Komentarze do wiadomości: Reżyser Clair Obscur: Expedition 33 nie ma wątpliwości: turowe RPG mają jedną zasadniczą przewagę nad grami akcji i nigdy nie będą przestarzałe

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
03.07.2026 16:14
doom45
1
1
odpowiedz
doom45
22
Stealth Ripper

Oby łepetyna tylko nie wybuchła od tego myślenia

03.07.2026 16:21
Silas1415
2
4
odpowiedz
Silas1415
31
Konsul

O ile bardzo lubię Clair Obscur, tak tutaj jednak ta turowa część schodzi trochę na drugi plan, a pierwsze skrzypce gra mechanika parowania czy (rzadziej) uników, bo po prostu kontra przy udanej sekwencji czy samo niwelowanie obrażeń jest bardziej efektywne niż ta część "taktyczna", więc średnio jego słowa wydają mi się adekwatne do jego tytułu - no przynajmniej ja miałem takie wrażenie i aż trochę uważam to za grę rytmiczną :D

Edit: No ale jeszcze tu dodam, że uważam ten system nadal za dobry eksperyment w połączeniu gatunkowym i jeśli chcą w to iść dalej w kolejnych tytułach, to mam nadzieję, że po prostu podejmą większą próbę w zbalansowaniu tych mechanik - tutaj czym dalej tym bardziej ta kwestia kulała.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-07-03 16:35:55
03.07.2026 16:31
3
2
odpowiedz
Assassinek06
122
Generał

Przecież to nie jest stricte turówka a hybryda z naciskiem na zręcznościówkę. Dlaczego? Możesz mieć zerowe pojęcie o mechanikach i łączeniu ataków ale jak za każdym razem klikniesz unik lub parowanie w odpowiednim momencie to przejdziesz grę bez jednego punktu obrażeń. Odwrotnie, masz genialne pomysły na combo ale nie unikniesz żadnego ataku, bo reflex nie ten? I gra nie pozostawia ci pola do popisu.
Stąd popularność gry, daje namiastkę "mądrości i sprytu" dzieciaczkom z szybkimi palcami i wydaje im się, że są "strategami". ;)

03.07.2026 16:40
4
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
PCMREpic
58
Generał

Przecież to nie jest gra turowa.
Po za tym, gry tego typu w wersji turowej, to najgorszy gatunek jaki powstał. Kiedyś robiono takie gry, bo technologia nie pozwalała na zbyt wiele.
Robienie dziś takich gier, to masochizm. Nie ma chyba gorszego gatunku gier, jak RPG z turową walką.
W grach RPG chodzi o to, by grać postaciami, a nie być obserwatorem.

03.07.2026 16:54
Silas1415
4.1
1
odpowiedz
Silas1415
31
Konsul

PCMREpic Mówisz? Aj karamba, to sporo masochistów wśród graczy, skoro nadal gry z tego typu rozgrywką cieszą się sporą popularnością, no ale najwyraźniej musiał tu zajść jakiś syndrom sztokholmski. Ehhh szkoda, że nie możesz im uświadomić jak to nie mają racji i tak naprawdę się męczą : /

03.07.2026 17:05
4.2
odpowiedz
Jerry_D
83
Senator

PCMREpic "Kiedyś robiono takie gry, bo technologia nie pozwalała na zbyt wiele. "
Bzdura do kwadratu.

03.07.2026 17:07
4.3
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

Silas1415 Aj karamba - 21 pierwszy wiek, a ludzie nadal są tak ograniczeni, że wypowiedź osoby wyrażającej swoją opinie, ze swojej perspektywy, traktują jak wypowiedź całego świata.
Kiedy Wy ogarniecie, że jak ktoś coś pisze cz mówi, to znaczy, że to z jego perspektywy tak wyglaa, a nie wygłasza słowa za cały świat?
Po co przekonywać muchy, że kawior jest lepszy od fekaliów, skoro całe życie jedzą kupę i uważają, to za rarytas? Nie ma sensu po prostu.

03.07.2026 17:17
Silas1415
4.4
odpowiedz
Silas1415
31
Konsul

PCMREpic Aj karamba, ale broń Boże czepiałbym jaśnie Pana o samą opinię, też gorszą co do niektórych gatunków mam - ale po prostu w nie nie gram i nie czuję potrzeby dowartościowywania się przez doszukiwanie się masochizmu u grupy odbiorców, bo najwyraźniej coś z nimi jest nie tak - do tego mam problem, do tego piję, to uważam za totalne ograniczenie w dyskusji o twórczości wszelakiej, bo to naprawdę nie wygląda jakby miało coś na celu poza łechtaniem sobie ego - gdzie (nie)sławny tekst o muchach i kupie jeszcze bardziej mnie w tym przekonuje.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-07-03 17:20:48
03.07.2026 17:20
4.5
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

Silas1415 Eh, jak masz takie problemy z rozumieniem prostego tekstu, to już nic nie komentuj.
Napisałem, że robienie takich gier, to masochizm, a nie że osoby, które w nie graja, to masochiści.
Zakończymy na tym i tyle, bo znowu nie ogarniesz prostego tekstu i będziesz coś insynuował. Chyba, że specjalnie zmanipulowałeś moją wypowiedź, to wtedy spoko ;)

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-07-03 17:22:36
03.07.2026 17:23
4.6
odpowiedz
tur8omru
0
Chorąży

PCMREpic ty masz problemy z językiem polskim, panie po za tym xd

03.07.2026 16:47
5
odpowiedz
serious
20
Pretorianin

Gry turowe to nuda, odpadłem w Baldur's Gate 3 po 15 godzinach. Co z tego, że fabuła brzmi ciekawie, jak system walki leży. Sorry, ale gameplay to druga najważniejsza rzecz, zaraz po optymalizacji. Fabuła może być najwyższych lotów, ale grze nie pomoże, kiedy rozgrywa ssie.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl