, że kawior jest lepszy od fekaliów, skoro całe życie jedzą kupę i uważają, to za rarytas? Nie ma sensu po prostu.

03.07.2026 17:17
Silas1415
4.4
4
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

PCMREpic Aj karamba, ale broń Boże czepiałbym jaśnie Pana o samą opinię, też gorszą co do niektórych gatunków mam - ale po prostu w nie nie gram i nie czuję potrzeby dowartościowywania się przez doszukiwanie się masochizmu u grupy odbiorców, bo najwyraźniej coś z nimi jest nie tak - do tego mam problem, do tego piję, to uważam za totalne ograniczenie w dyskusji o twórczości wszelakiej, bo to naprawdę nie wygląda jakby miało coś na celu poza łechtaniem sobie ego - gdzie (nie)sławny tekst o muchach i kupie jeszcze bardziej mnie w tym przekonuje.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-07-03 17:20:48
03.07.2026 17:20
4.5
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Silas1415 Eh, jak masz takie problemy z rozumieniem prostego tekstu, to już nic nie komentuj.
Napisałem, że robienie takich gier, to masochizm, a nie że osoby, które w nie graja, to masochiści.
Zakończymy na tym i tyle, bo znowu nie ogarniesz prostego tekstu i będziesz coś insynuował. Chyba, że specjalnie zmanipulowałeś moją wypowiedź, to wtedy spoko ;)

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-07-03 17:22:36
03.07.2026 17:23
4.6
1
odpowiedz
tur8omru
0
Chorąży

PCMREpic ty masz problemy z językiem polskim, panie po za tym xd

03.07.2026 17:48
Silas1415
4.7
3
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

PCMREpic Jak już napisałeś wyżej o muchach i kupie, no to zakładam, że o entuzjastach gatunku też masz podobne zdanie - bo to ogółem zazwyczaj bardziej pasuje do odbiorców niż tworzących, ale no nawet jak skupić się na samych twórcach i ich masochiźmie - no bo może rzeczywiście, mea culpa, tylko o nich Ci chodziło... to tu nadal nie ma żadnych logicznych powodów (a przynajmniej ich nie podałeś), by myśleć, że najwyraźniej biedacy się męczą brnąc w projektowanie tego typu rozgrywki. No ale, rzeczywiście można skończyć, mi też się odechciało.

03.07.2026 19:06
4.8
2
odpowiedz
iBlackLagoon
17
Legionista

PCMREpic Ciekawe dlaczego seria Final Fantasy jest na topie

04.07.2026 01:17
tynwar
4.9
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

PCMREpic "W grach RPG chodzi o to, by grać postaciami, a nie być obserwatorem" W takim razie czy jesteś za znacznikami głównych zadań w grach, bo przecież główne postacie w grach wiedzą więcej od nas o świecie, więc dla nas znaczniki na mapie powinny być obecne, to nasza postać wie co i gdzie jest, więc my też, prawda?

04.07.2026 03:11
4.10
odpowiedz
Shifting Sand
1
Junior

PCMREpic to zamknij oczy jak nie chcesz być obserwatorem historii postaci w której roleplay i historię się angażujesz. Chociaż może być momentami ciężko w niektórych produkcjach. Jednak faktycznie masz rację , nie gra się w gry role-playing gry fabularne dla fabuły. Po co oni wogóle tą fabułę w rpgach robią nie ? Lepiej wszsycy przejdźmy na takiego cs-ka.

04.07.2026 08:33
4.11
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

PCMREpic Jak ktoś zaczyna zdanie od zaprzeczenia "przecież to nie jest grą turowa", to nie brzmi jak opinia. Opinię możesz zacząć np od "moim zdaniem". Jeśli zaczynasz zdanie stwierdzeniem, jakbyś to Ty miał monopol na informacje, to się nie dziw, że ludzie tak Ci odpowiadają.

03.07.2026 16:47
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
serious
24
Pretorianin

Gry turowe to nuda, odpadłem w Baldur's Gate 3 po 15 godzinach. Co z tego, że fabuła brzmi ciekawie, jak system walki leży. Sorry, ale gameplay to druga najważniejsza rzecz, zaraz po optymalizacji. Fabuła może być najwyższych lotów, ale grze nie pomoże, kiedy rozgrywa ssie.

03.07.2026 18:27
5.1
6
odpowiedz
Galopującyakumulator
1
Junior

serious Jesteś po prostu za głupi na gry turowe. Tutaj trzeba pomyśleć, zaplanować itp. A nie ślepo naparzać w klawisze licząc, że wyjdzie jakiś combos.

03.07.2026 18:29
5.2
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Galopującyakumulator Nie, to całe czekanie na ruchy przeciwnika jest po prostu głupie i nudne, a sama walka nie ma dynamiki.

04.07.2026 13:21
5.3
3
odpowiedz
Gord0n
8
Legionista

serious Nie, po prostu masz attention span na poziomie muszki owocówki. Odstaw tiktoka i przestań zalewać swój mózg dopaminą z najbardziej parszywych źródeł, to może będziesz w stanie wytrzymać tę chwilę, której potrzebuje przeciwnik na ruch.

04.07.2026 14:14
5.4
odpowiedz
serious
24
Pretorianin

Gord0n Nie będziesz mi mówił, co mam robić, a ja będę krytykował gry, jakie tylko chcę za głupotę ich mechanik. Nie będzie podobać mi się coś w grze, to będę po tym jechał.

04.07.2026 14:23
Khebeln!
5.5
2
odpowiedz
Khebeln!
24
Centurion

serious Tego typu gry wymagaja pewnego poziomu inteligencji widac ty nie masz min req. spec :D

04.07.2026 14:51
tynwar
5.6
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

serious no to w czym problem? Dla ciebie to nuda, to twój problem i tyle.

03.07.2026 18:41
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Lord_Mortadela
5
Junior

Turówki stały się popularne w stosunku do czasu rzeczywistego, bo można w nie komfortowo grać na padzie, a że gry się stały multiplatformowe to wot cała tajemnica.

04.07.2026 14:21
Khebeln!
6.1
odpowiedz
Khebeln!
24
Centurion

Lord_Mortadela wiesz turowki istnialy dlugo przed tym zanim jeszcze pad istnial...

03.07.2026 19:04
7
odpowiedz
1 odpowiedź
iBlackLagoon
17
Legionista

Gówno gra, brak growej fabuły i mechanika drewniana. Gra wybiła się przez stulejców co nigdy nie grali w podobne gry

03.07.2026 23:45
Apsik
7.1
6
odpowiedz
Apsik
37
Ta od sociali

GRYOnline.pl

03.07.2026 19:51
8
2
odpowiedz
lis22
101
Generał

Akurat system walki to najgorsza rzecz w tej grze i nie chodzi tylko o turową walkę ale o elementy zręcznościowe podczas tej walki, jak parowanie, blok czy przeskok i wszystko jest rytmiczne i trudne dla Kogoś, Kto nie ma za grosz refleksu, jak ja ;)
Wolę takie gry z walką w czasie rzeczywistym, jak np. Neverwinter Nights :P

03.07.2026 20:53
CJzSanAndreas
9
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

Według mnie to takie biedne Shin Megami Tensei. Czuć ten niski budżet.

03.07.2026 21:10
Ergo
10
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ergo
107
Senator

Zgadzam się z tym, walka turowa nadal ma i będzie miała rację bytu, choćby ze względu na możliwość spokojnej gry, bez pośpiechu.

Z tym się jednak nie zgadzam.

W grze akcji, takiej jak Devil May Cry, nie czuję się szczególnie sprytny – mam po prostu wrażenie, że mam szybkie palce i dobrą zręczność. Ale w grze turowej to raczej twój umysł otrzymuje nagrodę – dodał.

W takich grach jak DMC czy jakichś soulslike również musisz mieć jakąś strategię, bo bez tego po prostu zginiesz. Różnica jest taka, że aby grać świadomie w takie gry, trzeba poświęcić sporo czasu aby je poznać, ale gdy już to zrobisz to możesz wprowadzać różne "taktyki" podczas szybkiej rozgrywki efektownie eliminując przeciwników. :)

04.07.2026 14:20
Khebeln!
10.1
1
odpowiedz
Khebeln!
24
Centurion

Ergo Strategia strategia ale bez szybkich palcow nawet z tutoriala nie wyjdziesz.

04.07.2026 14:48
Ergo
10.2
odpowiedz
Ergo
107
Senator

Khebeln!

Czy ja wiem czy szybkie palce. Bardziej chodzi o to żebyś wiedział co robisz. W takich grach chodzi o timing, a nie jak najszybsze wciskanie przycisków. :)

03.07.2026 22:04
PanDaneX
11
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
PanDaneX
23
Generał

Przy okazji rozgrywka staje się bardziej przystępna dla ludzi którzy mało co grają w gry i nie mają tego refleksu wyrobionego. Świetnie to widać po BG3 gdzie za rozgrywkę się brały osoby, które nigdy w nic nie grały. Czy jest to wada? Nie.

04.07.2026 08:09
11.1
odpowiedz
Venkt
73
Pretorianin

PanDaneX Zwykle w praktyce jest to wada zwiazana z potencjalnym splycaniem rozgrywki

04.07.2026 14:19
Khebeln!
11.2
1
odpowiedz
Khebeln!
24
Centurion

Venkt Chyba na odwrot. Dla mnie 99% gier akcji jest zwykle zplycona.

04.07.2026 08:08
12
1
odpowiedz
Venkt
73
Pretorianin

Meh tury w RPG często zabijają immersję

04.07.2026 08:56
13
odpowiedz
1 odpowiedź
NekoRei
6
Pretorianin

Dla mnie te gry mają jedna dużą wadę. W sumie to większość jrpg ma ten problem, ale właśnie ekspedycja też. To, że w każdej lokacji mamy grupy wrogów które występują w jakimś układzie i się po prostu powtarzają. Kończy się to tak, że kilka pierwszych walk rozkmianmy jak ich pokonać po czym przez następną godzinę czy 2 lecimy już na auto pilocie i odwalamy te walki tym samym sposobem. Zawsze mnie to zaczyna nudzić, mega powtarzalne to jest. Dlatego dużo bardziej lubię gry turowe taktyczne jak fire emblem czy baldurs gate 3 bo dochodzi tam pozycjonowanie jednostek. Te gry w których postacie stoją w Lini no to niestety prawie zawsze zaczyna to być nudne po czasie.

04.07.2026 15:15
Herr Pietrus
13.1
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

NekoRei Kwestia mechanik. Etherlords albo Disciples....

04.07.2026 14:18
Khebeln!
14
1
odpowiedz
Khebeln!
24
Centurion

Dobrze gada zgadzam sie z nim 100% Problem z grami akcji jest ze nie masz zadnej satysfakcji tam tylko szybkie klikanie.

05.07.2026 07:59
15
odpowiedz
CyberKiller
10
Chorąży

Oczywistość. Rozgrywka w turach jest od zawsze w grach RPG, tych papierowych.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl